Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Йовчева представя „Иконите спят“

3
Александра Майдавска и Цветан Пейчев в ролята на Мила и Гео Милев
Снимка: Мария Цветкова

Условията, в които живеем, налагат да бъдем гъвкави и адаптивни. Това важи както за хората, така и за изкуството, което в момента също преживява една от най-дълбоките си кризи. Ситуацията налага то да се променя, за да стига до своята публика. Това провокира режисьора Елица Йовчева да се впусне в един напълно нов и нестандартен проект, който съчетава театър, кино и социални мрежи.

Зафир Раджаб (снимка: Мария Цветкова)Самата Елица Йовчева е творец, който винаги търси различното, за да провокира диалог. Професионалният ѝ път минава през Театър „София“ и ДКТ „Васил Друмев“ в Шумен, където е асистент-режисьор на постановките „Нощта на 16-ти януари“ и „Начало на криворазбирането“. През 2018-а нейното представление „11:27“ е номинирано на Малък сезон в ТР „Сфумато“ и се играе на голяма сцена, а след това печели и „Награда на София“ в категорията „Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства“. С авторския спектакъл „Три“ участва в международния фестивал за млади режисьори „Theater Networking Talents“ в Крайова, Румъния.

Днес тя е готова да ни представи още един нов проект, който носи заглавието „Иконите спят“. Провокирана от личността на поета Гео Милев, тя се заема с нелеката задача да създаде текстове, които са вдъхновени от живота и творчеството на големия поет. Проектът има за цел видеозаснемане и онлайн излъчване на монологични кино епизоди, които са част от нейна театрална непубликувана пиеса.

В това търсене на човека Гео Милев отвъд орела му на значим български автор, Елица открива един раним човек, който сам себе си нарича циклоп: „Самият Гео Милев много се е интересувал от митология и от архетипите, които ни заобикалят. Да си лишен от половината ти зрение, а другото ти око също е почти сляпо – това ни дава повод да се замислим, че въпреки цялото това физическо страдание този човек е черпел от себе си, от някакъв самозахранващ се творчески извор огромна творческа амбиция и мощ, с която е заразявал всички останали“, споделя Елица Йовчева.

Елица е автор на текстовете, фотограф и оператор е Мария Цветкова. В ролята на Гео Милев, неговата съпруга и агента влизат Цветан Пейчев, Александра Майдавска и Зафир Раджаб. Проектът се осъществява с финансовата помощ на Национален фонд „Култура“.

Повече за вдъхновението и предизвикателствата разказват Елица Йовчева и Мария Цветкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Файв Фингър Дет Пънч" с концерт на 2 юли

Я да видим сега кой е № 1 в класациите и кой си позволява да диша във врата на величията "Металика" и AC/DC.  Точно две години след последния си концерт у нас "Файв Фингър Дет Пънч" се завръщат отново в България като част от своето лятно европейско турне да ударят хедлайн в афиша на популярната поредица Sofia Solid. Треснята предстои в..

публикувано на 01.07.24 в 14:46
Инж. Васил Ботев

Историята на инж. Васил Ботев и една детска песничка

"Копче-топче" – една детска песничка в процес на сътворяване и историята на инж. Васил Ботев , който никога не се разделя със света на музиката. Разговорът в "Terra Култура" допълва Мими Колева – водеща в радио "Кърджали" и участничка в сезон 10 на "Гласът на България". Инж. Ботев е от хората, които вярват в значимостта на личния културен..

публикувано на 01.07.24 в 12:50
Армин Ян Хофман

Музиката няма граници – когато е автентична и идва отвътре, хората я приемат със сърцето си

Часове след като посрещнахме Джулай морнинг "Terra Култура" отвежда своите слушатели до брега на Черно море. Един австриец, който вярва, че музиката лекува, ни очаква там със своите песни и любов към България. Армин Ян Хофман е на музикалната сцена вече 30 години. Преди точно 10 години, в търсене на жив контакт с истински музиканти, Армин..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

За женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените

З а женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените, поглед, който срещаме върху билбордове, рекламни пана, публични пространства, корици на модни списания и къде ли още не… е разговорът на Еми Барух с Иваша Христова и Анна Папазова. В предаването ще чуете и гласа на Виолета Апостолова - Лети, която показа своята фотографска серия "БЛИЗО И..

публикувано на 01.07.24 в 09:45

Музите завладяват Созопол през юли

Лято, море и различни култури а ще се срещнат в Созопол на 18-ия Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" (от 5 юли до 15 юли) . Участниците, програмата и категориите в конкурсната програма представя в "Нашият ден" Яна Георгиева – част от екипа на фестивала. Фестивалът ще бъде открит на 5 юли с пъстро шествие по древните..

публикувано на 01.07.24 в 09:19