Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефир по време на война. Историята на общественото радио в Украйна

| обновено на 19.09.23 в 11:41
Снимка: Цецо Папазов

Интервютo със Сергей Стуканов, заместник главен редактор на дирекция "Тематични програми" на Украинското националн радио за "Нашият ден" разкрива начина, по който радиостанцията продължава да функционира по време на войната в Украйна.

Стуканов споделя своя път към журналистиката и радиото, започнал като изучаващ история и съосновател на неправителствена организация, целяща да разкаже историята на Украйна. След началото на войната той се премества в Киев и започва работа като радиоводещ.

В интервюто се разглеждат предизвикателствата, пред които е изправено общественото радио в условията на война, като нападенията срещу радиостанциите и преместването на част от екипа към западната част на страната. Въпреки тези трудности общественото радио остава надежден източник на информация и подкрепа за хората в Украйна.

"Пътят ми в журналистиката не беше пряка линия", казва той. "Първо, започнах да уча история, когато осъзнах важността на разказването на историческите събития в моя роден край, Донецкия регион. Това беше място, където съветските наративи и начинът на представяне на историята бяха много разпространени."

Стуканов споделя, че след "Оранжевата революция" през 2004 година той и негови колеги от университета създават неправителствена организация с мисията да запознаят хората с начина, по който Украйна е била създадена и развивана. "Започнах да пиша статии и да публикувам информация", казва той.

Сергей Стуканов с преводача на разговора - Росица Петкова и водещата на предаването

Радиото във време на война

Споменавайки влизането в "пълномащабна война" през 2022 година, Стуканов разказва за началото на войната и как тя променя работата на общественото радио. Преди този период той води политическо предаване всяка неделя. "Два месеца преди началото на пълномащабната война, разработихме два или три сценария за това как да продължим работата си в случай на руско нашествие", споделя Стуканов.

В началото на руската инвазия радиостанциите на общественото радио стават мишена на нападенията. "Руснаците не се опитваха да унищожат само нашите военни бази", казва Стуканов и допълва:

"От 24 радиостанции, които имаше общественото радио, четири не работят вече, но останалите си работят."

През първите три месеца на руската инвазия част от екипа работи от западната част на Украйна. "Някои от нас останаха в Киев, за да продължат работата на Украинското радио, но основното производство на съдържание се случваше от Лвов", разказва той.

Този период се характеризира с обединение на шест медийни канала в медиен маратон, в който радиото също участва. "Станахме част от този маратон, така че част от нашето съдържание беше такова, излъчено по телевизиите", обяснява Стуканов.

Работата на общественото радио в Украйна продължава въпреки предизвикателствата, които конфликтът отправя към тях.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: БНР, Цецо Папазов
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03

Връчват наградите "Музикант на годината"

Тази вечер в Първо студио на Българското национално радио (БНР) ще се проведе церемонията "Музикант на годината". Събитието започва в 19:00 часа и входът е свободен . Слушателите на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" имаха възможност да направят своите предложения в пет различни категории. Специално жури определи номинациите за..

публикувано на 31.05.24 в 11:20