Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международeн джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" с първо издание в Боровец през август

Владимир Георгиев, кмет на Община Самоков, д-р Татяна Илиева, директор на Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"
Снимка: Ани Петрова

Мечтата на д-р Емил Илиев България да притежава международен джаз фестивал по-известен от Монтрьо, намери своите поддръжници на нов адрес – курортен комплекс Боровец.

След внезапната кончина на д-р Емил Илиев-Доктора през 2020 г. фестивалът вече официално ще носи името на основателя си – Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев".

И от 5 до 9 август ще огласява курортния комплекс Боровец.

Д-р Емил ИлиевСлед като официално бе подписан договор за партньорство между кмета на община Самоков Владимир Георгиев и наследниците на д-р Емил Илиев в лицето на съпругата д-р Татяна Илиева, директор на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", бе взето решение фестивалът да се проведе под патронажа на президента Румен Радев.

Медийни партньори на събитието са БНР, БНТ, БТА и други национални медии.

Джаз фестивалът, чиято история започва през 1998 година, има своето запазено място в културния календар на страната и ще се срещне със своята публика на датите, определени приживе от доктор Илиев – 5-9 август. В досегашните издания на фестивала са взели участие над 500 изпълнители от цял свят.

А сред участниците в програмата тази година са: реге звездата Джулиан Марли с групата си, който за втори път идва в България, първо гостуване на експерименталния южнокорейски Jungsu Choi Tiny Orkester (JTO), ще ни завладее и бразилският темперамент на Розалия де Соуза, любимият Влатко Стефановски и триото му, Антонио Флинта квинтет. Международният Нишвил фестивал специално гостува на джаз фест "Д-р Емил Илиев“ с групата КАЛ бенд. Сред българските изпълнители са Бигбенд Благоевград, Васил Петров, солистите на Бигбенда на Българското национално радио, Красимир Желязков с Монтуно-БГ, Михаил Йосифов с Новините в джаза, Александров рагтайм бенд.

С новото издание на Джаз фестивала тръгва и нова музикална насока, която ще има постоянно присъствие и развитие в програмата на феста – джаза в класиката или класическата музика в джаз аранжименти. В Боровец ще чуем ансамбъл MYX`D – формация, налагаща се с концепцията си да представя световни премиери с произведения, написани специално за квинтета.

По повод предстоящото музикално събитие д-р Татяна Илиева, директор на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", припомня:

"Преди малко повече от година и половина, в БТА се проведе пресконференция на тема: Съдбата на Международния джаз фестивал Банско след кончината на неговия създател и 23 години организатор д-р Емил Илиев. Изложеното от мене беше мрачно, навяващо тъжни размисли.

Днес обаче сме много щастливи да анонсираме съвсем различна по заряд новина: предстои първото издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец от 5 до 9 август.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", Ани Петрова, Здравко Петров – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23