Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Локацията ни е свободна, сцената ни е открита

Мобилното ни студио е на Sofia Spring Fest – Пролетният фестивал на София, където се срещаме с организатори и участници в събитието:

Мадлен Христозова:е част от организаторския екип:

"Наподобява Коледния базар, локацията е същата. Форматът е подобен на Коледния. Идеята бе да направим Великденски, който да обедини духа на Коледния - атракциони за деца, виенско колело. Локацията ни е свободна, сцената ни е открита, приветства млади таланти, отворени сме за тях. приветстваме всички таланти.

Тези дни очакваме всички, които са решили да останат в София. Имаме специална къща с козунаци, фермерски био-пазар. Организираме диджей партита с Намуро. За Празника на Европа предпочитаме да запазим тайна за изненадите. Празникът ще е свързан с традициите на държавните-членки. Всичко продължава от 11 ч. до 22 ч., като сцената е тиха между 2 и 4 следобед."

Григор и Мария Григорови са от изложителите:

"Ние сме весел, приятелски екип. Занимавам се с месата, сестра ми е със сладката - тук сме с две къщички, солена и сладка. Имаме и много вегетариански продукти, зеленчуци. Правим две неща на скара, обикновено на дървени въглища, но няма как в центъра на София. Приготвяме нещата си с много усмивка и любов към всеки един детайл. Гордея се с наш авторски продукт: граовска бърканица - баба така комбинираше всичко от хладилника в едно ястие." (Григор) 

"Приготвям по трансилванска рецепта козуначени коминчета с шоколад и натурални само с карамелизирана захар и канела, но не прекаляваме със сладкото. И през зимата ги продавам, дори пълнени с италиански крем-сладолед." (Мария)

Говорим си и за мед с Милена Иванова:

"Крем-мед и мед е едно и също, машина бърка кристализиран мед и го прави в пухкав крем. Не унищожаваме свойствата, правим глезотийка на небцето. При нас има най-различни вкусове с лиофилизирани плодове. Единственият враг на меда е влагата.

Хубаво е да използваме дървени лъжици, металът го окислява и да не връщаме облизана лъжица в буркана, защото може да го развали с остатъчна слюнка. За да наречем някой мед монофлорен се прави анализ, ако % му съдържание отговаря на даден стандарт, може да се постави етикет монофлорен, той не може да е 100%.

Розата не отделя нектар, няма мед от рози, направихме съвместен продукт с приятели от Гурково - крем-мед от рози. Лавандулов мед - да. А от нашия пчелен восък, от това което остава, го правим във вид на свещи. Казват, че пречистват въздуха, дори и да не са запалени."

С нас е и Петър Симеонов от Асоциацията на розопроизводителите:

"Дъждът е времето за земеделеца. Прекомерното засаждане на лавандула направи износа на лавандулово масло по-труден. Лавандулата обича песъкливи слаби почви. Лавандулата лятото се ползва и срещу комари. (Останалите ѝ полезни свойства, както и тези на розата - в звуковия файл)

Председател съм на Асоциацията на розопроизводителите, там нещата са различни. Достигнахме 2 т. годишно розово масло, като качество сме най-добрите в света. Но не е рентабилно, печалбата е много малко и градините все-повече се изоставят. Тепърва в България набира скорост търсенето на чисти натурални продукти от рози."

Вера Костова и Йордан Григоров говорят за арт-базара тук:

"Много голяма част от нещата при нас са дизайнерски, авторски, имаме цветя от сапун. Имаме и български рисувани ръчно или с кожа с глаголски букви, колани с шевици и много бижута. Имаме и 3Д принтове с еко-пластмаса, която бързо се разгражда и не оставя следи в природата." (Вера)

"Аз съм художник-приложник. Всяко нещо е дълбоко обмислено, няма случайности. Едно привлича даден човек, друго - друг. Вътрешната душа се вижда по-трудно от външната. Не бива да се влияе." (в звуковия файл-символите в творбите му)

Михаела Пехливанова се включва от слънчев и празничен Мадрид:

"Много впечатляващи са шествията с различни скулпури в очакване на Възкресението. Отвсякъде се чува религиозна музика. Традиционната храна е различна от нас, още не съм опитала празничния им хляб, всички кафета и сладкарници го предлагат. Яхния от нахут е традиционно. Не съм видяла яйцата им. Вечерта се събират пред базиликите."

