Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Из Гърция – по една гозба от всеки остров

10
Моята гръцка маса
Снимка: Магдалена Гигова

Ако сте любители на американските гастрономически канали, може да се попадали на "Моята гръцка маса" – шоу за кулинария и пътешествия с Даян Кочилас. Тя е автор на повече от 18 готварски книги за средиземноморска кухня, освен това ръководи училище за гурме на родния остров на баща си – Икария и е главен готвач-консултант. Имах късмета да се докосна до нейните умения, благодарение на круиза, на който бях и за който не спирам да ви разказвам.

Даян Кочилас съчетава в гозбите си своите гръцко-американски корени, като набляга на здравословните комбинации. Все пак родният край на баща ѝ се намира в т.нар. "Синя зона", известна с дълголетието на жителите си. Вестник "Ню Йорк таймс" дори описва региона като "мястото, където хората забравят да умрат".

Даян Кочилас с корабни шефове
Свикнали сме с максимата, че полезните храни са скучни или не са вкусни, но това не важи за базираните на средиземноморската диета ястия на Даян Кочилас. Доста често те са растителни и вегетариански, имат безглутенови и веган вариации. Най-вече наяждат и с очите.

От круизната компания са поръчали на шеф-готвачката да създаде авторско шестстепенно меню с гръцки акценти и здравословни продукти. Ястията се съчетават с вина от островите, покрай които плава корабът.

"Тъй като средиземноморската диета продължава да набира популярност и все повече хора откриват разнообразието от гръцка кухня отвъд класическата street food, аз съм изключително развълнувана да предам любовта си към гръцката кухня, нейните продукти, регионални вкусове и здравословни качества. Гърция е невероятна кулинарна дестинация, с вкусни приключения във всяко пристанище", казва Даян Кочилас.

Слава Богу, порциите са в гурме-размер (разбирай по-малки), защото иначе няма да имат изяждане. Дори когато са вкусни като икарийския солен пай със сезонни зеленчуци, лятна тиква, моркови и билки.

За мен, като отявлена любителка на сладкото, най-ефектен (външно и вътрешно) беше десертът "плаващи гръцки острови в тъмно винено море", но да караме поред.

Повечето пъти храната е обикновена за балканския вкус. Просто е много красиво поднесена и аранжирана. Балканец не може да бъде изненадан със сосове, питка и симид, но пък вкусът му напомня за зимнината на баба. Нищо, че носи помпозното име "Печени домати Копанисти". Компания ѝ правят панички с песто от остров Сирос с магданоз, билки и каперси, "хайвер" от патладжан с тахан, петмез и орехи, който подозрително прилича на кьопоолу.

Десертът със златен похлупакПървото от основните ястия ни отвежда на остров Крит с гаспачо от октопод с "инжекция" от узо с портокалов сок и хрупкав копър.

Егейските рибари се разписват във второто блюдо като добавят шипка шафран към местния улов.

Оставаме на морска вълна с късчета от егейски омар със "скъпоценен" пилаф. Парченцата от морското животинче са ясни, но златният ориз е подправен с узо, шам фъстък, бадеми и парченца маслини каламата плюс майонеза и йогурт.

Не ме спечелват суровите лентички от тиквички, навити на масур. Бодвам си от маринованите домати, ментата и печените кедрови ядки и давам знак да ми отнесат чинията.

Ястието калогерос произхожда от остров Наксос със ситно накълцано телешко филе, овче сирене, домати и патладжан, печени картофи и гръцки риган. На вкус е нещо като типичната гръцка мусака, но в по-гурме изпълнение (и количество).

Сиренето манури на грил се сервира с рукола, печени маслини, червен лук и капка отлежал балсамов оцет.

Островите без златен похлупакТрябваше да избирам между плато сирена и сладкиш, наречен плаващи гръцки острови, вече е ясно, че съм яла малки елегантни захарни целувки, плуващи в плодова супа с капки розова вода и масло от гераниум. Най-интригуващ бе похлупакът от златиста карамелизирана захар, напомнящ нещо средно между дантела и стилизиран човешки мозък. Колкото и зловещо да звучи, беше филигранно красиво. И хрупкаво.

Цялата тази кулинарна вакханалия бе допълнена от сомелиер, кръжащ около масите като насекомо край нощна лампа.


Снимки: Магдалена Гигова


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Частицата живот…

Трансплантацията на органи, клетки и тъкани е сред най-големите постижения на съвременната медицина. Този процес не само дава нов шанс за живот, но и поражда много проблеми и въпроси. В поредния брой "За здравето" по темата събрахме цял консилиум от лекари, специалисти, познавачи и пациенти. В обсъжданията се включиха проф. Никола Владов, Георги..

публикувано на 22.07.25 в 15:35

Когато детето се бори с числата: какво трябва да знаем за дискалкулията

Дискалкулия е едно от онези състояния, които често остават незабелязани, но когато разберем какво всъщност представлява, неволно се питаме: "А дали и аз не страдам от това?" Наричана още математическа или числова дислексия, дискалкулията представлява специфично разстройство на аритметичните умения – способността на човек да разбира, обработва и..

обновено на 22.07.25 в 11:27

Ефектът на новостта върху запаметяването

Във "Време за наука" ас. Богомил Пешев от Института по невробиология към БАН разказва за ефекта на новостта върху запаметяването на емоционално неутрална или нискоемоционалната информация. Когнитивната схема у хората е свързана със стимулите, нивата на стрес и новост, които преживяваме в дадени ситуации, по думите на Пешев. Когато мозъкът се..

публикувано на 22.07.25 в 11:22

Подводна карта ориентира водолази и гмуркачи за 28 подводни обекта по Южното Черноморие

Сдружение  "Приятели на морето - Бургас" е учредено на 16.01.2013 година, с цел да осъществява дейност в обществена полза, изразяваща се в постигане на развитие и утвърждаване на духовните ценности, гражданското общество, образованието, физическата култура и опазване на околната среда на Черноморското крайбрежие. Водолази - членове на сдружението..

публикувано на 22.07.25 в 10:15
проф. Маргарита Попова

Проф. Маргарита Попова: Работим по улавянето и оползотворяването на въглеродния диоксид

"Последният проект, по който работим с моите колеги, е насочен към изграждане на затворен цикъл за директно изгаряне на биомаса за получаване на енергия чрез улавяне на отделения въглероден диоксид от димните газове, използвайки зеолитни абсорбенти,  получени от отпадъчните пепели от същия процес, както и силикатни абсорбенти, получени от..

публикувано на 21.07.25 в 10:10