Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестник "Български хоризонти" в Канада на 24 години

Максим Божилов вече 24 години прави българския вестник "Български хоризонти" и емисии на българското радио в Торонто. Той успява не само да информира, но и да запази българското, макар далеч от родината. По негова инициатива успяват да се открият историите на 100 българи, емигрирали в Канада по време на Първата световна война. Тогава България е била от вражеската страна и отношението към българите в Канада не е било положително. 

За инициативата, която Максим Божилов и колеги са реализирали в Канада, но искат да разширят, за живота на българите в далечната страна и за това как се прави българска журналистика там, Ани Костова разговаря с Максим Божилов в "Артефир“.

Снимка – Bulgarian Horizons Newspaper

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пътят към душевен мир, или пътят към себе си" на Роси Вак

Какво се случва в душата и ума на хората в депресивни и тревожни състояния, на хората с емоционална зависимост, с комплекс за малоценност, с мазохистичен характер и други състояния?  Пет истории, вдъхновени от реални случаи от практическата работа с клиенти на психолога Роси Вак, са основата на новата ѝ книга  "Пътят към душевен мир, или пътят към..

публикувано на 11.06.24 в 15:48
 Дж. М. Кутси

Литературен наблюдател: Живот и страдания на Майкъл К. от Дж. М. Кутси

"Говорим за човешката природа – съзидателна и насилническа, любопитна и арогантна. Съчетание, което Кутси оголва като скелет. Но, ето, романът се разгръща в екологичен пасторал, част от линията на постапокалиптичния реализъм, подхранвана в последните 40 години от автори като Кормак Маккарти." – пише за тази книга Йордан Ефтимов. Южноафриканският..

публикувано на 11.06.24 в 12:15

Грандиозен концерт отбеляза включването на италианското оперно пеене в списъка на ЮНЕСКО

На сцената на римския амфитеатър "Арена ди Верона" в Италия бе проведен забележителен концерт под диригентството на световноизвестния маестро Рикардо Мути. Събитието бе организирано по повод включването на италианското оперно пеене в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Концертът, който привлече многобройна публика,..

обновено на 11.06.24 в 10:11

"Oсвещаване на семената" – изложба на Андрей Янев в галерия "Средец"

"Излезе сеяч да сее семе. Едни зърна паднаха край пътя и бяха потъпкани, и птиците небесни ги изкълваха; а други паднаха на камък и, като поникнаха, изсъхнаха, защото нямаха влага; други пък паднаха между тръни; и израстнаха тръните заедно със зърната и ги заглушиха; а други паднаха на добра земя и, като изникнаха, дадоха плод: едно тридесет, друго..

публикувано на 11.06.24 в 08:25

Лесно ли се прави автопортрет на автомобил?

Иво Попов е млад художник, който с помощта на цветни моливи прави реалистични рисунки на автомобили, които продава успешно в чужбина. От три години е избрал да живее край морето. Творческият му път е твърде бурен и го отвежда до сегашната му страст да рисува реалистични портрети на автомобили. Това за него не е просто хоби, а занаят, който му носи..

публикувано на 11.06.24 в 08:05