Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Красимир Мартинов: Радиото продължава да държи ниво

Снимка: личен архив

По повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" се среща с лица и гласове от БНР. 

В навечерието на една годишнина и с равносметка за радиожурналистиката с днешна дата – Главен герой е Красимир Мартинов – журналист и главен редактор на Радио България.

Радиото

"Да, с Радиото е свързана по-голяма част от моя живот – близо 23 години изминаха, откакто прекрачих прага на Старата къща. Трябва да си призная, че го направих малко неуверено и с доста страх. Първо, защото смятах, че БНР е за много по-достойни хора от мен, нямах голямо самочувствие, но смятам, че успях да преодолея този недостатък сравнително бързо. За това ми помогнаха водещите колеги от Националното радио – от Радио България."

Радио България 

"На 16 февруари се навършват 85 години Радио България. Самото название "Радио България" предаванията за чужбина на Националното радио получават в началото на 90-те години на ХХ век. Пред това са носели различни имена. Още от времето на Сирак Скитник хората са разбрали потребността от това да има продукция на чужди езици, да има програма, която да разказва на чужденеца за България по света, включително и до Антарктида е достигала на къси вълни програмата. Сега нещата са много по-различни – има нови технологии и се развиваме в тази посока. Неслучайно имаме номинации за наградите "Сирак Скитник" във всички категории тази година."

Отговорността 

"Да играеш главна роля винаги е трудно. Колебанието винаги те следва – правилно ли постъпих, можех ли да взема по-добро решение... За жалост в един момент усещаш, че това е една неблагодарна роля. От мен, разбира се, не зависи целият свят. Аз съм само една брънка от една голяма тежка машина на вземане на решения, чиято благородна цел е да направи работата, преживяванията на други хора с една идея по-хубави, по-лесни, по-успешни. Често в стремежа да се постигне това този главен герой, независимо кой е той, се сблъсква с неразбиране, с нихилизъм, със завист... и с други човешки слабости. Малко хора си дават сметка, че човекът на предна линия има нужда да чуе добра дума, да свери часовника си, да усети, че върви в правилната посока и че има полза от него. И то нелицемерно. 

Стремя се да следвам истината и желанието за едно положително развитие на нещата – и в работата си, и като главен редактор на Радио България. Отговорността, която се изискваше да поема, за това, че трябваше да подхвана съвсем нова за мен дейност, не просто да генерирам идеи, а да ги реализирам и да намирам административна форма да го правя.

Пандемията забави някои от нашите намерения, но в същото време ни научи и на много полезни неща – например как от разстояние да създаваме сплотен екип."

Радиожурналистиката

"От Радка Иванова и Анелия Цонкова от Радио България научих как да подготвям и да поднасям балансирана и точна информация от България за света. Юлия Гигова и Весела Маева в Радио София – от тях основно съм се учил в оперативната журналистика. Човек се учи, докато е жив. Радвам се, че все още имаме от кого да учим в БНР. Наистина, има безмилостно обезличаване на медиите, на ценностите в държавата като цяло. А пък Националното радио продължава да държи ниво. Продължава да има луди глави, отдадени на това, което правят

Все по-често ставаме свидетели на девалвацията на качествата – на професионализма, на уменията... Надявам се, че в Радиото ще устоим – виждат се и положителни примери на млади хора, които са необременени от миналото и искат да се учат и дават от себе си по техен, по-модерен начин, но дано успеем да ги откриваме и да им даваме път, за да не се обезсърчават."

Чуйте повече в звуковия файл.

Красимир Мартинов е роден на 4 септември 1974 година в София. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с втора специалност „Сърбохърватски език“. Магистър е и по културен туризъм в специалността „Туризъм“ на същия университет. Като студент започва да сътрудничи на БНР, а през 2000 година, след конкурс, е назначен в Програма „Радио България“. През 2007 година става част от Радио София, където в продължение на 12 години работи като репортер, водещ на предавания, ръководител на екип и отговорен редактор. С екипа на Радио София е носител на награди от престижни медийни форуми, ангажиран е и като водещ на концерти и други събития, организирани от БНР. От 1 септември 2019 г. е главен редактор на Главна редакция „Радио България“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Контекстът е много по-важен от текста, който произвеждат политиците

Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК, бивш председател на СЕМ. Какво "грози" журналистите по време на предизборна кампания? "Съзнателно или неволна да станат съучастници в манипулации и..

публикувано на 19.05.24 в 08:45

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45