Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Опера под звездите“ в Русе

2
Снимка: Държавна опера - Русе

И тази година на Ларгото в центъра на Русе ще се проведе летният сезон на Русенската опера. Две опери, оперета, кантата и Гала концерт са включени в програмата.

Фестивалът ще бъде открит на 14 юли с операта „Аида“ на Верди и така ще се отбележи 150-годишнината от създаването на творбата. За ролята на Радамес е поканен украинският тенор Виталий Ковалчук. Ще участват още Йоана Железчева-Аида, Петя Цонева-Амнерис. 

Другото оперно заглавие е „Кармен“ на Жорж Бизе, която ще се играе на 22 юли. За заглавната роля е поканена румънката Флорентина Соаре, а Дон Хозе ще бъде Алин Стойка също от Румания, Ескемилио ще бъде Александър Крунев, Микаела – Цветелина Василева.

Между тези два спектакъла е предвиден голям оперен гала концерт на 19 юли, в който ще вземат участие както солистите на Русенската опера, така и гостуващите за двете опери певци. Верен на идеята да дава път на младите, Иван Кюркчиев е поканил и двама съвсем нови изпълнители. Това са Калоян Христов, който получи втора награда на IV международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ в Плевен през май месец тази година, и сопраното Ана-Мария Спатарис, която вече е направила дебюта си в Букурещката опера, както и Даниела Караиванова, Владислава Гарвалова, Борис Луков, Петър Костов. Тези три вечери ще дирижира Сунай Муратов.

Владимир Бошнаков ще дирижира оперетата „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов, а ролята на Хаджи Генчо ще изпълни Николай Урумов.

Фестивалът ще завърши на 5 август с „Кармина Бурана“ на Карл Орф. Ще дирижира Емил Табаков, ще участват певците Даниела Караиванова, Александър Баранов и Венцеслав Анастасов.

Предвижда се при лошо време събитията да бъдат в Доходното здание.

На 17 септември с концерт на Русенската фолхармония под диригентството на Емил Табаков ще бъде открит Международният фестивал „Мартенските музикални дни“, които бяха отложени за пореден път. На 20 септември, отново в рамките на фестивала ще се състои премиерата на операта „Мефистофел“ на Ариго Бойто.

В звуковия файл чуйте разговора на Светлана Димитрова с Иван Кюркчиев – директор на Русенската опера.


Снимки – Държавна опера - Русе





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Маестро Валентин..

публикувано на 01.07.24 в 16:35
Виктор Янакиев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Виктор Янакиев – класически музикант

През 1992 година родителите на Виктор заминават за Аржентина, където основават класически оркестър. Там се ражда Виктор, който като дете говори само испански и английски език. След завършване на средното си образование той идва в България и решава да остане тук. Защо? За аржентинския фолклор, "двете различни Аржентини", тангото, китарата, певеца,..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40

Британският критик Грегор Таси – впечатлен от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера

Днешното издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър..

публикувано на 30.06.24 в 08:05