Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Яница Славова или да създаваш ароматни шедьоври от восък

Събирам идеите си от кулинарни блогове и ги превръщам в свещи с история

Снимка: Яница Славова/ личен архив

Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и чуждото въображение в съвсем конкретни форми и никога не си позволяват да правят компромиси с естетиката на крайния продукт.

Лъчезарната дама, която живее със семейството си в Бургас има богат опит в ръчната изработка на различни бижута и декорации. От няколко години обаче е открила стихията си в създаването на декоративни свещи, под формата на различни десерти. които изглеждат толкова реалистични, че за момент могат да бъдат объркани със сладкарски изделия. Създава ги с внимание към детайла и много любов, а себе си определя шеговито като „човек, обсебен от восъка“.


Ето какво разказва за страстта си да създава ароматни шедьоври от восък Яница в ефира на „Нашият ден“:

„С восъка се срещнах някъде преди 5-6 години. Първоначално той беше нещо като бягство от предишното ми занимание. Тогава изработвах бижута със стъклени сфери и сухи цветя, но в един момент пазарът се пренасити, а и на мен малко ми омръзнаха и започнах да търся нови възможности.

Тогава видях в един сайт декоративни свещи под формата на десерти и си казах – я, това е много интересно, трябва да опитам. И започнах да чета как се правят, защото до онзи момент тази технология ми беше съвсем непонятна...“.


Тя разказва още, че за изработката на декоративни свещи от този тип се използва растителен восък, чието поведение като материал е доста по-различно от това на традиционно ползваните парафин и пчелен восък.

По нейните думи предимството на растителния восък е че при разтапяне от него се получава така наречената „сметана“ – кремообразна консистенция, от която се създава декорацията. А процесът на изработка на една подобна свещ, ако човек не разполага с предварителни заготовки, може да отнеме между няколко часа и няколко дни, в зависимост от сложността на дизайна.

„Аз си събирам идеите от кулинарни блогове и сайтове с рецепти. Постоянно разглеждам такива снимки на десерти с когато ми хареса даден модел, започвам да мисля как мога аз да го пресъздам през моята призма“, обяснява Яница и добавя, че в момента ѝ е любимо да изработва чийзкейкове, защото позволяват различна декорация и изглеждат много привлекателни в завършения си вид.

Петгодишният син на Яница все още не може да помага в работата с восъка, но много обича да си играе с различните декорации и понякога в игрите си създава собствени дизайни, които тя превръща в подаръци на близките хора.


Да си автор на ръчно изработвана продукция в България, обаче не е лесно, споделя талантливата бургазлийка:

„Колкото и да ми се иска да кажа, че всичко е цветя и рози, всъщност изобщо не е лесно, защото пречките са финансови. За малките бизнеси в България няма никакви облекчения. Дали имаш бизнес със сто души, или с един човек, това няма никакво значение. Имало е моменти, в които ми е идвало да се откажа, точно заради тези пречки. Но тогава си давам сметка, че съм вложила прекалено много емоция, време и усилия в това да създам продукт, който се харесва и се търси от хората. Ако спра да се занимавам с това някой ден, значи се е появило нещо друго, което наистина ме е обсебило изцяло. Но към този момент не виждам кое друго би да е това, защото аз наистина съм обсебена от восъка...“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Снимки: Предоставени от Яница Славова  
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как могат религиозните общности да се грижат за наркозависимите

Повод ни дава обявеният от ООН на 26 юни Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици и нелегалния трафик. Ще го сторим заедно с Димитрина Маркова, психолог, която е работила над 10 години в Мобилния център към "Каритас София” за наркозависими, Камило Коня, който е от Управителния съвет на фондация "Ремар" България, Велислав Кенаров от..

обновено на 28.06.25 в 13:52
Веселин Боришев

Веселин Боришев: Ние сме тотално късопаметни безхаберници

Има ли значение военната фотография в новите технологични времена? Може ли да се говори още за фотожурналистика? Има ли още такава професия? Какво е да си фотограф в днешния свят? Пропагандна ли е ролята на изображението в т.нар. "модерни войни"? Фотографът Веселин Боришев коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" военната..

публикувано на 28.06.25 в 09:10
Георги Ганев

Курсът ще бъде 1.95583 за евро и това няма да се промени

Как да избегнем излишния "шум" в медиите, когато коментират приемането на еврото у нас, и как влизането на България в еврозоната ще е полезно за гражданите и бизнеса, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Георги Ганев , икономист, преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Отвъд абстрактните обяснения..

публикувано на 27.06.25 в 16:35

Бойко Станкушев: У нас раздават такова правосъдие, за каквото им се плати или нареди

Колко политици и висши държавни служители в България са осъдени по обвинения за корупция и какво се случва с някои забравени разследвания според шестия доклад на Антикорупционния фонд (АКФ), коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Бойко Станкушев , директор на АКФ.   "Антикорупционни институции, 2024 година: ново начало" "Любопитно е..

публикувано на 27.06.25 в 15:30
проф. Таня Йосифова

Неимуществените вреди, причинени при непозволено увреждане

Тематиката, свързана с обезщетяване на неимуществени вреди (наричани още морални), претърпени от деликт*, става все по-актуална. Съдебната практика често е противоречива, особено когато става дума за претендирани обезщетения от юридически лица.  За неимуществените вреди, причинени при непозволено увреждане, разказва повече  проф. Таня Йосифова –..

публикувано на 27.06.25 в 14:50