Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Вкусна" география от Ванкувър до Брюксел с Линда Маккензи-Петкова

"Вкусна" география без глутен и захар. Гастрономическо пътешествие от Канада през Белгия до България, претворено в безброй полезни и питателни рецепти и една книга – "Кулинарният свят на Линда".
Макар да е родена на остров Ванкувър (да не се бърка с град Ванкувър, въпреки че са близко), Линда Маккензи-Петкова предпочете да разговаряме на български. А аз не се сдържах и я попитах за родното ѝ място, за което съм чела, че било райско кътче. Според канадката островът е красива и спокойна градина.

Наистина не е лесно да се каже какво е характерното канадско или американско ястие, но традиционната белгийска храна също така е изненадваща. Линда заминава за Брюксел, когато едва е навършила американското пълнолетие – едва е навършила 21, а първородната ѝ дъщеря още няма годинка. Дотогава никога не е купувала плодове и зарзават от истински фермерски пазар. Затова неделното сутрешно тържище на Гaр дю миди в Брюксел я очарова с изобилието от месо, риба, сирена, дори цветя на огромни букети. Но най-странното е, че пържените картофи се смятат за традиционно белгийско блюдо. Дори има и музей на картофа, а той все пак е дошъл в Европа от Южна Америка през 15-и век.


Към всяка от рецептите, научени по света, гостенката в "Покана за пътуване" очевидно добавя и щипка Линда, като ги претворява така че да бъдат полезни.

Специално за слушателите тя продиктува как приготвя Пилешка супа за душата.

Продукти:
• ½ средно голямо пиле (най-доброто качество, което може да намерите), изплакнато и подсушено с кухненска хартия
• ½ глава червен или жълт лук, ситно нарязан
• 2-3 средно големи моркова, нарязани на дребни кубчета
• 1 бр. пащърнак, нарязан на дребни кубчета
• ½ глава целина или 2 стебла целина, нарязани на дребни кубчета
• ½ малка червена чушка, ситно нарязана
• 2-3 скилидки чесън, настъргани
• 1 малко парче пресен джинджифил, настърган
• ½ чаша крем фреш или 1 ½ чаша мляко
• 1 яйце
• фиде, което може да бъде и безглутеново
Подправки: сол, черен пипер, риган, пресен магданоз, пресен босилек

Начин на приготвяне:
Купете пиле с добро качество или отглеждано свободно, защото, колкото е по-добро, толкова повече вкус ще има супата. Сложете половинката пиле в голяма тенджера с 10-12 чаши вода и оставете да кипне. Добавете сол, черен пипер и риган, нарязани на кубчета зеленчуци, чесъна и джинджифила. Намалете температурата до средна и оставете да къкри 2 ½ часа. Отстранявайте пяната, ако е нужно.

Извадете пилето и оставете да се охлади. Когато е изстинало достатъчно, отделете месото от костите и го накъсайте на дребни парченца. Добавете фидето и гответе още 5 мин. Прибавете в тенджерата свареното пилешко месо.

В малка купа разбийте яйцето с крем фреша (или млякото) и добавете към супата. Опитайте на вкус и подправете, ако е нужно. Поръсете отгоре с пресен магданоз и босилек.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви теми вълнуват младите умове

Събитието се проведе за четвърти път с домакинството на Биологическия факултет на Софийския университет. То увенчава целогодишната работа на ученически научни клубове в цялата страна. Фондация Сай Хай е основана от Ели Стойкова и Ренета Богданова с цел и мисия да насърчава и подпомага заниманията с наука и изследователския подход в обучението на..

публикувано на 21.06.25 в 13:15

Родови имена от село Попина, Силистренско

Днес ни се вижда най-естествено да имаме по три имена – лично, бащино и фамилно, макар че тричленната именна система е сравнително нова в историята ни – от следосвобожденско време. Все по-малко хора обаче знаят и помнят, че има още един вид име и то е родовото – името, с което преди десетилетия и векове е бил назоваван родът, към който е..

публикувано на 20.06.25 в 15:10
Институтът по полимери към БАН

В Института по полимери създават нови технологии в полза на обществото

Институтът по полимери е научно звено в направление "Нанонауки, нови материали и технологии” на Българската академия на науките. Мисията на Института по полимери е да извършва научни изследвания, иновационни дейности и обучение в областта на полимерите и полимерните материали, които допринасят за развитието на науката и технологиите и са в полза..

публикувано на 20.06.25 в 14:58
„Падането на Икар“ на художника Питер Брьогел-Стария

Икар: летя ли? Падна ли?

Навръх петстотингодишнината от рождението на фламандския класик на ренесансовото изобразително изкуство – художника Питер Брьогел-Стария, говорим за митовете в историята и интерпретацията им в различни сфери на познанието и културата. Събеседниците – културологът Митко Новков, изкуствоведът Любен Домозетски, преподавателят и общественикът Младен..

публикувано на 20.06.25 в 13:45

За тялото – когато алармира и когато боли…

Една странна тематична амалгама "замесихме" в поредното издание "За здравето". Гостуваха ни двама експерти: доц. Владислав Младенов, уролог, и анестезиологът проф. Атанас Темелков. Темите, върху които акцентирахме, бяха: често срещаните урологични аномалии в детската възраст, характерните и най-чести диагнози, както и свързаните с тях оплаквания при..

обновено на 20.06.25 в 08:31