Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В трудното време да помислим и за животните

От 2 април започва онлайн инициатива Animalrightsonlinе

Снимка: сдружение КАЖИ

В тежките седмици на изолация, страх и несигурност, мислим за себе си, за собственото си здраве и бъдеще, за това как да оцелеем след необичайната криза. Но много животни бедстват, защото няма кой да се грижи за тях. За съжаление не са малко и случаите на изоставяне на домашни любимци – предимно кучета и котки. Стопаните им ги изхвърлят на улицата поради страх, мислейки, че те могат да ги заразят с коронавирус, но няма никакви данни за такава опасност. Бездомни животни, които обикновено си намират храна в близост до ресторанти, сега гладуват, тъй като много от заведенията за хранене не работят.

Първото онлайн международно обединение за правата на животните е по инициатива на украинската организация UAnimals. То ще се проведе от 2 до 5 април във всички онлайн социални мрежи. Всеки може да се снима и да запише своето послание и да го публикува в профилите си с хаштаг #animalrightsonline

Как можете да се присъедините към международното онлайн обединение за правата на животните?

Правете снимки или видеоклипове с вашите послания и призиви срещу експлоатацията и жестокостта над животни. Качвайте видеоклиповете, снимките и текстовете си в социалните мрежи Facebook, Instagram, Twitter и други. Обозначете локацията си и напишете хаштаг #animalrightsonline. Поканете приятели и местни организации също да се включат.

По повод онлайн инициативата animalrightsonline е разговорът в „Аларма“ с Петя Алтимирска, председател на Сдружение КАЖИ – Кампании и активизъм за животните в индустрията, което от години води битка за забрана на фермите за ценни кожи у нас. 

„Може би е малко странно за някои хора, точно сега да говорим за животни. Почти цялата планета е под карантина, но за съжаление дори под карантина експлоатацията на животни и жестокото отношение към тях не спират. Гражданският активизъм за правата на животните също се промени, сега една важна кауза не може да събере на протест хората по улиците и площадите. Затова се променят и начините за въздействие.“ споделя Петя. Тя напомня, че според официалните данни, заразата с COVID-19 започва от дивите пазари в Китай, където котки, кучета, прилепи, броненосци и други дребни животни се продават, понякога живи, за да бъдат убити, одрани и разфасовани на място, и впоследствие сготвени и изядени. Китайското правителство вече е забранило тези пазари, но скоро се появиха видеоклипове в интернет, които показват, че те отново работят. Но проблемът е, че такива пазари има хиляди, не само в Китай, но и в други страни в Южна Азия.

Петя Алтимирска добавя още: „Биосигурността ще бъде един от приоритетите за всички страни по света. Програми за биосигурност има и в България по отношение на индустриалното животновъдство. Мерките за биосигурност трябва да бъдат много строги. Отглеждането на животни за кожи представлява потенциална зараза: 14 силно заразни заболявания, предаващи се от животно на човек, могат да пламнат от фермите за норки. А няма програма за биосигурност там.“

Припомняме, че фермите за норки в България са две с общ капацитет 130 000 умъртвени животни на година, а парламентът още не е разгледал промените в законите, отнасящи се до тази дейност. Още през 2018 година над 51 000 подписа на български граждани бяха внесени в Народното събрание с искане за забрана добива на ценни кожи у нас.


Още информация за борбата за правата на животните

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях

Това е първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в..

публикувано на 29.09.24 в 09:10
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20