Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Николова: Всяко вино има своя характер

Иван Бакалов: Културата на консумация на българско вино се развива

Снимка: Pixabay

На 14 февруари в България традиционно отбелязваме по стар стил празника на виното Трифон Зарезан.

През 90-те години на миналия век обаче у нас навлезе и католическият празник Свети Валентин или както е по-известен като Деня на влюбените. Той е по-популярен основно сред младите хора, които използват случая да изразят любовта си към своята половинка чрез подарък или някакъв друг жест. 

Така в Деня на любовта и виното в “Нашият ден“ отворихме темата за винения туризъм и за развитието му в България.

“Историята за винопроизводството в България е много стара. Когато пътуваме по света,  винаги се гордеем с това. Първият въпрос, който ме питат винаги е – “Как се приемате в България, след като имате такава голяма история, свързана с виното – като част от Новия или от Стария свят“. Отговарям, че сме в Стария свят, но искаме да позиционираме вината си по света като част от част от Новия.

Нина Цанева и Цветелина НиколоваИскаме да използваме нашата история и да произвеждаме качествени вина, искаме и да ги рекламираме и маркетираме по най-добрия начин чрез винен туризъм и други практики, които започнахме да използваме в последните години, казва в ефира на “Нашият ден“ Цветелина Николова, управляващ директор на винарска изба.

Пред БНР тя разказа още, че тенденциите се променят. В момента се харесват повече вина, които са чисто сортови или в съчетание с местни сортови. Сега се харесват вина, отлежали в дъб, а преди години е било обратното.

“Всяко вино има своя характер“, казва още тя и подчертава, че професионалистите никога не казват “това вино е ужасно или това вино не ми е по вкуса“, защото зад всяко едно вино стоят много работа и много труд.

Според нея културата на консумация на вино се развива у нас. Има големи успехи и напредък, хората все повече започват да се интересуват от вино и да знаят повече за вината:

“Когато започвахме преди 20 години, виното се делеше на бяло и червено, а сега не е така. Сега хората знаят, че когато искат да споделят един красив момент, отварят бутилка вино и се отпускат, затова казваме, че виното е една голяма емоция и любов“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


Културата на пиене и познаване на българските вина наистина има прогрес“, казва в ефира “Нашият ден“ Иван Бакалов, журналист и фотограф, издател на сайт и страстен почитател на виното.

Пред БНР той разказва, че когато е започнал да пише за вино, се е пишело много малко:

“В момента има толкова много специалисти и издания, които обясняват за виното, че даже виното не е толкова, колкото броят на познавачите."

Бакалов посочва още, че в България има много изби, но малки. Според него това не е лошо и е свързано с винен туризъм, но страната ни е била един от най-големите производители в средата на 80-те години и това е давало поминък, а в момента не е така.

В края на разговора той пожела здраве на всички винопроизводители и е категоричен, че “лозарство и винарство в България ще има винаги".

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: Pixabay
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35