Не знаете защо вашето дете е злоядо? Или хапва, но това в никакъв случай не са мечтаните от всеки родител или диетолог плодове и зеленчуци? А може би в главата ви се върти обичайният ваканционен въпрос: какво да правим с децата, когато учебната година свърши, а до следващата е толкова далеч?! Спокойно, вашият случай, в която и да е от горепосочените разновидности, е типичен поне за 85 % от българските семейства!
Когато пред подобен казус се изправят, в ролята на родители, и голяма част от преподавателите в Международното висше кулинарно училище у нас, те решават да организират Детска кулинарна академия за ваканцията. Първоначално идеята е да обучават малчугани на възраст между 6 и 12 години. Това лято обаче за първи път в кухнята ще влязат и по-големите – от 13 до 18 години. Как децата могат да се учат, да се забавляват, да усвояват полезни знания и умения за здравословно готвене и хранене? Как правилно се съставя меню, как си взаимодействат продуктите? Може ли за кратко време да се приготви вкусно и красиво ястие, какво означава човек да се храни с малки количества, но балансирано и разнообразно? Екипът професионалисти е готов да отговори на всеки от въпросите на малките готвачи от двете възрастови групи. Занятията са в периода 30 юли – 10 август 2018 г., в кухните на Кулинарна академия HRC.
Не е необходимо в бъдеще някой от младите възпитаници непременно да избере готвенето като своя професионална кариера. По-важно е децата да разберат, че сега е времето на пътуващите хора, които често продължават образованието си далеч от къщи, в друг град или държава. Хубаво е да могат сами да се справят с рационалното пазаруване и полезното готвене. Още за занимателната и здравословна лятна детска ваканция разказва Деляна Монева, директор на Международното висше кулинарно училище у нас.
Наричат двумилионния град Коня в Република Турция "културната и духовна столица на страната". Наричат го още "градът на Мевляна" и "градът на дервишите". Наречен е на името на Мевляна Руми – световноизвестният суфитски мистик, поет и философ, живял в Анадола преди близо осем века. Като прозвището Мевляна – водач, учител, той получава заради учението..
На 14 и 15 февруари в Софийския университет се проведе академична конференция под надслов "Творчество и иновации – измерения на бъдещето", организирана Националния университетски център за творчество и иновации. Мащабното събитие беше приветствано от представители на изпълнителната власт и академичното ръководство. Изключително богатата програма,..
Марко Видал е поет, но също така и преводач от български на испански език. Човек, който обича да пътува чрез езиците и културите. Издател на едно съвсем малко и ново издателство, посветено на превода и популяризирането на литературата на малките езици. А само една малка част от неговите литературни маршрути минават през Испания, България, Узбекистан...
152 години след обесването на националния герой Васил Левски говорим за личността и делото на Апостола по два познавателни вектора. Първият – историческата наука за тази забележителна фигура от нашите националноосвободителни усилия, а вторият – образът на Левски както в произведенията на класиците, така и в произведенията на нашите съвременници...
На 18 и 19 февруари с тържествени прояви България отбеляза 152 години от гибелта на най-светлата личност в историята на нашето национално възраждане и освобождение от петвековно потисничество и безправно съществуване в рамките на Османската империя. Васил Иванов Кунчев, Дякон Игнатий, Апостола, Левски – не просто обаятелен образ на герой, мъченически..
На днешния 21 февруари в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" ще се състои среща-разговор с изтъкнатия археолог академик Васил Николов. Темата на..
Само икономически ли са мотивите за решенията на американския президент Доналд Тръмп, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев,..
Какво представляват окупираните украински територии и бригада "Азов" днес. Разказва от първо лице в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Горица..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg