Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусна" география от Ванкувър до Брюксел с Линда Маккензи-Петкова

"Вкусна" география без глутен и захар. Гастрономическо пътешествие от Канада през Белгия до България, претворено в безброй полезни и питателни рецепти и една книга – "Кулинарният свят на Линда".
Макар да е родена на остров Ванкувър (да не се бърка с град Ванкувър, въпреки че са близко), Линда Маккензи-Петкова предпочете да разговаряме на български. А аз не се сдържах и я попитах за родното ѝ място, за което съм чела, че било райско кътче. Според канадката островът е красива и спокойна градина.

Наистина не е лесно да се каже какво е характерното канадско или американско ястие, но традиционната белгийска храна също така е изненадваща. Линда заминава за Брюксел, когато едва е навършила американското пълнолетие – едва е навършила 21, а първородната ѝ дъщеря още няма годинка. Дотогава никога не е купувала плодове и зарзават от истински фермерски пазар. Затова неделното сутрешно тържище на Гaр дю миди в Брюксел я очарова с изобилието от месо, риба, сирена, дори цветя на огромни букети. Но най-странното е, че пържените картофи се смятат за традиционно белгийско блюдо. Дори има и музей на картофа, а той все пак е дошъл в Европа от Южна Америка през 15-и век.


Към всяка от рецептите, научени по света, гостенката в "Покана за пътуване" очевидно добавя и щипка Линда, като ги претворява така че да бъдат полезни.

Специално за слушателите тя продиктува как приготвя Пилешка супа за душата.

Продукти:
• ½ средно голямо пиле (най-доброто качество, което може да намерите), изплакнато и подсушено с кухненска хартия
• ½ глава червен или жълт лук, ситно нарязан
• 2-3 средно големи моркова, нарязани на дребни кубчета
• 1 бр. пащърнак, нарязан на дребни кубчета
• ½ глава целина или 2 стебла целина, нарязани на дребни кубчета
• ½ малка червена чушка, ситно нарязана
• 2-3 скилидки чесън, настъргани
• 1 малко парче пресен джинджифил, настърган
• ½ чаша крем фреш или 1 ½ чаша мляко
• 1 яйце
• фиде, което може да бъде и безглутеново
Подправки: сол, черен пипер, риган, пресен магданоз, пресен босилек

Начин на приготвяне:
Купете пиле с добро качество или отглеждано свободно, защото, колкото е по-добро, толкова повече вкус ще има супата. Сложете половинката пиле в голяма тенджера с 10-12 чаши вода и оставете да кипне. Добавете сол, черен пипер и риган, нарязани на кубчета зеленчуци, чесъна и джинджифила. Намалете температурата до средна и оставете да къкри 2 ½ часа. Отстранявайте пяната, ако е нужно.

Извадете пилето и оставете да се охлади. Когато е изстинало достатъчно, отделете месото от костите и го накъсайте на дребни парченца. Добавете фидето и гответе още 5 мин. Прибавете в тенджерата свареното пилешко месо.

В малка купа разбийте яйцето с крем фреша (или млякото) и добавете към супата. Опитайте на вкус и подправете, ако е нужно. Поръсете отгоре с пресен магданоз и босилек.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво да направим с изпаднала от гнездото птица?

В сезона на гнезденето Александър Маринов-Санчо , орнитолог, активист и автор на филми за опазването на природата, обяснява какво да правим, когато видим изпаднала от гнездото си птица . Отговорът на този въпрос е – нищо. "Птиците в този сезон са излюпили малките, отгледали са ги в начален етап и младите птици в момента са във фаза, в която..

публикувано на 21.05.24 в 12:41
Кремена Сьодерстрьом

"Частни уроци" изобщо не съществува като термин в Швеция

Ако за нас това звучи изненадващо, също толкова шокиращо би било за шведските родители да си представят, че трябва да плащат за допълнително обучение на децата си извън редовните занимания в училище. В скандинавската страна се смята, че училището е длъжно да осигури образование и подкрепа на учениците, така че да бъдат готови за самостоятелен живот..

публикувано на 21.05.24 в 11:44
Доц. д-р Веселина Вачкова (вляво) и Цвета Николова

Познатите и непознати свети равноапостоли Константин и Елена

Едва ли някой (освен историците, занимаващи се с църковна история) знае, че на 20 май 325 година е открит Първият Никейски събор. Той е важен за православния християнски свят, защото на него се съставя Никейският Символ на вярата, който става основа на познатия ни днес Символ Верую. А причината той, въпреки споровете, да бъде приет, е не кой да е друг,..

публикувано на 21.05.24 в 09:58
Проф. Мария Малинова

За жените... като за майки

За женското здраве разговаряхме с проф. Мария Малинова. По време на Националната конференция за иновациите в акушерството и гинекологията, опитният специалист и преподавател направи обстоен анализ на причините, симптомите и коварните последици от заболяването ендометриоза. И не само – проф. Малинова отправи полезни съвети към дамите от всички..

публикувано на 21.05.24 в 07:50
Христа Иванова

Еврика! Успешните българи: Христа Иванова

Христа учи Квантова физика в СУ "Св. Климент Охридски". Любовта ѝ към физиката е още от най-ранна детска възраст, когато получава подарък книга. Днес Христа мечтае да стане откривател, може би не голям откривател, но да даде нещо поне мъничко на Света, в който живеем. Освен това, тя е сигурна, че иска да се върне в България, където и да отиде да учи с..

публикувано на 20.05.24 в 17:05