Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Локацията ни е свободна, сцената ни е открита

Мобилното ни студио е на Sofia Spring Fest – Пролетният фестивал на София, където се срещаме с организатори и участници в събитието:

Мадлен Христозова:е част от организаторския екип:

"Наподобява Коледния базар, локацията е същата. Форматът е подобен на Коледния. Идеята бе да направим Великденски, който да обедини духа на Коледния - атракциони за деца, виенско колело. Локацията ни е свободна, сцената ни е открита, приветства млади таланти, отворени сме за тях. приветстваме всички таланти.

Тези дни очакваме всички, които са решили да останат в София. Имаме специална къща с козунаци, фермерски био-пазар. Организираме диджей партита с Намуро. За Празника на Европа предпочитаме да запазим тайна за изненадите. Празникът ще е свързан с традициите на държавните-членки. Всичко продължава от 11 ч. до 22 ч., като сцената е тиха между 2 и 4 следобед."

Григор и Мария Григорови са от изложителите:

"Ние сме весел, приятелски екип. Занимавам се с месата, сестра ми е със сладката - тук сме с две къщички, солена и сладка. Имаме и много вегетариански продукти, зеленчуци. Правим две неща на скара, обикновено на дървени въглища, но няма как в центъра на София. Приготвяме нещата си с много усмивка и любов към всеки един детайл. Гордея се с наш авторски продукт: граовска бърканица - баба така комбинираше всичко от хладилника в едно ястие." (Григор) 

"Приготвям по трансилванска рецепта козуначени коминчета с шоколад и натурални само с карамелизирана захар и канела, но не прекаляваме със сладкото. И през зимата ги продавам, дори пълнени с италиански крем-сладолед." (Мария)

Говорим си и за мед с Милена Иванова:

"Крем-мед и мед е едно и също, машина бърка кристализиран мед и го прави в пухкав крем. Не унищожаваме свойствата, правим глезотийка на небцето. При нас има най-различни вкусове с лиофилизирани плодове. Единственият враг на меда е влагата.

Хубаво е да използваме дървени лъжици, металът го окислява и да не връщаме облизана лъжица в буркана, защото може да го развали с остатъчна слюнка. За да наречем някой мед монофлорен се прави анализ, ако % му съдържание отговаря на даден стандарт, може да се постави етикет монофлорен, той не може да е 100%.

Розата не отделя нектар, няма мед от рози, направихме съвместен продукт с приятели от Гурково - крем-мед от рози. Лавандулов мед - да. А от нашия пчелен восък, от това което остава, го правим във вид на свещи. Казват, че пречистват въздуха, дори и да не са запалени."

С нас е и Петър Симеонов от Асоциацията на розопроизводителите:

"Дъждът е времето за земеделеца. Прекомерното засаждане на лавандула направи износа на лавандулово масло по-труден. Лавандулата обича песъкливи слаби почви. Лавандулата лятото се ползва и срещу комари. (Останалите ѝ полезни свойства, както и тези на розата - в звуковия файл)

Председател съм на Асоциацията на розопроизводителите, там нещата са различни. Достигнахме 2 т. годишно розово масло, като качество сме най-добрите в света. Но не е рентабилно, печалбата е много малко и градините все-повече се изоставят. Тепърва в България набира скорост търсенето на чисти натурални продукти от рози."

Вера Костова и Йордан Григоров говорят за арт-базара тук:

"Много голяма част от нещата при нас са дизайнерски, авторски, имаме цветя от сапун. Имаме и български рисувани ръчно или с кожа с глаголски букви, колани с шевици и много бижута. Имаме и 3Д принтове с еко-пластмаса, която бързо се разгражда и не оставя следи в природата." (Вера)

"Аз съм художник-приложник. Всяко нещо е дълбоко обмислено, няма случайности. Едно привлича даден човек, друго - друг. Вътрешната душа се вижда по-трудно от външната. Не бива да се влияе." (в звуковия файл-символите в творбите му)

Михаела Пехливанова се включва от слънчев и празничен Мадрид:

"Много впечатляващи са шествията с различни скулпури в очакване на Възкресението. Отвсякъде се чува религиозна музика. Традиционната храна е различна от нас, още не съм опитала празничния им хляб, всички кафета и сладкарници го предлагат. Яхния от нахут е традиционно. Не съм видяла яйцата им. Вечерта се събират пред базиликите."

