Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Цвета Николова: "Христо Ботев" не е просто радиопрограма, а опора на българската култура

Цвета Николова
Снимка: БНР

В тази юбилейна за програма "Христо Ботев" година предаването "Нашият ден" се среща в рубриката "Главен герой" с колеги – съмишленици – приятели от програмата. Януари е посветен на програма "Христо Ботев" и гласовете ѝ, на хората, които отдават таланта и живота си на тази програма.

Цвета Николова, един от най-популярните и обичани гласове, водеща на предаването "Познати и непознати", е Главен герой в "Нашият ден":

"Програма "Христо Ботев" не е просто една радиопрограма. Тя е един от стълбовете и опорите на българската култура. Защото радиото не е само един информационен институт, информационна агенция, то е културен институт, който твори култура всеки ден

Тези житейски изпитания като че наложиха страха във взаимоотношенията между хората. Страхът сложи своя отпечатък. Надявам се, че ще го преодолеем със здрав разум. Аз съм за физическата дистанция, но не и за социалната дистанция, не в общуването

Промяната е факт. Това, че започнахме да разчитаме на мобилните устройства и на телефоните, ни помага да си вършим работата, но някак си уби магията на радиото. Разговорът по телефона слага една преграда между емоциите на нашите събеседници и нас самите. 

Радиото е голяма магия и голяма любов. Аз съм завършила именно радиожурналистика. Мои учители бяха първите хора, които въведоха живото предаване в радиото – Веселин Димитров, Дора Христова

Морал и етика на професията. Без това не може. Всичко зависи от конкретния човек на конкретното място. Имам предвид не само радиото, а и цялото общество, та и цивилизацията. Много е важно, като казваше баба ми, да си читав. От санскрит коренът на думата "чит" се превежда като "светлина", "съзнание" – да си съзнателен, да носиш светлината в себе си. На старобългарски "чит" е "три" – свързва се с триединството, с Бога. Когато любовта и истината се срещат в една пресечна точка, която се нарича мъдрост, често взимаш правилни решения, дори инстинктивно."   

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35