Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Локацията ни е свободна, сцената ни е открита

Мобилното ни студио е на Sofia Spring Fest – Пролетният фестивал на София, където се срещаме с организатори и участници в събитието:

Мадлен Христозова:е част от организаторския екип:

"Наподобява Коледния базар, локацията е същата. Форматът е подобен на Коледния. Идеята бе да направим Великденски, който да обедини духа на Коледния - атракциони за деца, виенско колело. Локацията ни е свободна, сцената ни е открита, приветства млади таланти, отворени сме за тях. приветстваме всички таланти.

Тези дни очакваме всички, които са решили да останат в София. Имаме специална къща с козунаци, фермерски био-пазар. Организираме диджей партита с Намуро. За Празника на Европа предпочитаме да запазим тайна за изненадите. Празникът ще е свързан с традициите на държавните-членки. Всичко продължава от 11 ч. до 22 ч., като сцената е тиха между 2 и 4 следобед."

Григор и Мария Григорови са от изложителите:

"Ние сме весел, приятелски екип. Занимавам се с месата, сестра ми е със сладката - тук сме с две къщички, солена и сладка. Имаме и много вегетариански продукти, зеленчуци. Правим две неща на скара, обикновено на дървени въглища, но няма как в центъра на София. Приготвяме нещата си с много усмивка и любов към всеки един детайл. Гордея се с наш авторски продукт: граовска бърканица - баба така комбинираше всичко от хладилника в едно ястие." (Григор) 

"Приготвям по трансилванска рецепта козуначени коминчета с шоколад и натурални само с карамелизирана захар и канела, но не прекаляваме със сладкото. И през зимата ги продавам, дори пълнени с италиански крем-сладолед." (Мария)

Говорим си и за мед с Милена Иванова:

"Крем-мед и мед е едно и също, машина бърка кристализиран мед и го прави в пухкав крем. Не унищожаваме свойствата, правим глезотийка на небцето. При нас има най-различни вкусове с лиофилизирани плодове. Единственият враг на меда е влагата.

Хубаво е да използваме дървени лъжици, металът го окислява и да не връщаме облизана лъжица в буркана, защото може да го развали с остатъчна слюнка. За да наречем някой мед монофлорен се прави анализ, ако % му съдържание отговаря на даден стандарт, може да се постави етикет монофлорен, той не може да е 100%.

Розата не отделя нектар, няма мед от рози, направихме съвместен продукт с приятели от Гурково - крем-мед от рози. Лавандулов мед - да. А от нашия пчелен восък, от това което остава, го правим във вид на свещи. Казват, че пречистват въздуха, дори и да не са запалени."

С нас е и Петър Симеонов от Асоциацията на розопроизводителите:

"Дъждът е времето за земеделеца. Прекомерното засаждане на лавандула направи износа на лавандулово масло по-труден. Лавандулата обича песъкливи слаби почви. Лавандулата лятото се ползва и срещу комари. (Останалите ѝ полезни свойства, както и тези на розата - в звуковия файл)

Председател съм на Асоциацията на розопроизводителите, там нещата са различни. Достигнахме 2 т. годишно розово масло, като качество сме най-добрите в света. Но не е рентабилно, печалбата е много малко и градините все-повече се изоставят. Тепърва в България набира скорост търсенето на чисти натурални продукти от рози."

Вера Костова и Йордан Григоров говорят за арт-базара тук:

"Много голяма част от нещата при нас са дизайнерски, авторски, имаме цветя от сапун. Имаме и български рисувани ръчно или с кожа с глаголски букви, колани с шевици и много бижута. Имаме и 3Д принтове с еко-пластмаса, която бързо се разгражда и не оставя следи в природата." (Вера)

"Аз съм художник-приложник. Всяко нещо е дълбоко обмислено, няма случайности. Едно привлича даден човек, друго - друг. Вътрешната душа се вижда по-трудно от външната. Не бива да се влияе." (в звуковия файл-символите в творбите му)

Михаела Пехливанова се включва от слънчев и празничен Мадрид:

"Много впечатляващи са шествията с различни скулпури в очакване на Възкресението. Отвсякъде се чува религиозна музика. Традиционната храна е различна от нас, още не съм опитала празничния им хляб, всички кафета и сладкарници го предлагат. Яхния от нахут е традиционно. Не съм видяла яйцата им. Вечерта се събират пред базиликите."

