Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Прави ли ни вегетарианството по-здрави и добри

Разговор за рисковете и ползите от отказа от животински продукти в Световния ден на вегетарианството

БНР Новини
Снимка: pxhere

"Вегетарианците са в по-добро здраве, те не страдат от висок холестерол, подагра, рак на дебелото черво. Освен това са по-толерантни хора" – заяви д-р Емилова, собственик на едноименна клиника в студиото на "Нашия ден" по повод Световния ден на вегетарианството. Тя прави тези заключения на базата на опита си като терапевт и твърди, че през практиката си има опит с около 48 хил. души.  

В разговора участва и личният треньор Николай Ценков, който заема една не толкова радикална позиция и смята, че най-важното е да се храним и живеем правилно. "Хората получават здравословни плюсове, ако водят осъзнат живот, а дали ядат месо или не – не е толкова важно... просто трябва да се замислят над това как ядат, как се движат, как живеят."

Според Ценков честият прием на месо далеч не е правилният вариант и предлага интересна формула за приема на белтъчини – за нетрениращ човек той трябва да е около грам белтък на килограм – т.е. ако тежите 60 кг, трябва да приемате 60 гр. белтъчини дневно.

В разговора се включва и Веселин Станков, запален поддръжник на веганството. Той твърди, че родители вегани могат да отгледат здраво потомство, тъй като са компетентни и информирани относно ползите и рисковете от изключването на животински протеини от диетата. 

Николай Ценков изтъква, че всеки трябва да се интересува от диетата си и да яде "просветено", тогава няма причина да се отказва от каквото и да било...

За д-р Емилова, която твърди че веганството повишава вероятността от зачеване, "децата на веганите се раждат умни и красиви, те стават отличници, не пушат и не пият". Тя не привежда статистика, а гарантира със сърцето и опита си, че децата на вегани и вегетарианците превъзхождат останалите.

"Хората са неграмотни и затова тъпчат себе си и децата си с месо, и затова са болни – твърди още тя, и добавя, че за онези, които не искат да се отказват напълно от животинските продукти, един прием на месо седмично, но не на купено от супермаркет месо, е позволено, същото се отнася за сиренето или яйцата.

Темата за ползите - предполагаеми или реални – от вегетарианството – е от онези, които разделят мненията и водят до оживени дебати, както проличава и от разговора в студиото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микрозеленчуци

Микрозеленчуци в Бенковски

Гергана и Виктор Александрови, жители на варненското село Бенковски, той – родом от Разрад, а тя – от Бургас, отглеждат микрозеленчуци. Това е кратката история, а дългата е необятна като морето, което за семейството е втори дом през част от годината. Мечтата на Гергана и Виктор е да направят околосветско пътешествие с малката си яхта, а дотогава..

публикувано на 06.08.25 в 15:20

Йемен – не на хутите, а на Савската царица и Библията

Гостите в "Покана за пътуване" са не само пътешественици. Те са приключенци и винаги в тандем, независимо дали са на колело или в каяк, на къмпинг или на ски. И умират да чертаят бъдещи маршрути. С радост ви представям за първи, но не и за последен път, Мариана Екимова-Мелнишка и доц. д-р Александър Геров. Тя е един от създателите на списание ЛИК,..

публикувано на 06.08.25 в 13:10

Мароко и България са големи международни туристически дестинации и държави с вековна история

"Кралство Мароко, както и България, е една голяма туристическа дестинация и както вашата страна е една държава на повече от 12 века – позната с културното си разнообразие и възможности, както и със своята толерантност. Мароко е територия на която през вековете различни националности са живели съвместно заедно. Мароко е кралство, което не престава да..

публикувано на 04.08.25 в 13:45
проф. Радостина Александрова

Учени създават човешка ДНК от нулата

Учени се заеха да създадат човешка ДНК от нулата. Това може само да ни накара да подкрепяме науката. За момента никой не планува създаване на модифицирани хора, това не стои на дневен ред, заяви в предаването "Следобед за любопитните" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. “Проектът, който започва, се финансира от Welcome trust –..

публикувано на 04.08.25 в 09:40

Една почти Божествена градина

Така определят Университетската ботаническа градина в Балчик Росен Мирчев и Асен Масларски. Водещите на "И рибар съм, и ловец съм" бяха поканени да гостуват там, за да се включат в празненствата по повод 70-годишнината на този паметник на културата и защитена местност по Закона за защитените територии, а наред с това и един от 100-те национални..

публикувано на 04.08.25 в 08:40