Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветомила Дудевска:

Медицинската общност призовава българите да обърнат внимание на белодробното си здраве

При затруднено дишане, обща отпадналост и слабост консултацията с пулмолог и кардиолог е задължителна

| Интервю
д-р Цветомила Дудевска
Снимка: Пламен Христов

На 25 септември 2023 г. отбелязваме Световния ден на белия дробТемата на тазгодишната кампания е "Достъп до профилактика и лечение за всички". 

Кои са рисковите фактори за този най-голям вътрешен орган, който за съжаление е изложен на почти всички вредни фактори на външната среда, като се започне от мръсния въздух, изгарянето на биомаса, вредните газове, които се отделят в атмосферата, както и тютюнопушенето?

"Този ангажимент за профилактика и лечение за всички хора означава да подобрим достъпа, да подобрим възможностите на всички българи да получат адекватна профилактика и диагностика и лечение  на респираторни заболявания."

Това казва в интервю за БНР д-р Цветомила Дудевска, пулмолог, управител на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) в Троян. Тя допълва, че в групата на хроничните незаразни болести попадат ХОББ, астмата, ракът на белия дроб, както респираторните инфекции и туберкулозата. Профилактика е изключително важна, за да не се допуска развитието на тези изключително сериозни заболявания на белия дроб.

"Всеки 4-ти българин не се е възползвал от годишния си профилактичен преглед, което е много тъжно“, посочва д-р Цветомила Дудевска.

В България около 9% от населението страда от астма. Това е най-честото хронично белодробно заболяване при деца в целия свят. ХОББ е трета причина за смърт в световен мащаб. Очаква се до 2030 г. да стане второто хронично заболяване като смъртност след диабета. Особено тревожна е статистиката за рак на белия дроб. Всекидневно в света умират 10 души.

"През цялата седмица във всички болници в страната се провеждат безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. Медицинската общност прави необходимото и призовава всички българи да се опитат да обърнат повече внимание на белите си дробове", твърди пулмологът.

"Най-често срещаният симптом за проблем с белите дробове е кашлицата. Ако имате кашлица в продължение на повече от три седмици, това изключително притеснително и би следвало да бъде потърсена помощ от пулмолог“, казва още д-р Дудевска. 

Връзката между сърцето и белите дробове е много тясна. Пулмолозите призовават всички пациенти, особено онези, които са прекарали Covid-19 инфекция, задължително да намерят път към двата вида специалисти – пулмолог и кардиолог. При затруднено дишане, обща отпадналост и слабост консултацията с тях е задължителна. 

 Целия разговор с д-р Цветомила Дудевска можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16