Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За любовта към фолклора, танцовото изкуство и песните

Валя Балканска: Песента е труд и трудът е песен

| обновено на 10.03.23 в 13:30
Ансамбъл "Пирин"
Снимка: Ансамбъл "Пирин" - ФБ

На 10 март 2023 г. три от най-добрите наши фолклорни професионални състава – "Тракия“, "Пирин“ и "Родопа“ – ще разлюлеят сцената на зала 1 на НДК. Специални гости са космическата Валя Балканска и Петър Янев, които ще открият концерта.

Танцовият спектакъл "Нощ на ансамблите – 4“ се завръща на сцената с вихрени танци, ритми и чудесно настроение. Над 150 танцьори, музиканти и певци ще поднесат неповторимо и зрелищно изживяване на всички, които обичат българския фолклор.

"Ансамбъл "Пирин“ тази вечер ще представи част от премиерната програма, която екипът на ансамбъла осъществи през миналата година за сравнително кратко време. Премиерата се казва "Между девет планини“, казва Мирослав Димитров, главен художествен ръководител на ансамбъл "Пирин“ .

Той допълва, че танцовият състав ще представи Западна България. Хореографията е на Мирослав Димитров, музиката е на Валери Динчев и на Стоимен Добрев. Ще бъдат изпълнени и две произведения на проф. Кирил Стефанов.

През 2024 г. ансамбъл "Пирин“ ще отбележи 70 години от своето създаване.

"Българският фолклор е най-богатият в света. Откакто се помня и където да съм ходил по света, сме приети не само радушно. Той дава страхотна емоция, която е запомняща се. Това е визитната картичка на България“, твърди Мирослав Димитров.

Повече можете чуете в звуковия файл.

"С която и да е родопска песен да открием, се приема добре, защото всяка посвоему си има своята красота и избор в песните няма."

Това казва в интервю за БНР Валя Балканска.

"Песента е труд, и трудът е песен. Нека с доброта да посрещаме хората, да ни обичат, да ни уважават, за да показваме това, което е необходимо. Защото ние по това нещо сме разпознаваеми, по култура, песни и танци“, допълва тя.

Споделя, че се радва на добро здраве и че хората я приемат такава, каквато е.

"Аз си обичам родината, семейството и народа, защото от сърце мога да кажа, че по-красив от българския народ не виждам“, твърди Ваня Балканска.

Неслучайно, тя допълва, че наведеш ли главата, короната пада.
Чуйте повече в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петя Кокудева: Срещите с хора по света са като терапия

"Патагонци, тролове и още мои роднини" е най-новия пътепис на детската писателка и поетеса Петя Кокудева. Той ни отвежда до 24 различни места по света, под формата на кратки разкази, щрихи, срещи или наблюдения за човешката природа и силата на културните различия. "Стори ми се честно още в увода да призная, че винаги има трудности и..

публикувано на 02.07.24 в 11:15

Отвореното поле за културен обмен между Централна и Източна Европа и Китай

За пътя към сътрудничеството в областта на креативните и творчески индустрии между Източна и Централна Европа и Китайската народна република – разговор с Юлия Томова и Влад Гицоайка . Повод за срещата в студиото на "Нашият ден" е проведеният Пети форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа . Юлия..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Лятото на "Тротоара 2020": Музика, култура и TRAP Fest Open Air 2024

С настъпването на лятото читалище "Тротоара 2020" представя своята вълнуваща лятна програма, в която ключово събитие е TRAP Fest Open Air 2024. Председателят на читалището Деян Янков разказва повече за инициативата. Всички събития са с "вход свободен" и предоставят уникална възможност за младежите да бъдат активна част от организацията, публиката и..

обновено на 02.07.24 в 10:08

За приноса на Дора Валие към абстракционизма

За изложбата "Abstracta" на италианския абстракционист Атилио Таверна , посветена на голямата изкуствоведка от български произход Дора Валие, в "Нашият ден" разказва Сава Славчев – преводач на текстовете към изложбата. Експозицията е организирана от Италианския културен институт със съдействието на МОН и под патронажа на президента на..

публикувано на 02.07.24 в 09:44

"Файв Фингър Дет Пънч" с концерт на 2 юли

Я да видим сега кой е № 1 в класациите и кой си позволява да диша във врата на величията "Металика" и AC/DC.  Точно две години след последния си концерт у нас "Файв Фингър Дет Пънч" се завръщат отново в България като част от своето лятно европейско турне да ударят хедлайн в афиша на популярната поредица Sofia Solid. Треснята предстои в..

публикувано на 01.07.24 в 14:46