Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата – спасители на бъдещето

Мечтата на Човека паяк Иван Кристоф и българската реалност

Снимка: ivankristoff.com

Създаването на следващо поколение екстремни спасители или раждането на Спасителя на бъдещето е проект, по който българинът Иван Кристоф, известен като Човека паяк, работи от години. Днес 8-годишният син на Иван също е вдъхновение и коректив в името на мечтата.

"Всяко едно действие на възрастните се копира от малките", казва Иван Кристоф, който осъзнава отговорността си като пример за милиони малки търсачи на приключения. Новите технологии са в ръцете на съвременните деца и в защитена среда могат да работят за спасението, категоричен е смелият мъж, посветил живота си на спасяването в рискови ситуации.

Израснал като син на дипломат от кариерата, Иван се научава да търси пътища към другите и познава рисковете на конфликтите. Разработва своя стратегия за подготовка на ново поколение спасители, която представя пред световни експерти, включително и на световни изложения за безопасност и сигурност. На Dubai EXPO 2020 новаторската методология привлича за пореден път вниманието и на влиятелни лица на деня.

Първото нещо, за което заговаря катерачът, авиатор и спасител, след завръщането си в България от Канада, е за създаването на доброволческа спасителна организация. Сблъсква се с учудване и дори ирония, както и с мнения, че това е работа на държавата и тя е изградила своя монопол.

Когато става дума за спасяване в България, мисленето е старовремско, разочарован е Иван Кристоф. Желанието на Човека паяк е решенията по отношение на животоспасяването у нас да се взимат бързо, ефективно и всеки да бъде щастлив.

Преминавайки през различните етапи "опит-грешка“, Иван Кристоф залага единствено и само на работа с децата. 

Как и защо – чуйте още в звуковия файл.

Снимки – ivankristoff.com

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16