Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЛИБЕ и ВДЪХНОВИТЕЛИТЕ – моноспектакъл за душата

Дизайн: Мария Илчева

Във времето, в което живеем, сякаш всичко що има материя, тегло и се измерва в цифри, придобива значителна стойност. И въпреки това душата пак си иска своето. Пак си намира път между общото, за да го направи лично. За това принос има изкуството. То, подобно на любовта, от която (почти) винаги е провокирано, гали сетивата, буди чувствата, успокоява умовете и окрилява именно душата. В дни като днешните изкуството дава смисъл на човека да продължава да бъде този, който е и който иска да бъде. И отново в същите тези дни точно човекът създава изкуството.

В случая човекът си има и име – Ива Георгиева, автор на стихосбирката "Либе". В този случай и изкуството се побира в име – "ЛИБЕ и ВДЪХНОВИТЕЛИТЕ", поетичен моноспектакъл, който цели да накара хората да изпитат най-присъщото за човека – чувствата.


Ива пише поезия, обича езика, изживява миговете и умело танцува и играе на сцената. На 8 декември от 20:00 часа в артистичното пространство "The Loft Sofia" тя ще обедини стиховете си с тези на вдъхновителите – Валери Петров, Дамян Дамянов, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Петя Дубарова и др. Спектакълът ѝ ще отдаде почит както към тези големи имена в българската литература, така и към изкуството на музиката и танца.

Повече за "ЛИБЕ и ВДЪХНОВИТЕЛИТЕ" и таланта на Ива Георгиева чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25