Боби Гълъбов също е сред организаторите на феста:

"Целта ни беше да се съпоставяме с други европейски столици, където всеки месец има такива събития. Освен традиционни вкусни неща и атракциони направихме биоземеделски базар за малките производители, които да съкратят веригата до директния потребител. Производителите от цялата страна са дали душата и сърцето си в продуктите си. Тук преоткрих неща, които не съм си представял, че има в България, като серуми от охлюви, тинктури."


Финалният ни акцент е с редактора Христина Иванова: "Всеки малък жест е важен".








По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятото продължава, с температура в София около 29°

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 28° и 33°, в София - около 29°. В планините ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в Рила и Пирин ще превали. Ще духа умерен..

публикувано на 08.09.25 в 06:35
С адв. Елиза Николова

Поморие - столицата на медиацията на България

С адв. Елиза Николова – председател на Професионалната асоциация на медиаторите говорим за темите в Лятната школа по медиация, която се открива на 8 септември в Поморие: "Школата стартира в 2016-7, стартира с международни лектори. След пандемията решихме да сменим формата, който се хареса на хората. Без излишна скромност, мога да кажа, че Поморие е..

публикувано на 07.09.25 в 11:43
Пленерът в Поморие

Кауза и цел

Милчо Талев е председател на Народно читалище "Просвета 1888" в Поморие и директор на художествената галерия там: "Каквото правим е кауза и цел. От миналата година започна Фестивал на занаятите. Децата е хубаво да видят как се зараждат те. А пленерът ни е над 20 години. Започна като живопис, после се включи и скулптура. Произведенията остават тук и..

публикувано на 07.09.25 в 11:26
С кмета Иван Алексиев

Поморие е благословен град

Радиокафе гостува на община Поморие в съвместно предаване на Радио София и Радио Бургас. В Поморие все още има много туристи. Затова и с кмета Иван Алексиев г оворим за развитието на града като атрактивна туристическа дестинация: "Поморие е много хубав, интересен град. Запазва своя чар. Създаваме спокойствие, духовен град сме. Историите,..

публикувано на 07.09.25 в 10:52
Иляна Мирчева

Усилията не спират

„Отново на училище“ - кампания на Фондация „Запази Доброто“ за набиране на учебни пособия, които да подпомогнат децата лишени от родителски грижи в КСУДУ гр. Мездра и децата от ЦОП гр. Роман.  Слушаме  Иляна Мирчева от Фондация „Запази Доброто“: "Това са деца, на които няма кой да даде тласък в живота. Благодарение на дарителите ни сме им..

публикувано на 06.09.25 в 12:00
д-р Ивайло Симеонов

Още за "правенето" и "бъденето"

Стресът е навсякъде около нас – често ни мобилизира, но понякога и подкопава психическото и физическото ни здраве. Това е темата на поредното събитие на "Рацио" на 9.9 . Кога полезният стрес преминава в дистрес и какво можем да направим, за да не се превърне той в дългосрочна заплаха? Как ни влияе на ума, на тялото и на клетъчно ниво? Отговори от..

публикувано на 06.09.25 в 11:35
Симона Панова

Обичам героите си като истински хора

В новата си фентъзи поредица „Градска самодива“, авторката на хитовата трилогия „Змей закрилник“ разширява вселената на своите герои с нова вълшебна поредица с аромат на билки и пресен хляб. „Градска самодива“ на Симона Панова, е книга първа от изпълнена с магия и легенди история, която се развива само месеци след „Змей омайник“ и ни запознава с нови..

публикувано на 06.09.25 в 10:31