Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Не обиждайте мозъка

Не, нямаме таен мозъчен запас, който чака да бъде отключен

Снимка: Рxhere

Твърдението, че използваме едва 10% от мозъка си, е един от най-устойчивите митове на нашето време.

Разбираемо е желанието ни да вярваме, че имаме скрит потенциал, който бихме могли да събудим и да използваме за велики дела, но, уви, науката е развенчала трайно този мит.

„Освен погрешно, това убеждение е и обидно към самия мозък – плод на многомилионна еволюция – казва Никола Кереков. И едва ли тези милиони години са минали с едничката цел да скрият потенциала ни от самите нас.

Със сигурност определени части от мозъка не са активи през цялото време, но простата аритметика показва, че всекидневно, от момента, в който станем от леглото, едни 13% са постоянно активни, за да можем да се движим, и да извършваме елементарни битови дейности и с това вече надхвърляме митичните 10%.

Освен от неврони/сивото вещество мозъкът е съставен и от връзки, да ги наречем окабеляване/бялото вещество. Факт е, че сивото вещество е около 10% и вероятно оттам тръгва митът – дал храна не само на попкултурата, но и на метода на сугестопедията.

Ако наистина използвахме 10% от мозъка си и знаехме кои са те, не би имало риск при поразяване в останалите 90 процента, а това не е така. Дори малки поражения върху мозъчната тъкан води до сериозни нарушения.

Магнитният резонанс показва, че по-голямата част от мозъка ни е активен през повечето време и в хода на деня ние натоварваме всички негови части.

До 20% от енергията, която използваме всекидневно, отива за мозъка - орган, който заема 2% от теглото ни.“

Чуйте още аргументи, доказващи, че това дали и как натоварваме мозъка си, е наша работа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудото шоколад – Епизод пет: Дегустации и шокиращи шоколадови вкусове

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..

публикувано на 02.01.25 в 17:10
Д-р Стефан Константинов

На здравния фронт – нищо ново!

Обективно-аналитичен поглед към календарната 2024 г. в сферата "медицина и здравеопазване" отправихме заедно с д-р Стефан Константинов. Неговата ерудиция и различни гледни точки от позициите, които е заемал, бяха гарант за автентичност. Нашият гост е бил активен деец на БЛС, министър, изпълнителен директор, но преди всичко специалист по акушерство и..

публикувано на 02.01.25 в 15:14
Баку, Азербайджан

Особености на азербайджанския начин на живот

Азербайджан е гостоприемна страна. Към гостите там се отнасят като към близки роднини, освен това стриктно следват заветите на предците си и пазят националната култура от външни влияния.  Някои местни традиции изглеждат доста странни за туристите. Събрах онези от тях, които изненадват чужденците. Гостът е цар! В Азербайджан се..

публикувано на 01.01.25 в 10:06

Трапеза без виц не бива

Очаквано разговорите и дейностите ни в навечерието на новогодишната нощ, ако не предимно, то поне за малко се завъртат около трапезата. В предаването "За думите" даваме своя принос към темата, обаче с нещо специфично. Представяте ли си хубава задушевна празнична вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено!..

публикувано на 31.12.24 в 16:35

Дубайският шоколад е най-търсен днес

Безглутеновите торти, като част от здравословното хранене са сред търсените сладкиши днес. "През тези 15 години опит вече съм придобила опит, но и днес казвам, че да направиш торта не е лесно и трябва много желание и обич, а колкото по-трудно е толкова по-предизвикателно. Все повече хора и то не само млади се обръщат към здравословното хранене т.е...

публикувано на 31.12.24 в 12:15