Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облеклото като начин на мислене

Събуждаш се – понякога лесно, в много повече случаи леко в несвяст. Ставаш от затопленото и придобило формата на тялото ти легло. Оставяш рутината да направи останалото: водата да отмие онова, което не искаш да вземеш със себе си през следващите часове; пиеш кафе, може пък и цигара да запалиш, ако това е включено в списъка ти с навици; поглеждаш храната и не ѝ се отдаваш, често тя не ти е приятел рано сутрин, въпреки да знаеш, че е повече от нужна точно по това време. И след като поставиш отметка на всичко това, идва ред на първия ти избор за деня – предстои ти да отвориш гардероба и да потънеш в цветове, материи, смес от прах, омекотител, парфюм и мирис на спомени – от хора и най-вече от теб. Какво да бъде – тъмносините дънки, в които се чувстваш най-удобно, а и добре ти стоят, или да заложиш на черен спортен панталон, който на всичко отива? Ами отгоре – бялата риза, която ти придава небрежно елегантен вид, или пък масленозелената тениска с якичка, която може да свърши същата работа?

Ако си жена обаче, не се изчерпваш с възможностите толкова лесно, има рокли в топли цветове, които подчертават красотите на тялото ти, поли, които изискват да сложиш и нещо в тон отгоре, а това вече е друга врата, която по-добре да не отваряш, панталоните с ниска или висока талия, дънките, които уж не са за дами, но пък така изразително говорят на тях. Обувките вече крещят от мястото си и викат останалите аксесоари на съвет.

Тежък е изборът, но не защото разнообразието е голямо, а защото от това какво ще облечеш – става ясно какво начало на деня ще поставиш и всичко останало, което следва от него. Ако не ти се занимава и просто хванеш каквото и да е, говори най-вероятно, че днес не ти е ден. Дори няма да захващаме темата, че подсъзнанието ти всъщност много добре съзнава това. Ако пък много държиш да изглеждаш добре, е почти сигурно, че времето в един момент ще започне да те притиска, защото го губиш в избори.

Да решим обаче, че ще оставим встрани настроението ти точно днес и ще се заемем със самите дрехи в гардероба ти. Те разказват теб и ти често забравяш това, а в някои случаи прекалено добре го знаеш. Дрехите ти са избор, който показва какъв си и какъв искаш да бъде. Те са впечатлението, което ще оставиш в околните, и мнението, което дълго ще имат другите за теб. Те са статуса ти, и то не само във Фейсбук, където също може да прекаляваш с показването.

Дрехите разкриват човешката психика, която прикриваме зад думи, дела, мисли и премълчани истории. Дали имаме очи за откритието им обаче? И какво всъщност можем да научим за състоянието на една нация и времето, в което живеем, именно от дрехите ни?

За това говорихме в "Какво се случва" – за облеклото като начин на мислене. Доц. Мариела Гемишева, моден дизайнер, артист в областта на пърформанса и преподавател в НХА, разказа какво за нас, за времето, в което живеем, а много по-често за времето, в което само си мислим, че живеем, и за състоянието, в което се намираме, но и за състоянието, което имаме, говорят дрехите, в които се обличаме.

Чуйте в звуковия файл.

Снимките са от изложбата на Мариела Гемишева "Неслучайно присъствие“ – Художествена галерия - Казанлък
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Спасов (вдясно) и Антон Митов

Антон Митов представя: Даниел Спасов

Антон Митов представя: Даниел Спасов – изпълнител на български народни песни и църковно-славянски песнопения. Даниел Спасов е завършил право в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и магистратура Музикален фолклор в Нов български университет. Като ученик в прогимназията пее в прочутия детски хор "Бодра смяна". Работи като редактор, изпълнителен..

публикувано на 28.10.24 в 11:05

Изложбата "Къде е паркът?" и галерия Sold Out Design с Теодора Коцева

С големия си галериен опит Теодора Коцева създава галерията Sold Out Design съвместно с Кай Мюлер и Untiled Gallery. Тя е ново пространство за съвременно изкуство и артдизайн, предназначено за различни автори от България и чужбина, създавайки поле за срещи и диалози в сферата на културата. За една година, освен че се развива и излиза от рамки...

публикувано на 28.10.24 в 11:01
Ирина Митева в сериала

Ирина Митева на 32: Всяка роля е предопределена

На 28 октомври актрисата Ирина Митева отбелязва своя 32-ри рожден ден. Родена в Добрич, тя прекарва ученическите си години в Средно училище "П.Р. Славейков", където учи под ръководството на Сийка Колева. Висшето си образование завършва през 2017 г. в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кр. Сарафов", в класа на проф. Пламен..

публикувано на 28.10.24 в 10:52

Международни фотографски срещи и "Хроники на всекидневието"

Фотографското събитие на тази есен безспорно се случи в Пловдив, където се състояха Международните фотографски срещи под надслов "Цвят, Реалност, Въображение".  За гостуващите автори и за събитията под тепетата – разказва Рафаело Казаков.  А за предстоящата премиера на фотокнигата "Хроники на всекидневието", обединила снимките на трима автори, които..

публикувано на 28.10.24 в 09:30

Фестивал за дизайн "Мелба" и "Мамо Джанка" – историята на Божана Славкова и Стефани Неделчева

Фестивалът "Мелба" е създаден от Студио Комплект, чиято основна работа е подпомагане развитието на българската визуална култура. "Мелба" е серия от инициативи, посветени на дизайна, развиваща се в няколко различни формата: онлайн динамичен архив за български дизайн, срещи на живо с представяния на актуални проекти от български визуални творци и..

публикувано на 28.10.24 в 08:58