Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Градски икони“ – поглед на двама словашки художници към София

Галерия „Аросита“ разширява територията на своя поглед към съвременното изкуство, с една изложба на двама млади словашки художници – Мартина Рьотлингова и Матуш Матятко. Изложбата се нарича „Градски икони“, а поводът да се обърнат към града ни е една едномесечна Резидентска творческа програма в София, по време на която са създадени повечето от произведенията. Млади, но формирани като артисти, те са изградили свой личен стил, творбите им впечатляват с професионализма и ясно изявена позиция, в която със свобода и познание за белезите на еклектичното съвременно изкуство. Живописта и графиката са предпочитани изобразителни медии за младия творчески тандем Мартина и Матуш.

Интересното и при двамата е, че се вълнуват от пулсиращия живот на града, от съвременната архитектура, даже към някои идоли от миналото и историята на София. Авторите имат някъде близка цветова гама, но в повечето случаи зрителят ги разпознава като различни – Мартина, с по-приглушена, деликатна гама, със замъглени, като че ли създадени с подобен на филтър ефект произведения, докато Матуш е повече с ярки, сини, тъмни цветове, които ни насочват към визуализация на глобални проблеми на нашето време. Матятко е привлечен от мита, култа към политически и светски идоли, популярни личности в масовата култура. А при Мартина темата за екологията, за прекомерната консумация, за замърсения въздух са пресъздадени деликатно и ненатрапчиво.

„Градски икони“ в галерия „Аросита“ ни среща и обогатява с изкуството на двама словашки художници, които се вписват успешно на художествената сцена и у нас, и в Словакия, и в света – с изложбите си във Франция, Бали, Китай и Япония.

Интервюто с изкуствоведката Ани Венкова, куратор на изложбата, като я представи и на перфектен английски език на откриването, можете да чуете от звуковия файл.


Снимки галерия „Аросита“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Даниела Найберг

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл? Разговорът с Даниела Найберг дава отговор и той е положителен. Тя е eтнохореолог и културолог. Издала е четири стихосбирки, сред които последната е "Избрах да запиша" (2019). Нейни стихове и есета са публикувани на страниците на "Литературен вестник", "Литературен форум" и др. От..

публикувано на 18.07.24 в 15:24

XXVI Международен фолклорен фестивал "Велико Търново" се открива на 20 юли

Над 300 участници от 8 държави пристигат в старопрестолния град за 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Велико Търново". От 20  до 27 юли домакин на събитието отново ще бъде Летният театър на града. Участват състави от Китай, Кипър, Мексико, Грузия, Уругвай, Източен Тимор, Коморски острови и България. За първи път във фестивала има..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Фестивалът на изкуствата "Аполония": 40-годишна история с бъдеще

Фестивалът на изкуствата "Аполония" навършва 40 години. За моментите от историята и бъдещето на фестивала – разговор в студиото на "Нашият ден" с Маргарита Димитрова , директор на фестивала, и с Панайот Денев , създател и дългогодишен ръководител на фестивалния пресцентър. За Димитрова "Аполония" е живот, в който потопиш ли се веднъж, искаш..

публикувано на 18.07.24 в 10:34
Росена Добрева

16-годишната Росена Добрева: За книгите като общуване

16-годишната Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. Наградата на Росена е придружена с предложение за месечен стаж в Българското..

публикувано на 18.07.24 в 10:00
Джорджа Спадони

Джорджа Спадони: За преводача като мост между две култури

Гост в "Нашият ден" е Джорджа Спадони , преводачка от български на италиански език. Спадони завършва магистърска програма "Преводач-редактор" в Софийския университет. По покана на "Къща за литература и превод" преводачката за втори път е на творческа резиденция в България. Спадони има заслуга за превода на сборника с разкази на Деян Енев..

публикувано на 18.07.24 в 09:24