Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Снимка: Радио София

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на китайските сайтове. Ефектът върху обществото е, че китайските сайтове за онлайн пазаруване се възползват от необлагаемия с мито минимум от 150 евро за стоки от трети страни. По този начин заливат пазара ни с огромно количество продукти, главно от текстил. Те обаче не минават санитарен контрол, което създава реални предпоставки за здравето. Подробности разказа Иван Люцканов, представител на Българска асоциация кръгов текстил и създател на платформата "Землевеж".

По думите му винаги е имало нискокачествени китайски стоки, но в последните години се наблюдава нещо революционно - китайските производители вече не принадлежат към някои от големите брандове, а сами, директно от производител към някоя голяма платформа продават на западни потребители. Този възход се наблюдава от времето на пандемията, като тези търговци изместват и местни играчи.

"Като представител и почитател на кръговия текстил със сигурност не се радвам на никое изражение, на т. нар. "бърза мода". Какво представлява тя? Дадена компания да предлага на пазара много голям брой по-често нискокачествени нови модели, нови колекции, нови дрехи и съответно да мотивира потребителите често да си купуват нещо ново и да изхвърлят старото. Това, което досега се е наблюдавало наистина влиза в категорията бърза мода, но за дейността на китайските онлайн платформи дори навлиза т. нар. термин "ултра бърза мода". Броят нови модели, които те изкарват на пазара е в много пъти по-голям. Ако вземем големите европейски брандове, които влизат в категорията бърза мода, то те на година изкарват по няколко хиляди нови модела. По последни данни, които видях за един от най-големите китайски онлайн търговци, това число беше над 300 хиляди, което е гигантски брой", коментира Люцканов.


Той отбеляза, че контролът по веригата не само, че е занижен, но той на практика не съществува. Причините за ниската цена са комплексни, но една от тях е, че стоките са освободени от мито. Проучванията сочат, че около две трети от стоките са с изкуствено занижена стойност. Също така голям дял от продуктите са с нива на токсичност, надвишаващи нормите. По думите му в ЕС се обмисля тази "вратичка", която позволява стоки под 150 евро да не се обмитяват да се затвори.

"Въпросът е доколко това би решило проблема. Митническият контрол не е предвиден да тества в такава дълбочина всеки един продукт за токсини например. Също така не е ясно дали с това мито цената на продукта ще стане толкова висока, че потребителите да се отвърнат от нея. Важно е да се отбележи, че с бързата мода имаме огромния проблем при опазването на околната среда. На практика първопроизвеждането, купуването и изхвърлянето на толкова големи обеми дрехи е риск за природата. Всъщност текстилната индустрия е вторият най-голям потребител на вода в световен мащаб след земеделието. А водата, особено в условията на глобалното затопляне е ценен ресурс", каза Люцканов.  

Във Франция вече е въведена продуктова такса на търговците на бърза мода. Законодателната промяна включва и задължението да се добавя информация към всеки продукт за ефекта му върху природата. Какви са възможните регулации, които могат да бъдат предприети у нас?

"В контекста на кръговия текстил със сигурност бих препоръчал на хората да разглеждат облеклото втора ръка като алтернатива. В наши дни и в света на консуматорството една дреха се носи малко. Минали са вече времената, когато човек е притежавал две ризи за целия си живот. Сега вероятно в една седмица си купува две. Това означава, че много от дрехите, които се завъртат през този цикъл и попадат като предложение на дрехи втора ръка са с много добро качество, естествено селектирани и сортирани от търговците. Това е пример за много добра алтернатива. Така човек може да си позволи дрехи от по-високи брандове на много по-ниска цена, отколкото се продават нови", посочи Люцканов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: За резервите към Калин Стоянов заслуга имат всички партии

Настъпи политическа криза , беше хвърлен камък в дълбокото и изплува напрежение в държавата, което мислехме, че се е уталожило. Виждаме, уви, излишни „надцаквания“, уроците не са научени. Уж държавата се беше насочила към избори, а ето че стигаме до тях драматично. Така политологът д-р Любомир Стефанов коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 21.08.24 в 15:48

София ще домакинства Световни купи в художествената гимнастика до 2028 г.

София ще бъде домакин на Световни купи по художествена гимнастика през олимпийския цикъл до Игрите в Лос Анджелис 2028, съобщават от БФХГ. "Щастливи сме да обявим, че кандидатурата на БФХГ и България за домакинство на Световни купи по художествена гимнастика за следващия олимпийски цикъл до Лос Анджелис 2028 беше одобрен. Така София ще посрещне..

публикувано на 21.08.24 в 14:05

Стартира български акселератор за жени предприемачи

Българската организация за развитие на стартиращи компании Space Tree и световната общност Future Females стартират 3-месечна акселераторска програма за жени предприемачи. Чрез DEA Accelerate организаторите ще дадат знания, ресурси и подкрепа на дамите в България, които искат да стартират собствен бизнес. Менторите ще имат ключова роля по време..

публикувано на 21.08.24 в 14:01

"Лятна олимпиада в парка" ни връща назад във времето

На 22.08., четвъртък, от 17.30 до 20.30 ч. Район "Оборище" организира лятна Олимпиада в парка "Заимов". Поканени са деца и родители на игри с фунийки, стъклени топчета и водни пистолети, дама и художествена гимнастика на открито. Завръщане към игрите от близкото минало, които ще бъдат допълнени от нови и интересни забавления. " Идеята е..

публикувано на 21.08.24 в 13:44

Първата зообиблиотека събира читатели и любители на животните

Първата зообиблиотека в България ще бъде организирана тази събота, 24 август 2024 г. от 10:00 ч. , съобщават от Зоологическата градина в София и канят всички любители на книгите и животните до езерото в Зоопарка . Партньор на инициативата е Столичната библиотека. Всички посетители ще могат да разгледат изложбата „Птиците на Америка“..

публикувано на 21.08.24 в 12:58

Изложба, посветена на Борис Христов – в ОКИ "Красно село"

От 01.08.2024 г. в зала 3 на Общински културен институт (ОКИ) "Красно село" може да бъде разгледана уникална фотоизложба, посветена на личността на Борис Христов. Тя е осъществена от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив с куратор доц. д-р Никола Лаутлиев. Експозицията е част от честванията по повод 110 години от..

публикувано на 21.08.24 в 11:28
Радослав Найденов

Нова сензорна стая за деца със специални потребности в Самоков

На 21 август, когато православната църква почита паметта на свещеномъченик свети Симеон Самоковски, град Самоков отбелязва своя празник. БНР-Радио София имаше своето изнесено студио по този повод в двора на емблематичната Бельова черква и един от гостите в него беше Радослав Найденов, който отскоро е президент на Ротари Самоков. Инженер по..

публикувано на 21.08.24 в 11:07