Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето – накратко и нашироко

Думата, около която се завърта дискусията, е БЪДЕЩЕ. Посоките на дискусията включват различни футурологични области на познанието – философски, технологични, исторически, политически, етически.

В разговора по темата участват философът професор Георги Каприев, културологът и журналист доцент Георги Лозанов, редакторът на новоизлезлия том „Бъдещето накратко – 200 футуристични концепции и технологии, които ще променят света“ – Герасим Славов.

По телефона в студиото се включват – от София футуроложката доцент Мариана Тодорова, а от Лондон – Кийт Мансфийлд – писател и учен, автор на горецитираната книга.

Става дума за изкуствения интелект и заплашва ли той работните места на хората, за изкуствената утроба, която е почти на прага на съвременната натална практика, за джендърните интерпретации на бъдещето.

Чуйте повече от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"В Двореца" за 21-ви път

21-вото издание на един от най-престижните международни фестивали за късометражно кино "В Двореца" (In the Palace) ще се проведе от 29 юни до 6 юли  в град Перник.  Програмата включва 165 филма от цял свят, които ще се борят за наградите в различни категории, определени от международно жури и публиката. Българските късометражни филми, които ще..

публикувано на 27.06.24 в 17:48

Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" се откри в НДК

По инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова на 27 юни в зала 6 на НДК в София започна Международният форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Форумът се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националната научна програма "За развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина". В него..

публикувано на 27.06.24 в 16:36

Творческата лаборатория за млади хореографи "Хелиос" в София

Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" отново е домакин на поредното трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи "Хелиос" . Проектът има за цел да представи новото поколение съвременни български хореографи и да насърчи тяхното творческо и иновативно мислене в сферата на съвременния танц. До момента в..

публикувано на 27.06.24 в 13:35

Фестивал "Пясъчни творения" с осмо издание в Балчик

На 6 юли плажът "Двореца" в Балчик – в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, ще стане домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Участниците ще имат на разположение един час, за да сътворят най-красивото, на което са способни, от пясък и с дарове на морето, а жури от професионалисти в областта на културата и..

публикувано на 27.06.24 в 11:51

Литературен гид: Какво да четем през лятото?

Водещият на "Нашият ден" Светлозар Желев влиза в ролята на литературен гид, за да предложи на слушателите няколко книги, които обещават леко, любопитно и вълнуващо лято . След наситеното с напрежение първо полугодие може би е необходим плавен преход към безгрижието на ваканционните дни. Чудесно средство за неговото осъществяване е новото..

публикувано на 27.06.24 в 09:08