Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С лодка през Атлантическия океан до Колумбия – пътешествие с кауза

Един млад човек, завършващ обучението си в Лондон и с мечти да стане режисьор на документални филми, пропътува разстоянието от Канарските острови до бреговете на Колумбия с обикновена платноходка, не само за да се запознае с далечната за нас Колумбия, но и да изпълни една своя мисия…

Двамата приятели –  Николай и колумбиеца Хосе започват пътешествието си по вода от Канарските острови, откъдето си организират мечтаното от тях пътешествие през океана. Това не е толкова просто – има култура на презокеанските стопаджии и е било свързано с много предварителни, съвсем не романтични задачи.

Николай Милев на презокеанската лодка. Снимка: личен архивСлед като достигат през океана бреговете на Колумбия, Николай Милев и приятелят му отиват в едно малко градче, за да подпомогнат майката на Хосе – Лусма в нейното начинание да събира млади хора на изкуството и да им предоставя условия и къща, където да творят. С това се е заел и Николай – да направи документален филм за Къщата, наречена Каса дел артисте, и чрез него да потърси финансова подкрепа за обучението на младите артисти.

Наред с това актрисата Лусма се опитва да помогне и на хората от няколко исторически индиански племена, които живеят близо до селото, но в най-високите части на планините Сиера Невада…

Нашият български приятел Ники е успял да види и да се запознае с хора от племената Коги и ми разказа за тяхната култура, която датира от почти 3 хиляди години… Разбира се, част от неговите впечатления от древните хора, почти незасегнати от съвременната цивилизация, са били запаметени и на видеоматериали.

След всички свои впечатления и огромен документален снимков материал на Николай му се случва едно голямо нещастие – по обратния пък към дома той е бил обран, изчезнала е и камерата му с всичките материали… Като начало е бил много разстроен, защото мечтата за филм за Колумбия и Каса дел артисте – тази мечта много се е отдалечила във времето. Но Николай се надява да се върне в Колумбия и да възстанови материалите, както да придобие и нови впечатления от тази част на света.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Физическата активност и дигиталното ежедневие

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. На живо от конференцията в..

публикувано на 03.07.24 в 12:05

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Протест в цялата страна на собственици на аптеки  поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Мартин Томов: Има промени в екосистемата на Черно море след войната в Украйна

В предаването "Нашият ден" обсъждаме теми, свързани с екологията на лятото и нерешените проблеми по Българското Черноморие. Участници в предаването са Мартин Томов, координатор в екипа на "Грийнпийс" - България, и Борислав Борисов, създател на инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг". В първия ден от юли "Грийнпийс" -..

обновено на 03.07.24 в 10:50

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53