Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител из сладоледите в Израел

В Тел Авив има награда за изчезналата рецепта на ледено изкушение, дошло от България

Снимка: Феня и Искра Декало

Екипът на „Покана за пътуване“ ви е разхождал по света в търсене на най-странните, необичайни и скъпи сладоледи – от такива с вкус на агнешки червца до гарнирани с люспички от 22-каратово злато. Китай и Италия все още спорят кой е измислил ледената сладост. От Поднебесната империя припомнят за замразените във високите китайски планини плодове, поднесени като десерт. В спора се намесва и Франция. Там някъде през 18-и век се сещат да добавят и мляко и се получава сладолед близък до съвременния.

Израел е страна от емигранти и ако човек се разходи по сладоледжийниците, може да реши, че е обиколил планетата. Околосветско пътешествие направиха и кореспонденти на БНР в Тел Авив Феня и Искра Декало.

Всеки от сладоледените салони претендира, че основните видове в асортимента му „са точно като в родината“ на собствениците (или на дядовците им). Навсякъде, щом разбираха че сме от България, питаха за сладоледа-дъвка. Семейство Киезо от Яфо са го произвеждали в края на четиридесетте и началото на петдесетте години на миналия век, но са починали без да остават рецептата. От тогава израелските сладоледчии я издирват. Наградата, която дават за нея е доста висока, но още не се е явил кандидат да я вземе.

Нещо подобно са срещали в Турция, но не е толкова вкусно и нежно като яфенския вариант. В Израел има поверие, че ако започнеш прекалено често да срещаш случайно някого, на третия път трябва да го черпиш сладолед. Любимата ни „глидария“, както се наричат магазините за сладолед, се намира в старинния квартал Неве цедек. Тя е италианска и е част от верига, но клиентите са французи (мястото е в центъра на френския квартал). Маса се запазва за седмица напред и се знае, че не може да се задържиш повече от половин час.

Вкусовете там са над 30. Прието е да дойдеш по-рано от времето, когато ще се освободи твоя стол и да опитваш от всички сладоледи от витрината. Подават ти ги с миниатюрни сладоледени лъжички. Така може да си избереш нещо по собствен вкус. Веднъж в година всяка от веригите, а те в Израел са поне 40, прави демонстрация на най-новите си изобретения и журналистите са поканени да ги опитат. То е почти като модните дефилета на дрехи и обувки.

Черен сладолед, зелен сладолед, сладък, солен, кисел, студен, топъл. Модите се менят. Дори имаше „носталгичен период“ и поднасяха „сладоледите на баба“. Черният сладолед се получаваше от различни плодове, но най-драстичният му вариант бе с активен въглен. Точно той бе най-търсен. Особено от манекенки и дами на диета, които разчитаха на абсорбиращия му ефект. А имаше и поверие, че който яде от него му се избелват зъбите. Зелените сладоледи бяха от водорасли и едноклетъчни растения. Вярваше се, че те са една от стъпките към вечната младост.

Точно при тях започнаха да си пробиват път солените сладоледи. Сега вече ги има от всякакъв вид – едни са с вкус на морски дарове (които иначе са забранени от кашрута – разделното хранене при евреите), при други съставляващ компонент са луксозни сирена. Трети на вкус са (а дали само вкус!) като уиски с ядки или мартини с плод.


В научния институт „Вайцман“ (израелският вариант на БАН) една от атракциите за популяризиране на науката е приготвянето на сладолед върху плоча „подгрявана“ от течен азот. Всеки може сам да подбере съставките.  Поставят се върху плочата и с шпатула, както се обръщат палачинки, всичко се примесва, изчегъртва и насича на дребно. Такъв бе и сладоледа на приема във френското посолство в Яфо, но там и самите компоненти се приготвяха молекулярно... А израелците обичат да експериментират и то не само в храната...

В една от „глидериите“ предлагаха солен сладолед с авокадо и чесън, на друго място с вкус на туршия. Свършваха за броени часове. Сред най-популярните са сладоледите на основа от кисело мляко. Добавките всеки избира сам измежду замразени плодове, шоколад и др. Със специална машина всичко се раздробява и се получава пухкав сладолед с цялата пробиотика в него. Най-популярни и неподвластни на модите си остават сладоледите с ванилия и шоколад, но те са по-скоро за хора без въображение.

Когато отидеш при диетолог откриваш, че всичко вкусно е или вредно, или скъпо или от него се пълнее. Но се оказа, че има диета със сладолед. Обикновено през деня отслабващите хрупат плодове и зеленчук и обилно ги заливат с минерална вода (в никакъв случай газирана), но някъде преди лягане озверяват от глад. И точно за тогава диетоложката препоръчва да се изяде една топка сметанов сладолед приготвен с истинска захар, не с подсладители. Тя може да бъде и „мезе“ за малка чаша твърд алкохол. Така човек се засища и не става през нощта „да наобиколи хладилника“.

Обикновено трудно се примиряваш, че сладоледената топка е само една, но с повече воля е постижимо, завършват Феня и Искра Декало.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Курбан байрамът – Празникът на жертвоприношението

"Единство в многообразието" – това мото през 2000 година издигна обединена Европа. На фона на всичко случващо се по света и у нас, когато като че ли разделението и противопоставянето между хората взимат връх, важно е отново да заговорим за това, което ни обединява и ни прави едно – за взаимното уважение и зачитане, за толерантността. За това единство..

публикувано на 18.06.24 в 10:36
Българският манастир „Свети Георги Зограф“

Александър Шахов: На Атон срещнах монаси от Конго и Кения

Света гора! На малката площ на автономната монашеска република поклонниците могат да се помолят в 20 православни манастира. Заедно с тях има 12 скита и над 600 килии. Общото население на Атон е близо 1500 души. Правилата за посещение не са сложни, но няма да бъдете допуснати ако сте от женски пол или не сте получили виза. В случай, че изпуснете..

публикувано на 18.06.24 в 08:05

Пътеводител на доброто за по-ефективни социални услуги

На територията на Разград се проведе първият по рода си фестивал "Пътеводител на доброто". Той събра представители на десетки неправителствени организации от цялата страна, които презентираха различни социални услуги, с цел обмяна на добри практики и модели за по-голяма ефективност в социалната работа. Услугите бяха разпределени в четири..

публикувано на 17.06.24 в 15:45
доц. Любомир Кендеров

Доц. Любомир Кендеров: В района на Созополския залив отрихме подводна кипарисова гора на милиони години

"Водолаз съм от много години, майчиният ми род е от Поморие, предлагам ви разходка в гора, но в морето. Наистина в Черно море има гора във водата, запазена от преди много години. Все още не е ясно как е станало това, единственото изследване е от 80-те години на миналия век, направено от български учени – геолози и палеонтолози, сред които и проф...

публикувано на 16.06.24 в 10:05
Даниел Койнов

Даниел Койнов: Математиката е изкуство

"Когато човек прави нещо с любов, това е най-важното. Да се занимаваш с точните науки и в частност математиката, е нещо много красиво. Всяко едно уравнение в математиката или задача в информатиката е уникално и съдържа различни идеи, които се преплитат една с друга, това е едно изкуство", категоричен е младият талант Даниел Койнов. "Аз,..

публикувано на 15.06.24 в 10:20