Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Софийски солисти" и Лия Петрова откриват 37-ото издание на Аполония

Софийски солисти
Снимка: apollonia.bg

Навършват се 60 години от създаването на камерен ансамбъл "Софийски солисти". С техен концерт със солист Лия Петрова на 30 август в Созопол се открива 37-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“.

Първата репетиция на знаменития ансамбъл е през ноември 1961, а пет месеца по-късно с огромен успех е и първият концерт на музикантите в зала България, ръководени от младия тогава Михаил Ангелов. Следващите концерти са дирижирани от Добрин Петков, Константин Илиев и, разбира се, Васил Казанджиев, който ръководи състава 16 години. В последвалите години ансамбълът, който първоначално се нарича Софийски камерен оркестър, а по- късно е назован от своите основатели Софийски солисти, натрупва все повече опит и популярност, започва да пътува по света и прави записи за известни грамофонни фирми. От 1978 диригент на ансамбъла е Емил Табаков, а от 1988 ръководител на "Софийски солисти" неизменно е Пламен Джуров.

Лия Петрова разказа в "Артефир" повече за своите участия на Аполония.

"Поканата стана естествено – аз свиря със "Софийски солисти" много от малка, те бяха първият оркестър, с който съм свирила. Аполония в Созопол е място, на което често идвам. Чувствам се винаги добре дошла тук – за мен винаги е удоволствие да бъда на фестивала и винаги е удоволствие да споделя сцената със "Софийски солисти". Програмата е много празнична – този път няма да свирим "Годишните времена" от Вивалди. Ще свирим Сен-Санс – Introduction and Rondo Capriccioso (най-свирената му пиеса за цигулка), "Размишлението" от Масне (операта "Таис"), Барток "Румънски танци" и още."

Чуйте от звуковия файл.

Снимки – Аполония, програма на фестивала

"Софийски солисти" са своеобразна лаборатория за изпълнения на съвременна българска и чуждестранна музика. Ансамбълът многократно прави интегрални изпълнения и записи на произведения от Бах, Моцарт, Барток, Веберн, Шостакович, Бритън и други. В същото време за него са написани и много български произведения от Васил Казанджиев, Александър Райчев, Емил Табаков. От 2009 по инициатива на Софийски солисти се провежда ежегоден международен конкурс по композиция. В неговите издания досега са участвали над 240 композитори от повече от 45 страни. Записите на Софийски солисти –над 60 грамофонни плочи и над 30 компактдиска – се продават главно зад граница, стотици остават в България във фонда на БНР и БНТ. Солистите активно работят с млади музиканти и организират образователни концерти. Изкуството на ансамбъла е познато зад граница, музикантите са високо оценени в Европа, САЩ, Канада и Япония. В историята им има поредица турнета, в които за два месеца са изнесли около 40 концерта пред над 30000 слушатели. Имат и околосветско турне – от Париж през САЩ и Канада, през Хаваите, Русия и oбратно в София. Но където и да са по света, те винаги се завръщат в родината, при своята българска публика. Софийски солисти са носители на всички български награди и много международни отличия.

Пламен Джуров завършва дирижиране и композиция в Държавната музикална академия в София. Започва диригентската си кариера в Плевенската филхармония. След това гастролира в български и чужди оркестри, между които Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Куба, Мексико, Германия, Македония и Ленинград. Като композитор работи предимно в инструменталните жанрове. Негови произведения са изпълнявани и записвани в България и редица чужди държави.

Сред многобройните му записи (над 400) са поредица първи изпълнения на български и чужди автори, интеграли на клавирните концерти на Й. С. Бах, интегрална панорама на литература за китара и оркестър и над 20 компактдиска. Заедно със Софийски солисти е дирижирал стотици концерти в Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея. Бил е професор по дирижиране в НМА Проф. Панчо Владигеров и е почетен гражданин на София и Плевен.

Лия Петрова е родена в България в семейство на музиканти. Учи в Брюкселския музикален колеж Кралица Елизабет и във Висшето музикално училище в Лозана. За пръв път свири на международната сцена през 2016 като получава Първа награда на конкурса Клаус Нилсен в Дания, председателстван от Николай Шепс- Знайдер. Две години по-късно тя записва първите концерти на Нилсен и
Прокофиев с Филхармонията в Одензее под диригентството на Кристина Поска. Този първи албум й носи международно признание.

Свири с оркестри от ранга на Филхармоничния оркестър на Радио Франс – Париж, Люксембургската филхармония, Антверпенския симфоничен оркестър, Щатскапеле Ваймар, Филхармоничния оркестър на Монте Карло, Брюкселската филхармония. Работи с водещи диригенти като Филип Херевеге, Кшищоф Пендерецки, Николай Шепс-Знайдер, Ян Тортелие, Сианг Джанг, Кристофър
Уорън-Грийн, Мишел Табачник, Хесус Лопес Кобос и други.

Изпълнява камерна музика с прекрасни музиканти като Марта Аргерич, Юрий Башмет, Миша Майски, Рено Капусон, Августин Дюмай, Николас Ангелич, Франк Брейли, Юя Ванг, Жерар Госе, Орелиен Паскал, Готие Капюшон. Редовен гост е на фестивали за камерна музика, между които Фестивала на Рейнгау, Лудвигсбургер Шлосфестшпиле, Великденския фестивал в Екс ан Прованс и други.

Свири на великолепната цигулка Хелиос на Карло Бергонци от 1735.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10