Боби Гълъбов също е сред организаторите на феста:

"Целта ни беше да се съпоставяме с други европейски столици, където всеки месец има такива събития. Освен традиционни вкусни неща и атракциони направихме биоземеделски базар за малките производители, които да съкратят веригата до директния потребител. Производителите от цялата страна са дали душата и сърцето си в продуктите си. Тук преоткрих неща, които не съм си представял, че има в България, като серуми от охлюви, тинктури."


Финалният ни акцент е с редактора Христина Иванова: "Всеки малък жест е важен".








По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наказания за персонала на детската градина, от която избягаха две деца

След бягството на две деца от столична детска градина, на персонала ще бъдат наложени административни наказания. Това съобщи за БТА Десислава Желязкова, директор на дирекция "Образование" в Столичната община. По-рано днес момче и момиче от детска градина "Звънче" бяха открити от полицията, в близост до светофар в кв. "Хаджи Димитър"...

публикувано на 21.07.25 в 18:05

Три екопътеки в близост до София за бягство от градската жега

Лятото продължава, а с него и високите температури, които ни карат да се крием под дърво и камък от слънчевите лъчи. Но не берете грижа! Ако имате дори и няколко свободни часа ето къде бихте могли да ги прекарате в спокойна и хладна атмосфера. Това са три предложения за пътеки близо до София. Пътеката Бели Искър Тя е едно много..

публикувано на 21.07.25 в 17:13

Само една трета от хотелиерите у нас виждат подобрение в бранша спрямо миналата година

Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE), организира в края на юни традиционното национално допитване до мениджъри и собственици на хотели. Резултатите показват, че само една трета са хотелиерите, които виждат подобрение спрямо миналата година. Също при една трета от тях заетостта е без промяна спрямо миналата година,..

публикувано на 21.07.25 в 16:05

Паркинг за над 130 автомобила може да бъде изграден на мястото на незаконните гаражи в "Овча купел"

Паркинг с капацитет над 130 автомобила би могъл да бъде обособен на мястото на незаконните гаражни клетки, които районната администрация на “Овча купел” премахва в последните месеци. Работата продължава, но е необходим финансов ресурс от страна на Столичната община. Пред Радио София кметът на "Овча купел“ Ангел Стефанов съобщи, че през последните..

публикувано на 21.07.25 в 15:07

Европейско признание за млад кардиолог от УМБАЛ "Света Екатерина“

Младата надежда на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Екатерина“ д-р Бояна Бързашка, постигна изключителен успех, като получи Европейска диплома по кардиология. Признанието се присъжда от Европейското кардиологично дружество след преминаване на много сложен изпит по специалността.  Придобиването на Европейската диплома е свидетелство за висока..

публикувано на 21.07.25 в 14:32

Цените на едро на основните хранителни стоки се запазват почти без промяна

Цените на едро на основните хранителни стоки се запазват почти без промяна от два месеца насам, обявиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Нейният председател Владимир Иванов коментира борсовата търговия: "Към момента пазарът се държи добре. И пак казвам, взаимодействието е плод на търсене и предлагане, а не на външни..

публикувано на 21.07.25 в 13:59
Рада Бонева

Инициативата Plastic Free July и животът с мисъл и кауза

Как да направим месец Юли незабравим и полезен за живота на нашата планета? Каква е мисията на глобалната инициатива Plastic Free July (Юли без пластмаса) и как насърчава да се спре използването на пластмасови опаковки за еднократна употреба - отговорите на тези въпроси дава в предаването “Радиокафе” Рада Бонева, екоактивист, автор и блогър в Thrift..

публикувано на 21.07.25 в 13:11