Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изгубената овца" на Стефан Лютаков

7
Снимка: галерия „Арте“

„Още когато се появи на художествената сцена Стефан Лютаков прикова вниманието ни с категоричната си провокативност спрямо установените форми и с амбицията да заговори на свой собствен език… Така продължи през годините – разширявайки диапазона на творческите си възможности и отивайки все по-дълбоко в себе си…“ С тези думи доцент Ружа Маринска откри изложбата на художника Стефан Лютаков, в галерия „Арте“ и може да бъде видяна до 19 ноември. Художникът от 14 години не бе показвал в столицата своите произведения.

Изложбата се нарича „Изгубената овца“ и в повече от творбите в залата виждаме под различна форма и вграждане овчици в ред или щъкащи насам-натам, вдъхновени от известната евангелска притча от поучителния разказ за Христос. Оказа се, че името на една от творбите „Изгубената овца“ може да обобщи прокрадващата се нишка в цялата експозиция за паралелния истински свят, за представите му за живота като едно цяло, и най-вече за причините да се живее.

Този скулптор има удивителното умение да създава в работите си една амалгама от всякакви природни същества – риби, мравки, цветчета, малки неща, които наблюдава и създава един особен свят, една пулсираща топка от природни форми и силен емоционален привкус. Това ни кара да бъдем винаги заинтригувани от неговите произведения. заглавията на творбите в изложбата говорят за това – „Раят“, „Самозапалилата се жена“, „Наклонен пейзаж“, „Човек с цветя“, „Тайната вечеря“ – една удивително въздействаща с находката си като форма творба, „Риби и сърца“, „Летен дъжд“, „Завързани животни“.

В последно време Стефан Лютков е завладян от един материал, който е усетил като свой и особено изразителен. Това е покритата с ръжда стоманена ламарина, която той оставя на двора си в ателието на дъжд и слънце, за да се получи особената патина, след което крои, режа, заварява и върху която нарежда различни образни авторски знаци.

И накрая отново думи на Ружа Маринска, които потвърждават таланта и смисъла на това голямо изкуство: „В днешната своя зрялост Стефан Лютаков е запазил вкуса към игрите на детското въображение и в същото време неговите визуални метафори ни отпращат към дълбини за смисъла на битието“.

Снимки Ани Петрова, БНР, галерия "Арте"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25