Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия "Терра фантазия: фантастиката тук и сега" - Фантастика и наука

Жул Верн и първото издание на романа му „20000 левги под водата”, излязло през 1870 година (в България е издаден със заглавието „Капитан Немо”), в който писателят предвижда създаването на подводницата
Снимка: Архив
Надминат ли е вече патриарха на тъй наречената „твърда фантастика” Жул Верн в своите успешни научни прогнози от автори като Хърбърт Уелс, Айзък Азимов, Артър Кларк? Как Лукиан, Уйлям Годуин, Сирано де Бержерак успяха да предвидят много от модерните реалности на ХХ век, назоваван „век на компютрите и ракетите”, а Джонатан Суифт откри двата естествени спътника на Марс – Фобос и Деймос, далеч преди астрономите? Защо авторът на бестселъра „Странник в странна страна” Робърт Хайнлайн попречи с издаването на три други свои книги през 60-те години на миналия век за патентоването на водното легло в наши дни? И оказаха ли се пророци на някои от съвременните технологии български фантасти като Тотю Тотев, Никола Хвойненски и Георги Илиев?
Отговорите на тези и други подобни въпроси, свързани с бъдещето като родина на творчеството – от изследователите в областта на фантастиката, евристиката и футурологията Юри Илков, Тодор Ялъмов, Николай Теллалов.
По публикацията работи: Росица Панайотова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В музея в Чепеларе има скелет на мечка, живяла в Родопите преди 12-13 000 години

"Музеят на родопския карст представя различни артефакти от Родопите. Експозицията насочва към пещерите и скалите, в които се образуват – варовиците, а след това преминава към биоспелеологията, множеството прилепи и един вид като бръмбара-светломразец, известен с това, че при излизане на светлина умира.  В началото е отдел "Геология", който..

публикувано на 22.08.24 в 14:10
Родната къща в Ново село

Думите, които водят към детството

В предаването "За думите" д-р Магдалена Абаджиева, главна асистентка в Института за български език, авторка на поезия и поетична проза, споделя своята любов и отговорност към живите спомени от един останал в миналото свят, към който се връща с помощта на думите от детството си. Какво означава "пищнк", "дулангач", "фараш", "тарпазан", "язлъ",..

публикувано на 22.08.24 в 12:10

Историята като ода

Националните чествания на Шипченската епопея отбелязват годишнини от най-значителните сражения през 1877 г., но и от построяването на паметника с усилията на целия народ. Паметникът е официално открит от Борис III през 1934 г, строен е цели 12 години. За битката на Шипка, както и за паметника, за символиката на върха, останала в народната памет..

публикувано на 21.08.24 в 17:58
Рио де Жанейро

Рио де Жанейро е единственият град извън Европа, който е бил столица на европейска държава

Бразилия е толкова голяма, че е по-лесно да кажем с кои държави от Южна Америка не граничи, отколкото да изброим кои са ѝ съседки. Оказва се, че няма общо КПП единствено с Чили и с Еквадор. Нормално, като се има предвид, че е пета по площ в света, а по брой население е на шесто място със своите 208 милиона жители. Името си страната дължи на дървото..

публикувано на 21.08.24 в 15:45
 Атанас Кръстанов

След закриването на Гражданска защита през 2011-а се създаде вакуум на специалисти и експерти

"През последните 2 години Столична община, дирекция "Аварийна помощ и превенция" е направила изцяло реиновация на 10 скривалища", съобщава в предаването "Следобед за любопитните" експертът и физик Атанас Кръстанов. Проблемът, според него обаче, не е само тези помещения да бъдат изчистени и подготвени, а това дали няма да се получи отказ на..

публикувано на 20.08.24 в 16:10