Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем ли да водим диалог днес?

Можем ли да водим диалог днес? Темата “Диалог” е във фокуса на това издание. Участват философът и преподавател проф. Георги Каприев, директорът на програма “Христо Ботев” – журналистът, автор, литературен критик, психолог и философ – Митко Новков и културният антрополог, журналист, юрист и философ Ивайло Нойзи Цветков.

Поводите за срещата са две нови книги – “От Пиргос до Константинопол” – девет разговора с Георги Каприев, и “Диалози” – 26 разговора на Ивайло Нойзи Цветков със съвременни български мислители.

“Диалогът е едно от измеренията на вербалното общуване, което трябва да се различи от например бъбренето, баналното дрънкане или идеологическото говорене. А за да има диалог – той трябва да бъде за нещо, което е смислено” – казва проф. Георги Каприев.

“Какво прави елитът да говори с неелита?” Това е въпросът, който Нойзи поставя в книгата си “Диалози” – според Митко Новков. “Не-елитът няма да дойде при теб. И ще ти каже – “Мани го тоя, той дрънка глупости, философства, аз не му и разбирам. Въпросът е как ние да ги разберем”. Нойзи отговаря така: “Разбира се, че е хубаво, чрез логоса, чрез словото да се подава ръка на тези, които или не са имали шанса, или не са знаели, че има такъв шанс – да се качат на нашия етаж. Но важният въпрос е как се медиатизира това. Може да имаш много неща да кажеш, но да няма къде да ги кажеш и да няма как да те чуят. В този смисъл, тази книгата е такъв опит”.

Дебатът между участниците е положен и в контекста на войната на Русия срещу Украйна.

“Философският диалог е диалог за битието. Когато насреща ти се опитва да те надкрещява небитието – тогава ти не можеш да водиш диалог” – това казва проф. Георги Каприев.

Според Митко Новков: “Руските пропагандисти непрекъснато наричат този свят “сатанински” и затова трябва да бъде унищожен. Когато ти се опираш на унищожението, проклетистването и зачеркването на един жив свят като такъв – къде си? Ти си в полето на деструкцията и стъпваш в тинята на собствената си глупост”.

По въпроса за “двете гледни точки” – Ивайло Цветков казва: “Вероятно и Хитлер, и Химлер, и Менгеле са имали своята истина и своите мотиви. Но истината е, че не може да има такава гледна точка – дяволът не може да има думата. В случая сме в много подобна ситуация. Днес Русия направи така, че да бъде възприемана от мислещото човечество като еманация на зло”. 

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03
Иван Кюранов

Красотата в изложба на Иван Кюранов

Иван Кюранов излага свои творби в самостоятелната си изложба "Красота".  Тя съчетава различни подходи и смесени техники – от класическите маслени бои върху платно до съвременни, стилизирани технологични постмодерни трактовки в областта на индивидуалните живописни интерпретации и взаимодействия с фотоизображения, използвани като базов материал.  Някои..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Феникс Върбанов и мъртвото течение в голямата човешка авантюра

Българското, китайското и френското се пресичат в житейското и творческо ДНК на художника Феникс Върбанов , роден от легендарната любов на художника Марин Върбанов (Ван Ман) с китайката Сун Куей. Тази вечер в галерия "Аросита" от 18 ч. художникът ще открие изложбата "Мъртво течение". За първите творчески искри, живота между три култури и..

публикувано на 16.05.24 в 12:45