Боби Гълъбов също е сред организаторите на феста:

"Целта ни беше да се съпоставяме с други европейски столици, където всеки месец има такива събития. Освен традиционни вкусни неща и атракциони направихме биоземеделски базар за малките производители, които да съкратят веригата до директния потребител. Производителите от цялата страна са дали душата и сърцето си в продуктите си. Тук преоткрих неща, които не съм си представял, че има в България, като серуми от охлюви, тинктури."


Финалният ни акцент е с редактора Христина Иванова: "Всеки малък жест е важен".








По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - арх. Пенчо Койчев и Съдебната палата

Как е описвана Съдебната палата в софийската преса в началото на 40-те години на миналия век, къде и кога е имало проекти да бъде изградена тя още в края на 19 век и началото на 20 век?  Още в спомените на Георги Каназирски-Верин, "Шишковия трамвай" за Бали Ефенди, който е тръгвал от мястото на днешната Съдебна палата. Проектът Екс Професо на..

публикувано на 17.05.25 в 16:00
Йерусалим днес

Историята оживява - Хаджиите от Банско, част първа

Разговорът е с изследователите и генеалози Светлана Дяконова - Арсен - потомка на голям род от Банско и секретар на Българската генеалогична федерация “Родознание” и Ивелин Любенов - индивидуален член на Българската генеалогична федерация ‘Родознание”: Във втората част продължаваме с другите хаджии и техните фамилии: "Срещаме графити от 1771 за..

публикувано на 17.05.25 в 15:00
С Васил Попов

Като чуя прочита, сънувам кошмари със собствената си история

Писателят Васил Попов за сериала по романа му Мамник и издаването на следващия, Лехуса: "Докато пишех "Мамник" мислех, че жанровата литература не е разпространена в България, но се изненадах от интереса на различните възрасти. Снимките приключиха април. Предполагам, че ще е готов зимата. Натрупа се материал - скоро почвам третия. Съвсем различно..

публикувано на 17.05.25 в 14:28
Със Захари Нанков

Не сме високото изкуство, но може да се задълбае

Покана за танцов спектакъл TRAPтайм? от Захари Нанков, танцьор и хореограф: "Концепцията я реализирах преди 3 години, сега я повтарям с ученици от моята школа. Комбинирал съм стила в музиката трап с рагтайм - като музика и роман. Правя съпоставки между тези две епохи - тогава и сега, всичко минава през една игра. Проследяваме нишката как се променя..

публикувано на 17.05.25 в 14:15
Мария Пулиева

Адресите на любовта - Найден Геров и Мария Пулиева

Сигурна съм, че всички са чували името на Найден Геров: възрожденец, писател, езиковед и фолклорист. Делото на неговия живот е „Речник на българския език“. А жената на неговия живот е Мария, също от сой. Потомка на рода Пулиеви и Евлоги и Христо Георгиеви, сродена с даскал Ботьо Петков, бащата на Христо Ботев. Т я също блести със собствена светлина..

публикувано на 17.05.25 в 14:00

Право на глас

Лора Младенова oт „Невидими животни” за  благотворителния концерт-протест срещу насилието над животни , събиращ българските изпълнители на Благотворителен концерт-протест срещу насилието над животни събира българските изпълнители на 18 май от 18:00 часа в Концертната зала на Военния клуб в София с вход свободен:  "Идеята дойде от певицата Тина, към..

публикувано на 17.05.25 в 11:20
„Нощ на музеите“ в НВИМ

„Нощ на музеите“ и в НВИМ

Славея Сурчева ни кани на поредната „Нощ на музеите“ в НВИМ  с атрактивна програма и вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция. В късните часове на деня посетителите ще имат възможността да разгледат една от най-богатите музейни колекции в страната и да съхранят този спомен със селфи в специално обособен за целта кът. Екипът..

публикувано на 17.05.25 в 10:50