Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нед Дервенков от BESCO: В София и България достъпът до капитал за стартиране на бизнес става все по-улеснен

Създаването на нов тип дружество в правния мир на страната ни ще позволи на иновативните компании сами да определят начина, по който ще се развива капиталът им

БНР Новини
Румънският град Клуж-Напока, в който се провежда петото издание на Europe Startup Summit

Тази седмица в Клуж-Напока, Румъния, в рамките на Румънското европредседателство се проведе срещата на високо равнище Startup Europe. По този повод в „Нашият ден“ разговаряхме с Нед Дервенков – член на УС на Българската стартъп асоциация (BESCO), една представителна за българския стартиращ бизнес организация, която вече обединява повече от 400 стартиращи компании. Нед Дервенков и изпълнителният директор на BESCO Добромир Иванов участваха в румънското издание на Startup Europe и представиха необходимите законодателни промени, които могат да подкрепят развитието на стартъп екоситемата.
Нед ДервенковНед Дервенков (на снимката вдясно) направи паралел между развитието на стартъп средата в България и в Румъния и изтъкна, че за разлика от румънската, българската стартъп общност е обединена, както и че в страната ни двата фонда за рисков капитал – „Илевън“ и „Лаунчхъб“ функционират още от 2012 година и предоставиха сериозна подкрепа за българските стартиращи компании, докато в Румъния първите фондове за рисков капитал стартираха едва миналата година. В същото време, обаче, екосистемата още все още не е „произвела“ своя „еднорог – компания с пазарна оценка над 1 млрд $, докато в Румъния има вече 3 такива компании.
В същото време според изследване на ЕБВР България е на трето място по новостартирали компании сред 35-те страни на операции на банката.
Какво трябва да се направи, за да остане страната ни стартъп отличникът на Балканите, как да не загубим темпото в подкрепата и развитието на високотехнологични стартиращи компании у нас, какви промени трябва да бъдат направени в законодателството, за да бъде създадена още по-благоприятна почва за стартиране на бизнес у нас, както и какво може да бъде направено за привличането на талант не само в страната ни, но и в целия Европейски съюз – можете да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05