Не знаете защо вашето дете е злоядо? Или хапва, но това в никакъв случай не са мечтаните от всеки родител или диетолог плодове и зеленчуци? А може би в главата ви се върти обичайният ваканционен въпрос: какво да правим с децата, когато учебната година свърши, а до следващата е толкова далеч?! Спокойно, вашият случай, в която и да е от горепосочените разновидности, е типичен поне за 85 % от българските семейства!
Когато пред подобен казус се изправят, в ролята на родители, и голяма част от преподавателите в Международното висше кулинарно училище у нас, те решават да организират Детска кулинарна академия за ваканцията. Първоначално идеята е да обучават малчугани на възраст между 6 и 12 години. Това лято обаче за първи път в кухнята ще влязат и по-големите – от 13 до 18 години. Как децата могат да се учат, да се забавляват, да усвояват полезни знания и умения за здравословно готвене и хранене? Как правилно се съставя меню, как си взаимодействат продуктите? Може ли за кратко време да се приготви вкусно и красиво ястие, какво означава човек да се храни с малки количества, но балансирано и разнообразно? Екипът професионалисти е готов да отговори на всеки от въпросите на малките готвачи от двете възрастови групи. Занятията са в периода 30 юли – 10 август 2018 г., в кухните на Кулинарна академия HRC.
Не е необходимо в бъдеще някой от младите възпитаници непременно да избере готвенето като своя професионална кариера. По-важно е децата да разберат, че сега е времето на пътуващите хора, които често продължават образованието си далеч от къщи, в друг град или държава. Хубаво е да могат сами да се справят с рационалното пазаруване и полезното готвене. Още за занимателната и здравословна лятна детска ваканция разказва Деляна Монева, директор на Международното висше кулинарно училище у нас.
Трансплантацията на органи, клетки и тъкани е сред най-големите постижения на съвременната медицина. Този процес не само дава нов шанс за живот, но и поражда много проблеми и въпроси. В поредния брой "За здравето" по темата събрахме цял консилиум от лекари, специалисти, познавачи и пациенти. В обсъжданията се включиха проф. Никола Владов, Георги..
Дискалкулия е едно от онези състояния, които често остават незабелязани, но когато разберем какво всъщност представлява, неволно се питаме: "А дали и аз не страдам от това?" Наричана още математическа или числова дислексия, дискалкулията представлява специфично разстройство на аритметичните умения – способността на човек да разбира, обработва и..
Във "Време за наука" ас. Богомил Пешев от Института по невробиология към БАН разказва за ефекта на новостта върху запаметяването на емоционално неутрална или нискоемоционалната информация. Когнитивната схема у хората е свързана със стимулите, нивата на стрес и новост, които преживяваме в дадени ситуации, по думите на Пешев. Когато мозъкът се..
Сдружение "Приятели на морето - Бургас" е учредено на 16.01.2013 година, с цел да осъществява дейност в обществена полза, изразяваща се в постигане на развитие и утвърждаване на духовните ценности, гражданското общество, образованието, физическата култура и опазване на околната среда на Черноморското крайбрежие. Водолази - членове на сдружението..
"Последният проект, по който работим с моите колеги, е насочен към изграждане на затворен цикъл за директно изгаряне на биомаса за получаване на енергия чрез улавяне на отделения въглероден диоксид от димните газове, използвайки зеолитни абсорбенти, получени от отпадъчните пепели от същия процес, както и силикатни абсорбенти, получени от..
В епизод 597 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия млад писател и автор на бестселъри Васил Попов. Васко става широко популярен с..
Във Видин на 21 юли започна четиринадесетото издание на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Той ще продължи до 26 юли на различни места в града и в..
Днес, в рамките на фестивала "Дни на класиката в Балчик", чието начало беше поставено на 19 юли, ще можем да станем част от концерт с шедьоври от..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg