Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Витанов

За моделите на анализ и прогноза на епидемията от коронавирус

Има различни видове математически модели, които се използват за анализ и прогноза на епидемията. Ние използваме три вида модели. 

Проф. Николай Витанов от Института по механика на БАН, ръководител на екипа, който прави анализи и прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, обясни в здравната рубрика на "Нашият ден" повече за моделите, които се използват.

"Това, с което може да подпомогнем дейността на Оперативния щаб и на правителството, са най-вече нашите анализи за развитието на епидемията в България, нашите прогнози, които помагат на Оперативния щаб да има представа каква ще бъде ситуацията за няколко дена напред, а и по-дългосрочно. По този начин да може да разпределя оптимално ограничените ресурси в страната и по области. 

Един от тях е моделът, с който се прогнозира прословутият пик в броя на заразени хора за единица време. Има разлика между пик и плато. Платото е, когато разглеждаме общия брой заразени, той започва да расте и с течение на времето се постига едно много бавно нарастване, което се нарича плато. 

А пък пикът е броят заразени за единица време. Там епидемията минава през една максимална стойност – максимално количество заразени за един ден, след което този брой започва да намалява. 

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Разговорът с проф. Николай Витанов от Института по механика на БАН, ръководител на екипа за анализи и прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Протест в цялата страна на собственици на аптеки  поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Мартин Томов: Има промени в екосистемата на Черно море след войната в Украйна

В предаването "Нашият ден" обсъждаме теми, свързани с екологията на лятото и нерешените проблеми по Българското Черноморие. Участници в предаването са Мартин Томов, координатор в екипа на "Грийнпийс" - България, и Борислав Борисов, създател на инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг". В първия ден от юли "Грийнпийс" -..

обновено на 03.07.24 в 10:50

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18