Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Инна Царева:

Силна гръдна болка, задух и изпотяване – търсете спешно кардиолог

На 29 септември в глобален мащаб чрез различни събития и кампании се отбелязва Денят на сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб.

Подобряването на осведомеността, превенцията и контрола на сърдечносъдовите заболявания в световен мащаб е фокусът на Деня на сърцето през 2021 г.

Проф. Асен Гудев: Осем от десет инфаркта могат да бъдат предотвратени

Имате два часа, 120 минути, за да спасите пациент със сериозно сърдечно заболяване“ – казва Александър Мясников в Канал 1 на Руската телевизия.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Инна Царева, кардиолог от “Аджибадем Сити Клиник“ - сърдечно-съдов център.

“При остър коронарен синдром, остър миокарден инфаркт, изключително ценно е времето. Колкото по-бързо пациентът стигне до лекарска помощ, толкова по-малко ще бъдат последствията върху сърцето му.

Симптомите

Остра силна гръдна болка, тежест, задух, изпотяване, гадене, повръщане. Често пациентите мислят, че болката е от стомаха и първо търсят гастроентеролог. В повечето случаи колегите се ориентират и ги насочват към кардиолог.

Рисковите фактори

Рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания са такива, които се коригират и такива, които не могат.

Полът, възрастта, фамилната обремененост, са фактори, които не зависят от нас. За разлика от тях обаче дислипидемията, захарния диабет, артериалната хипертония, наднорменото тегло, могат да бъдат коригирани и да се държат в таргетни стойности. Както кръвното налягане, така и стойностите на кръвната захар, така и стойностите на холестерола, можем да контролираме и да нямаме наднормено тегло.

Генетика

За всяко нещо има генетична предиспозиция. Тези заболявания могат да бъдат унаследени, но до голяма степен зависи и от нас.

Правилният начин на хранене, на живот, на движение и доколкото е възможно, елиминирането на стреса, биха допринесли рисковите фактори да бъдат сведени до минимум.

Първи стъпки

В зависимост от стойностите на артериалното налягане и в зависимост от рисковите фактори, които пациентът към кръвното налягане има, реално лекарят преценява дали ще даде интервал от време от три до шест месеца, в които пациентът да положи усилия, с хранителен и двигателен режим, ако стойностите позволяват, да сведе своето артериално налягане под 140 на 90.

Но, ако пациентът е високорисков за сърдечно-съдово заболяване, или ако артериалното налягане е 180 на 100, тогава започваме медикаментозна терапия с хранителния и двигателния режим.

Когато един човек измери налягане 140/90, най-правилното е да се обърне към негов лекуващ лекар, кардиолог или общопрактикуващ лекар и заедно да вземат решение кое е най-правилното поведение при съответния човек.

Честота на есенциалната хипертония

Тя се наблюдава доста често, много по-често отколкото вторичната хипертония. Трябва да се следи кръвното налягане. Много често пациентите нямат оплакване, не усещат, че кръвното им е над 140 на 90.

Затова е добре периодично да се измерва кръвното налягане у дома.

Застрашените

Захарният диабет и хроничната бъбречна недостатъчност също имат отношение към покачване на сърдечно-съдовия риск.

Влошената бъбречна функция сама по себе си води до покачване на артериалното налягане. Както и обратното – нелекувано артериално налягане води до увреждане на бъбреците и може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Захарният диабет също е един от основните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Той също уврежда допълнително и бъбреците, и съдовете, и има отношение към кръвното налягане.

Колко често да се проверяват съдовете с доплер

В зависимост от възрастта и от рисковите фактори, които човек има. Реално всеки лекар изготвя план за периодични, профилактични прегледи на своите пациенти.

Еходоплерът и ехокардиографията за сърцето реално не носят никакъв риск за пациента, няма облъчване и натоварване.

Чуйте д-р Инна Царева в звуковия файл.

Снимки: acibademcityclinic.bg, Pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Института по полимери към БАН стимулират младите учени

"Тази година проведохме 15-ата научна сесия за млади учени, която е под надслов "Младите учени в света на полимерите", като всичко е започнало по един проект, но с годините са намерени средства и по инициатива на "Института по полимери" към БАН, тази постерна сесия получава своето развитие с цел стимулиране на младите учени", съобщава в..

публикувано на 29.06.24 в 10:05

Приет е Регламентът за възстановяване на природата – защо е важен

На 17 юни беше приет Регламент за възстановяване на природата – Nature restoration law . България подкрепя регламента от самото начало на обсъждането му преди 2 години. Това е първият по рода си регламент за ЕС за възстановяване на природата, а целта му е да се въведат мерки за възстановяване на поне 20% от сухоземните и морските територии..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Обучение по ненасилствена комуникация организира сдружение "Образователна общност – Варна"

Ненасилствената комуникация, известна още като "език на сърцето", "състрадателен език", "жирафски език" е модел на общуване, който позволява да се свързваме със себе си и с другите, разбирайки и откликвайки на емоционалните си потребности. Прилагането му в личния живот, деловите взаимоотношения и особено в сфери като образованието дава забележителни..

публикувано на 28.06.24 в 13:12
Иван Держански (вляво) и Любомир Златков

Как България стана номер едно в математическата лингвистика?

"Лингвистиката прави много мостове, между които и този компютър - човек, ние говорим за едно семейство от науки, които се развиват от няколко хиляди години, като математическата лингвистика се занимава с изучаването на езика, като част от света и действителността.  Лингвистиката е наука, която отговаря на въпроси като – как е възникнал..

публикувано на 28.06.24 в 10:54
Проф. Андрю Коутс

Проф. Андрю Коутс за изследването на слънчевата система

В Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" се състоя научнопопулярна лекция на тема "Изследване на слънчевата система" на проф. Андрю Коутс – физик от Университетския колеж в Лондон, Великобритания. Лекцията е част от четвъртото издание на фестивала "Ало, космос! Говори България", организиран от Атлантическия клуб, Софийския университет, Българска академия..

публикувано на 28.06.24 в 09:40