Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБУЖЕТ отбелязва 65-ата си годишнина с изложба в Благоевград

| обновено на 28.06.21 в 14:23
Симана Мраковска
Снимка: личен блог

През летните месеци посетителите могат да се докоснат до лятото на пътешественика в Регионалния исторически музей в Благоевград.

На 19 юли от 17.00 часа в РИМ-Благоевград може да се посети изложбата по случай 65-ата годишнината на Асоциацията на журналистите и писатели по туризма (АБУЖЕТ).

Осем представителни на Асоциацията ще се включат с представяния на интересни любими дестинации – екзотични и по-близки. Изложбата може да бъде разгледана през юли, август и част от септември.

Всяка събота от 11 часа някой от тези осем представители ще разказва за своята избрана дестинация – със снимки, видео и спомени, каквито е събрал.


За изложбата разказва в “Нашият ден“ Симана Марковска, журналист и пътешественик, експерт по устойчив туризъм и член на Пирински туристически форум.

“Изложбата, за която конкретно става въпрос, е във връзка с една много хубава годишнина за всички, които обичат да пътуват и да пишат за това, да споделят своите преживявания и емоции.

Вярваме, че не си струва да се пътува, ако няма емоция. Решихме да отбележим съвместно с Регионалния исторически музей в Благоевград 65-ата годишнина на една много прекрасна българска Асоциация – АБУЖЕТ. Това е Асоциацията на журналистите и писателите по туризма в България, която обединява именно такива хора, които обичат да пътуват и да споделят.

Чуйте Симана Марковска в звуковия файл.

Пламен Старев в студиото на програма „Христо Ботев“.

Ролята на журналистите при опазване на културното наследство

Темата коментира в “Нашият ден“ Пламен Старев, генерален секретар на АБУЖЕТ.

“Трябва да се замислим какво точно означава опазване на културното наследство. То съществува, но то е камък върху камък, развалини, разкопани правоъгълни или квадратни окопи.

Как реално да го опазим? Това, което ние можем да направим – да напишем за него. Да насочим туристи към тези паметници. Друго, което можем да направим, е да размътим главата на някой чиновник и той да каже, че ще отпусне малко средства.

Истинската журналистика, ако можем така да я наречем, всъщност е образованието. Ние в АБУЖЕТ сме и образователна институция.

Откриваме определени обекти, насочваме широкото обществено внимание към тях, съветваме нашите читатели, зрители или слушатели да пазят това наследство."

Чуйте Пламен Старев в звуковия файл.
Снимки: БНР, Симана Марковска, личен блог


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26