Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинската полиция – задължения, ползи и успехи...

Снимка: Община Русе

Знаем ли точно каква е ролята на общинската полиция като формула за ред и подкрепа?

"В Русе стартира работа звено "Общинска полиция“. На този етап в звеното има петима полицаи, които имат всички правомощия, съгласно Закона на министерство на вътрешните работи“, казва в ефира на "Нашият ден“ старши инспектор Ивайло Топалов от град Русе. 


Разпознаваема ли е Общинската полиция?

"На улицата гражданите не биха различили полицая от Общинската полиция от другите полицаи. Това може да стане само по допълнителните отличителни знаци – емблема с логото на Общината на десния ръкав и отпред има надпис – "Общинска полиция“, посочва още той и допълва, че кадрите в нея са нови за МВР:

"Това са пет души, които са завършили школа за първоначално обучение и имат изкаран стаж в двете районни управления."

Правомощия..

"Те не се различават от правомощията на останалите полицаи. С тази разлика, че имат вменени допълнителни функции за контрол на административната и наказателна дейност на органите на местното самоуправление. Те са упълномощени да работят по всички наредби на Общински съвет – Русе“, посочва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

„Единствената разлика на Общинската полиция от другата е, че тя изпълнява задачи на кмета на общината и нейната издръжката е от бюджета на общината“, казва в ефира „Нашият ден“ Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността и контрол на обществения ред в Община Варна.

"Убеден съм, че тези звена са много полезни в градовете, в които са създадени“, подчертава още той.

Участия...

"Общинска полиция се включи много активно по контрола на мерките, свързани с пандемията. Включиха се активно и в подпомагане на бежанската криза. Това са най-актуалните неща, които в момента се случват. Включва се също и по контрола на управление на отпадъците. Има много неща, в които Общинска полиция е полезна.

Започнахме да дисциплинираме водачите, които спират в непозволени зони с нейна помощ. Присъствието на общинска полиция в градския транспорт вдигна рязко събираемостта на билетчетата“, посочва още той.

По думите му варненци разпознават осезаемо Общинската полиция, защото тя осъществява активен контрол над дейностите.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър и храна

Фифика Георгиева завършва актьорско майсторство за куклен театър и известно време животът ѝ е тясно свързан с театъра, а сетне тя се посвещава поравно на театъра и на храната. Така е и днес, години по-късно, както в проектите ѝ за деца, така и в проектите ѝ за възрастни. За нея производството на сладка, лютеница и сладоледи е почивка от..

публикувано на 24.06.24 в 18:20

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа: "Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно..

обновено на 24.06.24 в 13:52

Студентски театрален фестивал в Хасково за трета поредна година

На 24 юни в Хасково се открива третото издание на единствения студентски театрален фестивал в България "Сцена на края на града". За програмата и участниците е разговорът със Стелиян Николов, директор на ДКТ "Иван Димов" – Хасково. Ето какво каза Стелиян Николов в ефира на предаването “Нашият ден”: "Фестивалът се провежда за трета поредна..

обновено на 24.06.24 в 12:34

Фестивалът на дивите цветя в Родопите с 11-о издание

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" представяме единадесетото издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите. Тази година фестивалът поставя акцент върху изложението на местни производители, предлагащи екологично чисти продукти от планинския район. Илия Годев , организатор на фестивала, разказва за събитията и акцентите на..

обновено на 24.06.24 в 11:07
Яна и Димитър Недялкови

Влез в обувките ми

Все повече съвременни изследвания казват, че обувките, които носим, имат решаващо значение за здравето на телата ни. Бързите масови производства на обувки казват, че можем да носим всичко, стига то да ни е по джоба. Занаятчийските производства на обувки казват, че е важно да запазим човешкото лице на всеки един занаят, следователно – човешките..

публикувано на 23.06.24 в 10:35