Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

Организаторите Петко Славов и Деси Алексиева разказаха в "Радиокафе"

Десислава Алексиева и Петко Славов
Снимка: Радио София

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен.

От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с музика и литература.

В рамките на час в естествена градска среда, малки и големи могат да се запознаят с произведенията на класически и модерни български автори, като част от програмата културния живот на София в раздел "Лятна програма на Столична община".

Повече за събитията включени в "Live на червения диван" разказаха в предаването "Радиокафе" Десислава Алексиева и музикантът Петко Славов.

"С платформата "Live на червения диван", която по принцип е платформа за авторска музика и популяризиране на интересни музиканти, ние посещаваме ключови места в центъра и периферията на София, там където са хората и всъщност водим авторската музика и стойностната поезия при тях", поясни Алексиева. 

В събитията, които ще бъдат представени са включени четири знакови имена – Атанас Далчев, Александър Вутимски, Александър Геров и Мария Донева. Всеки един от тях отбелязва годишнина през 2024 година, като самите събития са обвързани с този факт, с абсолютната вяра, че поезията като синтезирана философия, има силата да променя мисленето и емоциите на хората поясни още тя.

Събитията започват на 17 юли, сряда и всеки е добре дошъл. Програмата "Live на червения диван" на открито включва:

17 юли 2024 г. – Южен парк (вход откъм ул. Нишава) от 18:00 ч. – Концерт и четене на стихове от Атанас Далчев (120 години от рождението му).

24 юли 2024 г. – Северен парк от 18:00 ч. – Концерт и четене на поезия от Александър Вутимски (105 години от рождението му).

3 септември 2024 г. – Градинка "Св. Седмочисленици" от 18:00 ч. – Концерт и четене на поезия от Мария Донева (50 години от рождението ѝ). 6 септември 2024 г. – Лятна естрада в Борисовата градина от 18:00 ч. – Концерт и четене на поезия от Александър Геров (105 години от рождението му).

Инициативата "Live на червения диван" достига до хората в лятна София, като представя авторска музика и поетични български произведения в естествената градска среда за отдих и разходки. 

"Поезията и музиката са навсякъде около нас и са естествено продължение на идеята за почивка градския хабитат. Това е нашият подарък за жителите и гостите на града, които търсят приятни и неангажиращи преживявания в горещите летни дни в Столицата", каза  още Деси Алексиева, съорганизатор на събитията.

За музикалната страна на проекта разказа Петко Славов.

"Ние много импровизираме, може аз да почна, а Деси да продължи, да разкаже за поета Атанас Далчев, който ще бъде представен утре. Отвъд представените стихове ще има и разказване, защото това е много важно", посочи той.

Инициативата се осъществява благодарение на "Лятна програма на Столична община".

Още подробности чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Михаил Вешим

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим...

публикувано на 23.08.24 в 17:21
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06