Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 9 февруари, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“ ще излъчим запис от концерта „Годишни награди на БНР топ 20“

БНР Новини

На 29 януари в препълнения София лайф клуб класацията за българска поп и рок музика на Българското национално радио – „БНР Топ 20“, раздаде за първи път годишните си награди на церемония и Гала концерт, в който се включиха всички изпълнители, оглавявали класацията през изминалите 12 месеца на 2018 година.

Музикантите бяха отличени в пет категории, определени от селекционната комисия на „БНР Топ 20“, която включва 15 музикални продуценти и редактори от всички програми на Националното радио. Класацията се излъчва в ефира на всички национални и регионални програми на БНР, а класирането зависи както от гласовете на слушателите, така и от гласовете на селекционната комисия – като съотношението между двата вота е 50% на 50%.

Класацията е уникална платформа на БНР за представяне на актуална българска поп и рок музика. Само за една година класацията набра сериозен авторитет и почитатели.  Успяхме да осъществим намеренията си да следим, подбираме и представяме стойностна, модерна и различна българска музика. Успяхме да дадем възможност на любители и меломани да се информират за различното, най-доброто и най-новото в българската музика, представено от най-добрите музиканти.

Всяка седмица 20-те песни от класацията и две нови предложения се класират от 15 души експерти - селекционен екип от специалисти (музикални редактори и продуценти) по специална оценъчна система, заимствана от Евровизия. Излъчва се 24 пъти седмично във всички национални и регионални програми на БНР. Класирането е с 50% вот на слушателската аудитория чрез гласуване на Facebook страницата: top20.bnr.bg

Песните се записват в предаване всеки понеделник от четири двойки водещи. От 1 януари 2018 година до сега класацията има 56 седмични броя. Излъчват се по 24 пъти седмично във всички национални и регионални програми на Българското национално радио. Песните могат да се чуят и онлайн на top20.bnr.bg. Също в сайта са публикувани регистрационни форми за участие с всички необходими данни за авторски и продуцентски права – автори продуценти, изпълнители, линкове към аудио и видео, контакти. Регистрационните форми за участие в класацията се подават и на имейл адрес bnrtop20@bnr.bg, Новите песни и придружаващата ги информация достигат до всички музикални редактори и програми в БНР. По този начин е създадена информационна система, чрез която се актуализира музикалния фонд на Радиото.

В съботната вечер (9 февруари), когато ще излъчим запис на Концерта от церемонията по награждаването,  ще имате шанса отново да чуете най-добрите песни за 2018 година и да разберете победителите в отделните категории.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10