Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робството е феномен от зората на историята до наши дни

Снимка: Wikipedia

Индианката Покахонтас се залюбила с британеца Джон Смит преди шест века. Малко известно е обаче, че Джон Смит, авантюрист отвсякъде, е бил продаден като роб по-късно на мюсюлмански господар, и по всяка вероятност е посетил Варна тъкмо по тази причина, а после и полуостров Крим.

Град Сочи на езика на езика на черкезкия народ убихи е „Пазар на глави“. Оттам са карали роби за пазарите в Истанбул и по арабските страни.

Робството е термин с негативен смисъл, но и с разнородни тълкувания. Имало ли е робство по нашите земи, и понеже е имало, какви са измеренията му? А какво е било робството по света? Робството в далечното и по-близкото минало приличат ли си?

Последиците от робството включват ли събаряне на паметниците на Джордж Вашингтон и Колумб? Има ли съвременно робство и то икономическо ли е главно?

За робството у нас и по света e разговорът с историка проф. Румен Генов, с поета Георги Константинов, посетил остров Гори край Сенегал, откъдето са потегляли корабите с роби към Америка и автор на стихотворение по темата, и с историка Александър Стоянов. Последният, въз основа на средновековния цикъл „Сказание за железния кръст“, смята, че робството по тези земи е било обичайна практика дълги векове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Познават ли новородените майчиния си език?

Бебетата разбират майчиния си език още преди да се родят – Никола Кереков запознава слушателите на рубриката "Науката не спи" с научните доказателства за този феномен. Съветите да се говори ясно и разбираемо на бебето, докато то все още е в майчината утроба, не са безпочвени. Екип от френски учени доказва, че бебетата се раждат с езиково..

публикувано на 25.06.24 в 13:05

За чувствителните новини, кадри, данни и романи

Не е рядко явление родни думи и словосъчетания или добре познати заемки да се сдобият с ново значение, пряко внесено от чужд език и това очаквано предизвиква неразбиране, дори недоразумения. Както например модното "адресирам проблем", което по лични наблюдения се използва за "разглеждам", "поставям на обсъждане", "насочвам вниманието към", че дори..

публикувано на 25.06.24 в 12:14
Проф. Арман Постаджиян

Сърцето – най-важният и сетивен орган

Заглавието на настоящата ни ефирна среща вероятно ще бъде прието от кардиолозите, но едва ли с него ще се съгласят офталмолозите и други представители на лекарската гилдия. Това не е особен проблем, защото нашият екип само изостря сетивата за значимите здравни теми. В поредния брой на седмичното издание "За здравето" гостува проф. Арман..

публикувано на 25.06.24 в 11:45
Трифон Попов

Еврика! Успешни българи: Трифон Попов

Трифон Попов е студент 5-и курс в Медицинския университет в София. Той е носител на тазгодишната награда "Студент на годината – 2023", която му беше връчена през месец март. Но също така Трифон Попов се занимава с научни изследвания, с доброволчество, член е и на Асоциацията на студентите по медицина в София. Казва, че медицината е необятна наука,..

публикувано на 24.06.24 в 17:00

"SOS детските селища" – у нас и по света

Интересна беше отминалата седмица за страната ни. Като изключим новините около НС и политическите партии, в края ѝ се проведоха и две събития – 17-ия прайд на ЛГБТИ общността и Похода на християнското семейство. Последният ѝ ден, обаче, мина някак незабелязано. А в далечната вече 1987 г. той беше обявен за Международен ден на "SOS Детските селища"...

публикувано на 24.06.24 в 16:05