Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитален музей за Белене и цената на свободата

Снимка: belene.camp

За цялото съществуване на лагера "Белене" през него преминават над 15 000 души. Той отдавна е символ на комунистическата репресия, макар да е един от десетките други. Сега Белене се превръща в основа на първия дигитален музей у нас, който предлага 3D тур и дори холограмен разговор с оцелели.

"На първо място правим това, за да си дадем сметка какво представлява свободата и каква е нейната цена. – казва Луиза Славкова, директор на фондация "Софийска платформа" и една от създателките на музея. "Много бързо и особено сред по-младите поколения, които не са преживявали репресия, подценяването на това, което притежаваме в момента може лесно да се случи. Дали е свободата да пътуваме, да изразяваме мнението си, дали е свободата да работим, учим и живеем по какъвто си начин искаме – по всички тези причини правим това виртуално пространство. То ще служи и за образователни цели, но и за да си дадем сметка колко лесно може да се загуби свободата. Тенденции за ограничаване правата на човека има и в демокрациите в наши дни, човек трябва да бъде нащрек и да знае какви са механизмите, по които се случва това."

Общ изглед на 2-ри обект. Рисунка: Крум Хорозов
"В горния ляв ъгъл на сайта има бутон, който се нарича "Говори с оцелял" – разказва Луиза Славкова – Имаме шест такива истории. На тази страница можете да започнете да задавате въпроси или да пишете в чат. Миналата година записахме в студио тези шестима оцелели и отговорите на вашите въпроси се крият в тези записи. Имаме и набор от въпроси. Нашата цел е да направим възможен разговор с такъв човек, във връзка с неговия специфичен опит"

"В българското общество е редно да се обединим около фактите, а те са, че това е един престъпен режим. Той все пак е взел хиляди жертви, за да се наложи. Държавата не е подредила категорично този разказ. Носталгията не е нещо лошо, но миналото, особено такова като нашето, може да бъде и много опасно".



По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях

Това е първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в..

публикувано на 29.09.24 в 09:10
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20