Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мария от Охрид" – най-съкровеният роман на Антон Баев

Историческият роман "Мария от Охрид" на Антон Баев е отличената книга в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., обявен от ИК "Омофор". Целта на конкурса е да се насърчава добрата християнска художествена литература. Книгата беше издадена в Македония преди две години, а софийската ѝ премиера уважиха писателите Георги Господинов, Йордан Ефтимов, Костадин Костадинов, Деян Енев и др.

Романът гради и надгражда една вълнуваща многолетна историческа картина, на места пòтресна с ужасиите, на места пълна с красотите Божии и земни, а на места те разсмива с благодушния слог на разказвача… В своеобразната композиция на романа авторът потопява читателя бавно (не и без словесна самонаслада), както полека се навлиза в река, и го води покрай историческия цикъл на деянията български – църковни, екзархийски, обществени, политически – деяния, които авторът ще нарече възрожденското новобългарско зачатие. 

А читателят сам ще навлезе по излъскания калдъръм на миналото, спомените и паметта, вечно люшкаща се между вярата и обичта към Бога, и земната любов към човека." – пише Венета Дякова – дългогодишен преподавател по български език, преводач, редактор и автор на десетки книги с християнска тематика, която също е консултирала този ръкопис.

"Това е една красива книга – и като текст, и като смисъл, и като оформление. Това е една важна книга, която изследва тежката и горда съдба на възрожденска България отпреди повече от век и половина, предимно църковните борби и на превръщането на раята в орли, но понякога и в свраки, и то главно през призмата на най-голямата ни рана, на раната Македония.

Тази книга прилича на сграда, която можеш да видиш по манастирите, с чардак от край до край. От единия край на чардака се виждат очите на Македония, Преспанското езеро и Охридското езеро, от другия край – Босфора и кварталите на Цариград. Вратите зад чардака крият житията на героите на Антон Баев, всяко от тях написано на красив и сладък български език, съобразно героя, но без изхвърляне, с мярка.

Многобройните бележки под линия са намерили съвсем вярно полиграфско решение, за да не спъват четенето на основния текст. Те се вплитат в разказа, осветявайки дейци и събития от онова време и така, освен исторически простор, изпълняват ролята на нещо като учебник, особено за по-младите читатели.

Ще кажа – точно така се пише исторически роман. Или поне на мен ми се четат точно такива исторически романи."споделя Деян Енев.

Димитрина Кюркчиева покани Антон Баев в студиото на "Артефир".

Чуйте разговора в звуковия файл.

Антон Баев е поет, белетрист, литературен критик, литературовед и журналист. Роден е през 1963 г. в Пловдив. Завършва Английската гимназия в родния си град (1982) и Българска филология в Пловдивския университет "Св. Паисий Хилендарски“ (1989). Специализира журналистика в Университета на Айова, САЩ (1994). През 2009 г. защитава дисертация по нова българска литература в Института за литература при БАН. Работи като библиотекар, хоноруван преподавател в Пловдивския университет, главен редактор на в. "Марица". Основател е на "Пловдив онлайн" и други информационни сайтове, както и на два вестника. Създава ежегодния Международен фестивал за поезия "Орфей – Пловдив“. Автор е на шест романа, девет стихосбирки, три сборника с разкази, три монографии и книга с фрагменти. Носител е на много литературни награди. Творбите му са преведени на 15 езика, а по думите му, "Мария от Охрид" е най-съкровеният му роман.

Снимки – личен архив и Димитрина Кюркчиева

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мориел Георгиева, Елина Кешишева, Велин Манов и Нора Христова

Силата на жените чрез изкуството в изложбата "Контакт" на Елина Кешишева

Изложбата "Контакт" в галерия One на световно известния фотограф Елина Кешишева е вдъхновена и посветена на жени, преживели насилие. Заедно с фондация "Импрув" те призовават за промяна чрез свързване със света на другите. Кешишева представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от..

публикувано на 02.07.24 в 17:15

Завръщане – фотографска изложба на Силвио Томов

Силвио Томов споделя, че: "Темата за завръщането може да се разглежда от много аспекти. Основният от тях е, че фотографията ни помага да (съ)преживеем отново и отново определена емоция, настроение или миг. Образите, това са тези късчета спомени, които остават завинаги запечатани в съзнанието ни. Според големия режисьор Андрей Тарковски детството на..

публикувано на 02.07.24 в 16:25

Петя Кокудева: Срещите с хора по света са като терапия

"Патагонци, тролове и още мои роднини" е най-новия пътепис на детската писателка и поетеса Петя Кокудева. Той ни отвежда до 24 различни места по света, под формата на кратки разкази, щрихи, срещи или наблюдения за човешката природа и силата на културните различия. "Стори ми се честно още в увода да призная, че винаги има трудности и..

публикувано на 02.07.24 в 11:15

Отвореното поле за културен обмен между Централна и Източна Европа и Китай

За пътя към сътрудничеството в областта на креативните и творчески индустрии между Източна и Централна Европа и Китайската народна република – разговор с Юлия Томова и Влад Гицоайка . Повод за срещата в студиото на "Нашият ден" е проведеният Пети форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа . Юлия..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Лятото на "Тротоара 2020": Музика, култура и TRAP Fest Open Air 2024

С настъпването на лятото читалище "Тротоара 2020" представя своята вълнуваща лятна програма, в която ключово събитие е TRAP Fest Open Air 2024. Председателят на читалището Деян Янков разказва повече за инициативата. Всички събития са с "вход свободен" и предоставят уникална възможност за младежите да бъдат активна част от организацията, публиката и..

обновено на 02.07.24 в 10:08