Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор по икономика предлага създаване на комитет в подкрепа на иноваторите

| обновено на 05.12.23 в 13:37 | Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последното издание на предаването "Нашият ден" беше представена една иновативна екоикономическа антикризисна програма, която се основава на идеите на професор по икономика Божидар Попов. Тази програма получава подкрепа от Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия и редица университети, неправителствени организации и научни институции.

В интервю за "Нашият ден" проф. Попов разкрива основните принципи и цели на антикризисната програма, както и потенциалните ползи от нейното използване.

По неговите думи в "сърцето на тази програма лежи идеята за създаване на мозъчен тръст или комитет към Министерския съвет, чиято роля е да подкрепя иноваторите в различни области, особено в икономиката и опазването на околната среда". Важно е да се отбележи, че този комитет няма да получава финансиране от държавния бюджет или общините, а ще се самофинансира.

Професор Попов обяснява, че целта на програмата е да подкрепи идеи и проекти, които съчетават икономическа ефективност със съхранение и подобрение на околната среда. Това означава, че програмата ще насърчава иновации, които са не само икономически изгодни, но и имат положителен екологичен отпечатък.

Професорът дава пример за приложението на програмата в селското стопанство, където е важно да се засили контролът върху борбата с вредителите, като се използват по-ефективни и екологично приемливи методи.

По думите на проф. Попов тази иновативна и екологично насочена антикризисна програма предоставя надежда за бъдещето на България, като съчетава икономическия напредък със запазването на природните ресурси и околната среда.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата, разговаряхме в ефира на предаването "Нашият ден".  Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на..

обновено на 20.05.24 в 10:44
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид, и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35