Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Главен герой

Предопределят ли ни гените и доколко

Добре е да се храним с храната на нашите родители и прародители

| обновено на 01.11.21 в 14:37
Доц. Милена Георгиева
Снимка: Мартина Кръстева

Кои са генетичните фактори, които ни предопределят? Колко важно е храненето и по какъв начин се отразява върху нашия геном?

Темите коментира в “Нашият ден“ доц. Милена Георгиева, генетик и молекулярен биолог от Института по молекулярна биология към БАН.

“От една страна, гените предопределят в много голяма степен какви ще бъдем, но също в много голяма степен определящо значение има и околната среда.

Тези фактори на околната среда, които повлияват тази генетика, като химически модификации и грим върху молекулата на ДНК, са водещи за това дали ще бъдем просветители, дали ще бъдем будители, дали ще бъдем учени. Казват, че талантът е около 10%, останалото е упорита работа, може би още от вътреутробното развитие на един индивид."

Разчитането на човешкия геном

"През 2003 г. беше разчетен човешкият геном. И ако преди това знаехме, че има молекулярна биология и тя изследваше молекулните механизми, знаехме, че има гени и че те са носители на наследствеността, но не познавахме тези гени, след разчитане на генома започна революция в сферата на генетиката и започнахме да се сравняваме взаимно като човешки индивиди. Започнахме сравнителни анализи между човешки и други видове. В резултат на което установихме, че разликите са много малки и че имаме много малко на брой гени. Всичко това ме запали в много голяма степен.

Генетиката е изключително важна за човечеството, особено в днешните пандемични времена, когато изведнъж обърнахме поглед към тази наука, защото разбрахме, че тя е фундаментът на всичко, което се случва в човешкото тяло."

Хранене и гени

"Храната е много мощен епигенетичен модулатор. Географски обособеното и сезонното хранене са ключови елементи от т.нар. "сезонен подход" при разработването на диети за всеки един от нас. Добре е да се храним с храната на нашите родители и прародители.

Всяко едно посягане към вреден навик отлага някакви химически модификации. Когато това посягане към вредния навик продължи или се превърна в нещо постоянно, шансът това да се заложи като постоянна химическа модификация върху определени гени в нашата наследственост, и ние да го предадем на нашите бъдещи деца, е тройно по-голям."

Повече за това как се повлияват нашите гени от храненето и какви са резултатите от разчитането на човешкия геном, можете да чуете от доц. Милена Георгиева в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлина, сянка и спомени – две изложби, които говорят

Две изложби се откриват днес в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна – "В огледалото на Рембранд" и арт инсталацията "Васил Стоилов – архитектурни мотиви". Повече за тях ще чуем сега от редактора Ани Маринова. Слушайте! 

обновено на 08.04.25 в 10:03

Десетото издание на инициативата "Иди, учи и се върни" е отворено за кандидати

Сдружението "Тук-там" вече 10 години подкрепя българските студенти, които искат да получат магистърска степен в чужбина и да приложат наученото в България.  В "Нашият ден" Мила Топалова , член на УС на сдружението, мениджър "Образователни инициативи", представя възможностите за получаване на стипендия по програмата "Иди, учи и се върни" ...

публикувано на 08.04.25 в 09:25

Семинар за метъла и българската идентичност в постсоциалистическа перспектива

Семинар на тема "Българи, останали докрай и в Плиска си пренесли трона: разказването на националното в жанровете на метъл музиката след 1990 г. в България" ще се състои днес от 14:30 часа в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. В България възходът на твърдия звук местно производство може да бъде проследен назад някъде до..

публикувано на 08.04.25 в 09:23

История с мечки – или какво трябва да знаем, когато отидем с кошница в гората

Последното издание на популярното ловно-рибарско предаване "И рибар съм, и ловец съм" е посветено, както винаги, на теми, изключително интересни за природолюбителите.  Като например, големия традиционен за началото на април празник – Празника на гората! А вторият сюжет ни спира дъха, защото става дума за мечки! Нашите родни български мечки в..

публикувано на 07.04.25 в 16:45
Васил Велев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Мъдри мисли за наследствените демокрации в Азия

Журналистът и пътешественик Васил Велев споделя своите мисли за различните видове управления в Азия. Наследствени демокрации или наследствени монархии? Общото между Дюран Дюран, Баден-Баден и народнодемократичната република. За един султанат, бивша руска стриптийзьорка, един крал и военните режими. Икономика, богатства, коне и кучета, рак и водка...

публикувано на 07.04.25 в 14:04