Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Престъпно бездействие и немарливост – причина за смъртта на млада гъркиня в България

БНР Новини
Захари Генов, Анелия Торошанова, Пламен Димитров
Снимка: Росица Михова

Днес продължаваме да дискутираме казуса, за който говорихме в предаването „Законът и Темида“, излъчено на 25 януари тази година – „Какви са причините за смъртта на гръцко момиче в България?

На 30 април 2016 г. 21-годишната ни дъщеря, студентка трета година медицина в Александруполис, е на гости на своя приятел Божидар Гугушев в София. В банята на апартамента двамата стават жертва на токов удар, като при нея той е фатален, а момчето получава електрически изгаряния. Оттогава започна нашата лична Голгота в търсене на причините за тази трагедия, която отне нашето прекрасно дете и в търсене на отговорност. Детето ни си отиде без вина заради грешките и пропуските на хора, които през 2016-а не могат да осигурят на гражданин на ЕС безопасно ползване на електричество. Това ни разказа бащата Христос Солтарис в предаването, излъчено на 25 януари.

Ето какво ни разказа днес в ефир г-н Солтарис за развитието на следствените действия и казуса:

„Това, което ни бе оповестено при последното ни идване в България през август от следователя, е, че прокуратурата намира следните причини за смъртта на дъщеря ни: погрешно свързване на бойлера от служител на "Технополис", който вече е покойник. Това се прави умишлено, за да се припише вината на човек, който няма как да отговаря за деянието си, защото не е сред живите. 

Ние открихме също нещо друго: въпросният служител на "Технополис" приживе никога не е ходил по домовете, защото е работел в складовете на "Технополис". Това се потвърждава и от думите на домакина в апартамента, където дъщеря ми е била на гости, бащата на Гугушев, който казва, че бойлерът е бил монтиран от двама души. Тези неща открихме случайно, запознавайки се с делото, което е един огромен текст от много страници, при това на български, а ни оставиха само два часа да го видим.

Втората причина са многократните пропуски и небрежността на ЧЕЗ, които и прокурорът, и следователят признават вече след експертизите, които ние платихме и бяха направени от г-н Сари и в които той изобличава всички изкривени мнения на експертите, назначени от следствието, за  да се отклони разследването в съвсем друга посока. Целта е била да се оневини ЧЕЗ, за която ние смятаме, че е 100% отговорна за загубата на дъщеря ни. Г-н Сарис е най-добрият гръцки експерт в областта на злополуките от токов удар. Наехме също още двама експерти – един от Александруполис, където живея, и един българин, г-н Черкезов, които още в първите дни след нещастието проучиха въпроса и изказаха мнение, че то се дължи на пропуски на ЧЕЗ. 

Констатираха също намесата на ЧЕЗ в централното електрическо табло през първия ден след трагедията. Тук искам да подчертая и пропуските на полицията, която трябваше да запечата веднага централното електрическо табло на сградата, така че да направи невъзможна намесата на компанията." 

В предаването ще чуете коментарите на нашите консултанти – адвокат Илияна Власакиду, адвокат Захари Генов и адвокат Пламен Димитров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Импулсът в мен: Финансовата грамотност на младите

Макар че на пръв поглед темата изглежда малко суха, обръщаме внимание на проучване на ПИЗА , измерващо финансовата грамотност. Преди месец бяха представени данни, които показват, че 15-годишните ученици у нас имат по-ниска финансова култура в сравнение с връстниците си в Европа . Изследването е проведено в около 20 страни. Младите у нас сякаш..

публикувано на 21.10.24 в 14:38

Лукс и древни загадки, или нещо за многоликия свят на Сардиния

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура" журналистът, писател и пътешественик Георги Христов-Муру Хорхе сподели своите впечатления за остров Сардиния, който често бива възприеман като "много скъпо място". Той уточнява: "Там са и яхтите, и селищата на знаменитостите, но това е само една точка на острова, която е придала това..

обновено на 21.10.24 в 14:02

"Вечер на добродетелите": 15 години подкрепа за децата в риск

На 21 октомври 2024 г.  ф ондация "За Нашите Деца"   за 15-и път ще проведе  най-голямото си благотворително събитие – " Вечер на добродетелите" ,  от 19:00 ч. в Sofia Event Center.  В  рубриката "Разговорът" обсъдихме предстоящото събитие. Този път то ще се проведе под мотото "Криле и корени". За каузата и значимостта на фондацията, както и за..

обновено на 21.10.24 в 11:22

За трета година Urban Wine Fest

За трета година екипът на Българската асоциация на винените професионалисти организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени Urban Wine Fest в 4 големи града на страната. Този уикенд фестивалът ще се проведе в Пловдив и съвпада с официалния ден, посветен на българското вино – 26..

публикувано на 21.10.24 в 09:59

Истории на непридружени деца, или как фондация помага за успешната интеграция на деца бежанци?

Темата на днешното рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се фокусира върху децата, а специален гост беше Кристин Гологанова, социален работник и управител на фондация "Рийчаут.БГ". Тя разказа няколко затрогващи истории за непридружени деца, с които организацията е работила през годините. Една от първите истории, които..

обновено на 21.10.24 в 09:47