Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирела Иванова ще води дискусия за новата българска поезия

Започна 50-ият Софийски международен панаир на книгата

| обновено на 05.12.23 в 12:58 | Интервю
Мирела Иванова
Снимка: Ани Петрова

От 5 до 10 декември 2023 г. Национален дворец на културата (НДК) в София ще бъде домакин на 50-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. Този забележителен книжен форум, организиран от Асоциация "Българска книга", се превръща в най-мащабното и значимо събитие за литературната общност у нас.

С близо 170 участващи издателства, събитието предлага на посетителите страхотна възможност да се запознаят с най-новите и популярни заглавия за всички възрасти. Те ще могат да избират сред повече от 100 000 заглавия, представени на щандовете на издателствата. Мотото на тазгодишния юбилеен панаир е "Създаваме истории. Създаваме история".

В интервю за предаването "Нашият ден", поетът, преводач и драматург Мирела Иванова сподели своя опит и впечатления от Софийския панаир на книгата. Тя подчерта значението на демократичността на форума и богатството на представените книги, което прави събитието уникално. 

Според нея то наистина става апотеоз на литературата в края на всяка година, като привлича както автори, така и читатели от цял свят. Мирела Иванова сподели още, че утре ще води дискусия за новата българска поезия.  В нея ще вземат участие нови български поети като Ана Лазарова, Георги Гаврилов, Красимир Нейков и Преслава Кунева. Този диалог ще позволи на участниците да обсъдят различни аспекти на съвременната поезия и литературните тенденции. Сред интересните заглавия от съвременни български автори Иванова спомена книгата на Катя Димитрова ''Плач по всички жени преди мен'' и тази на Ина Иванова – "Нещата, за които мълчим". 

Надяваме се, че този момент ще бъде още една стъпка към по-ярко и вълнуващо бъдеще за литературата в България и по света.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23