Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Троев: Да се целуваме повече и отново да проявяваме нежност

Социалната включеност е основна съставка на психическата устойчивост

Снимка: Pixabay

Как се промени и какво е психо-емоционалното състояние на българина през лятото на 2021 г.? Можем ли да кажем, че това и миналото лято са по-различни от останалите?

Темата коментира в “Нашият ден“ психологът Даниел Троев.

“Със сигурност животът стана по-напрегнат. Понякога не си даваме сметка колко напрежение е събрало нашето тяло и психика.

Летният сезон дава доза оптимизъм и човек се опитва да се отърси и да се впусне в по-различни занимания.

Защитна реакция ли е негативизмът?

Да, това е защитна реакция, понякога съпротива срещу твърде оптимистичното. Това дава възможност да сме по-подготвени за опасности. След две години в постоянна опасност покрай нещата, които се случиха е възможно да се повиши тази реакция и да сме малко по-мнителни и нащрек.

Критичното мислене в неговия чист вид е много полезно качество на нашия интелект, но понякога минава в една тревожност, която се превръща във фонова. И човек не може да се отпусне дори в моментите, в които е в защитено място. Не може да се потопи и в хубавите емоции и да им се наслади.

При някои българи може би така ще протече летният сезон –  желание най-накрая да се отпуснат, но е възможно нервната им система да продължи да бъде активна в някакво стресово състояние.

В един момент това да сме бдителни и внимателни се превръща в навик и негативното създава усещане за по-голяма защитеност - очаквам лошите неща, затова бих бил по-подготвен, когато се случат.

Как да се отпуснем

Полезно е да си дадем първо сметка за този механизъм в нас, ако се случва. Второто нещо е да отбелязваме малко по-съзнателно хубавите неща.

Не да си внушаваме чрез позитивно мислене колко ни е хубаво, а в един много по-осъзнат и през тялото начин да усещаме – на плажа съм, слънцето ме грее, виждам морето пред мен…


Промени ли се психично-здравния статус на българите?

Това, което наблюдавам по своите клиенти е нарастване на хроничния стрес. Едно усещане за постоянно вътрешно напрежение, което води до проблеми със съня, постоянна нервност и раздразнителност.

В изявените форми на състоянието може да премине към натрапливи мисли, паник атаки, това се среща все по-често.

Добрата новина е, че това е може би най-лекото нещо, което може да ни се случи, защото нервната система ни дава сигнал, че градусът на напрежението е твърде висок и трябва да предприемем дадени действия, за да регулираме.

Това може да е форма на прегаряне, в който бушоните на нашата нервна система започват да гърмят.

Социалната среда

Това е една от най-важните съставки на психическата устойчивост, социалната включеност, общуването с близки хора, които ни дават усещане за подкрепа, че сме разбрани, приети, че има някой до нас.

За мозъка е много важно това усещане за безопасност, за това, че в ежедневието ни има някаква стабилност. Последните две години бяха точно обратното на това.

Емпатията е много важна тема. Тя започва с малко по-голямата грижа за заобикалящите ме хора, но също и грижата за себе си – да проявяваме едно разбиране към това какво преживяваме и да си даваме повече нежност.

Реалността в момента е наистина конфликтна. Има го напрежението, изискванията, има я средата, в която се случват опасни неща. Достатъчно е да пуснем новините, за да видим колко опасности има, не всичко е само в главата ни, затова нещата са и по-сложни.

Нека се целуваме повече и отново да проявяваме тази нежност, защото светът е загрубял доста.

Чуйте Даниел Троев в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08