Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно различно образователно пътуване в Африка и в Азия

Невена Шиварова и Теодор Иванов
Снимка: БНР

Невена Шиварова е мениджър връзки с кандидатите от "Адвент груп“. Тя се занимава с организиране на персонализирани събития за бизнес образование Access MBA One-to-One и Access Masters, които се провеждат в различни континенти. Заедно с Теодор Иванов, редактор в програма "Христо Ботев“ на Българско национално радио, тази година посетиха Нигерия, Гана, Корея и Япония, където се срещнаха с много млади хора. Двамата имаха задачата да отсеят потенциални кандидати, които да бъдат приети в различни магистърски програми в най-големите световни университети.

"Целта е да помогнем на хората, които желаят да продължат образованието си в тази насока. Да осъществим един личен контакт между тях и представителите на университети. Хората в Азия и в Африка са много различни. Но това, което ги обединява, е, че те са много амбицирани и са много целеустремени“, споделя Невена Шиварова.

Тя допълва, че хората от Африка търсят варианти за обучение в Северна Америка. Докато хората в Азия са по-затворена общност. Те предпочитат повече местни университети и възможности да се развиват в рамките на собствената си страна.

Теодор Иванов определя пътуването си до Нигерия и Гана с една ключова фраза, която е "огромен мащаб“В Нигерия и в Гана има много потенциал. Има много работна ръка, те са много трудолюбиви хора, въпреки че безработицата е доста сериозен проблем. Двете държави са единствените в Западна Африка, които са били част от Британската империя и поради тази причина английският език е със статут на официален език.

"Нашата задача е да насочим тези кандидати, базирано на техните предпочитания и техния потенциал, за прием в подходящи университети. Това го правим  и в Европа, в Северна Америка, в Южна Америка и в Африка. Тези събития са базирани на индивидуални срещи", казва Невена Шиварова.  
 
Според Теодор Иванов хората в Нигерия и Гана са невероятно топли, диалогични и готови да дискутират по различни теми. Много сходни са темите, които вълнуват нас европейците и тях. Това е липсата на работа, липсата на инвестиции, както и корупцията, особено в Гана. 
"Въпреки нелекия живот на голяма част от обществата в Гана и в Нигерия, те не са отчаяни хора. Те се опитват да намерят решение на своя личен проблем или на семейния си, независимо дали става въпрос за работа или друг тип обществени релации", допълва Теодор Иванов. 
В Корея и в Япония хората, които искат да продължат образованието си, имат ясна представа как искат да продължат кариерното си развитие. 
"За кандидатите там съм забелязала, че те искат да получат информация как ще се развива животът им, след като завършат такава програма. Тъй като това е една сериозна инвестиция. Тези програми са доста скъпи и за хората е важно да знаят, как се възвръща тази инвестиция", посочва Невена Шиварова.
Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анка Костова

Небанковият финансов сектор у нас е в много напреднал етап на подготовка за еврозоната

Експерти от стратегическото и оперативно ниво на Комисията по финансов надзор (КФН) осъществиха посещение в Хърватската агенция за финансов надзор , като част от предприетите стъпки за реализиране на националния план за въвеждане на еврото в България. За опита на Хърватия в процеса на въвеждане на европейската единна валута и готовността на..

публикувано на 16.05.24 в 12:48

Раждаме ли се мениджъри, или се учим да бъдем такива?

Дали човек се ражда с дарбата да бъде ефективен мениджър, или се изгражда посредством обучение и практика? Този въпрос вълнува много мениджъри и собственици на бизнеси, търсещи начини за постигане на бърз растеж. Владислав Цветанов, доктор по икономика в катедра "Предприемачество" на УНСС и автор на новоизлязлата книга "Ръководство на ефективния..

обновено на 16.05.24 в 12:35

Карнавал на биоразнообразието в Бургас за поредна година

Пъстър карнавал на биоразнообразието е сред акцентите на "Зеления уикенд", организиран от Община Бургас в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие. Тази петък, 17 май, за дванадесети път, центърът на Бургас ще се изпълни с медузи, риби, костенурки, птици и други същества. Посланието на карнавала е: "По-добра свързаност на хората с..

обновено на 16.05.24 в 11:53

България в еврозоната – кога?

Забавянето на пълната интеграция на България в ядрото на ЕС, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава, а размерът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди – това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на конференцията "България в еврозоната, кога? ". В събитието, организирано от Българската асоциация на..

публикувано на 16.05.24 в 09:33
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Инсултите за 2023 година у нас са около 50 000

Асоциацията за инсулти "Афазия" предлага въвеждането на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение. Тази инициатива е подкрепена с призив към българските политици във връзка с Европейския ден за информираност относно инсулта, отбелязан през тази седмица. В рубриката Lege Artis на предаването "Нашият ден" доц...

обновено на 16.05.24 в 09:01