Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В духа на Индонезия

Снимка: личен архив

Те са двама заклети пътешественици – Румяна Карадимитрова  и Александър Ангелов, които живеят в Лондон. Александър е с двойно гражданство – българско и английско, а по майчина линия е руснак. Занимава се с анализ на данни в една от най-големите фирми за масова комуникация в света. Но дестинацията ни не е английската столица, а екзотичната Индонезия.

Карадимитрова  и Ангелов са си поставили за цел да посетят всички държави в света. До момента са били в 36 от тях и са стъпили на четири континента, а пътят към осъществяването на своето начинание двамата описват в създадения от Александър през 2016 година блог "Мемоарите на една мечта". Цел на блога, по думите на Александър, е да даде алтернатива на организираните пътувания, които излишно оскъпяват приключенията, но и ги поставят в предварително начертани рамки.  В "Мемоарите на една мечта" всеки може да открие нагледни примери, под формата на текст и видео, за това как човек може сам да организира пътуване до далечна дестинация, да се запознае със забележителностите и с цените за престоя, но и с места, които туристическите агенции спестяват.

Преди да заживее в Лондон, Румяна съчетава пътуванията с професионалните си ангажименти, а след като се запознават с Александър, тя бързо се заразява от неговата страст и за 3 години двамата посещават 25 държави. Планирането играе важна роля в техните пътувания, но винаги се случват и непредвидени неща. Всяко от техните приключения тях има няколко компонента – опитване на местните екзотични храни, сред които скорпиони, хлебарки, морски свинчета, сушена акули, ла́ми и северни елени; на второ място са екстремните преживявания – изкачване на ледници и активни вулкани, полети със самолети и хеликоптери и подводно гмуркане; третият и не по-малко важен компонент е посещението на туристическите забележителности.

В Индонезия ги отвежда любовта към тази част на Азия, а след посещението на Тайланд и Филипините, това се оказва най-логичната дестинация. Пътуването им започва през великденските празници миналата година с едни от най-красивите острови в Индонезия – трите острова Гили, само един от които е обитаем. Как изглежда и на какво ухае Индонезия – научете от пътешествениците Румяна Карадимитрова  и Александър Ангелов. В разговора си с Ирина Вълчанова те разказват още за срещата си с местните хора, впечатленията си от яванската етническа група, с която се запознават по време на тридневно пътуване по река с лодка, както и за впечатленията си от остров Бали. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Диана Гергова

Пътуваща изложба представя българските археологически открития

Пътуващата изложба "Сборяново – природа и паметници, богове и хора" на Културния институт към Министерството на външните работи вече седмица се радва на интереса на жителите и гостите на Братислава.  "Тази пътуваща изложба, направихме заедно с Министерството на външните работи и тя вече е обиколила много държави от Япония до САЩ, и в много..

публикувано на 30.09.24 в 12:00

"Строгият" или "готиният" – за първата среща на учителя с учениците

Едва ли са много хората, които ще кажат, че не се вълнуват как ще се представят и какво впечатление ще създадат за себе си при първа среща. Още по-малко вероятно е да чуем подобно нещо от учител преди началото на първия учебен ден. От личен и споделен опит обаче знаем, че понякога първият контакт между педагога и децата може да е начало на ведро и..

публикувано на 29.09.24 в 10:25

БАН работи за отворен достъп и цифровизиране на националното културно и научно наследство

Четиринадесетата международна конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" (DiPP 2024) започна в Бургас .   "Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и..

публикувано на 27.09.24 в 16:05

Сливенската текстилна гимназия

Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" в Сливен е създадена през 1883 г. и е едно от първите професионални учебни заведения в свободна България. Още преди Освобождението Сливен се оформя като център на текстилното производство. В региона се отглеждат много овце, а вълната е ценна суровина за производство на платове,..

публикувано на 27.09.24 в 13:15
Откриване на Великото народно събрание във Велико Търново 1879 г.

Поборници и строители

Септември е месец на българската гордост – на 6-и извършваме Съединението, на 22-и обявяваме Независимостта. Зад всички тези знаменателни събития стоят обаче хората, извършили ги. И ако Денят на Независимостта е повече дипломатически совалки, то Съединението си е истинско народно въодушевление и вдъхновение, извикано от дейността на люде – били..

публикувано на 25.09.24 в 17:32