Производители влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на закона. Това показва изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", обхванало 15 от най-популярните
на пазара марки масло. Тестът е направен в две независими лаборатории, съобщи БТА.
При четири от изследваните проби е установено нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина. Това най-често са твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене.
При някои проби количеството на немлечните мазнини достига 75 процента. В останалите проби, където е установено това
нарушение, то варира между 10 и 50 процента. При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.
Друга лоша практика, която е установило изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното. При пет
от пробите е отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от
пробите то е значително. По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и
повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми.
Нашият екип никога не е оставал далеч от най-сериозните и важни дискусии в обществото на тема "здраве". Една от тях – разграничаването и систематизирането..
6 февруари е важна дата в историческата хроника на Националната художествена академия в София. На този ден през 1896 година княз Фердинанд подписва..
След като подари на почитателите на класическата музика незабравимо лято, фестивал Allegra хвърля ръкавицата с провокативен формат и през зимата – The..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg