Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на разказването: "Остайница" и творческата година на Рене Карабаш

| обновено на 12.01.24 в 05:48
Рене Карабаш
Снимка: личен архив

В Рубриката “Разговорът” на “Нашият ден” имаме удоволствието да разговаряме с  Рене Карабаш, поетеса, писателка, актриса и създател на Творческата академия "Заешката дупка". Разговаряме и с  Мари Врина-Николов, преводачка и преподавателка в Сорбоната. Този динамичен разговор обедини две професии – писател и преводач, и разгледа наградата на френския ПЕН център за превод, която Мари Врина-Николов получи за своя превод на романа "Остайница” от Рене Карабаш.

Литературната година за българската писателка Рене Карабаш е била изпълнена със събития и разнообразие. Тя сподели своите впечатления и преживявания в интервюто. 

Рене Карабаш и водещият Светлозар Желев

За Рене Карабаш годината е била изпълнена с успехи и нови предизвикателства. Тя се включва активно в няколко международни литературни фестивала, което ѝ дава възможност да се свърже със световната литературна общност и да сподели своите творчески визии и опит с колеги от различни страни и култури. Най-важната част от годината за Рене Карабаш е премиерата на нейната най-нова книга в Сараево и Хърватия.

В разговора Рене Карабаш не пренебрегна и успеха на другите български писатели, като спомена Георги Господинов. Тя подчерта, че успехът на Господинов е "апогеят на дълъг и комплексен процес, който включва много усилия”. Според нея този успех създава една вълна, която става все по-висока и повдига българската литература на световната сцена.

Втората част на интервюто предоставя глас отвъд българските граници. Мари Врина, френската преводачка на книгата "Остайница" от Рене Карабаш, сподели своите впечатления от превода на българска литература. Тя пояснява, че "преводът е специфичен свят, който я потапя във всяко произведение". Книгата "Остайница" се описва като много специфична и изискваща внимание към детайла.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: БНР, личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20
Мария Мира Хрисова и Нейка Кръстева (от ляво надясно)

Нейка Кръстева представя Илия Темков – един рицар на музиката

Странният мъж на масата до прозореца, който говори за музика – това е диригентът, музиковедът, просветителят, основателят на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", основоположникът на музикално-образователните лектории в България Илия Темков. В "Terra Култура" разговаряме с Нейка Кръстева , журналист и автор на книгата "Илия Темков –..

публикувано на 20.05.24 в 11:30

Теодора Чичанова – българката, която покори испанския фестивал "Las Fallas"

Испанският фестивал "Las Fallas" е симфония от цветове, изкуство и веселие. Празникът на пролетта във Валенсия олицетворява душата на испанците и е част от списъка на световното нематериално културно изкуство на ЮНЕСКО. Основна атракция на фестивала са традиционните гигантски фигури, наречени "фаи".  Те носят настроение, като шестват из града, а..

публикувано на 20.05.24 в 10:25
Влади Въргала (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Влади Въргала – актьор, режисьор, сценарист и художник

Владислав Карамфилов или както е известен – Влади ОоооВъргала, е завършил  НАТФИЗ  със специалност " Актьорско майсторство " за драматичен театър в класа на проф.  Стефан Данаилов  през 1992 година. В началото на 90-те години се присъединява към екипа на студентското предаване " Ку-ку " и започва да прави първите комедийни скечове в него.  Един от..

публикувано на 20.05.24 в 10:10

Графикът Петър Лазаров – тук и сега с изложбата "Графика"

Петър Лазаров представя в софийската галерия "Графикарт" самостоятелната изложба "Графика"  – изящна комбинация между китайски графични методи и традиции в българската графика. Близо 20 години българският график живее и твори в Китай и се смята за изключителен майстор на дърворезбата. Петър Лазаров е художник и преподавател в областта на..

публикувано на 20.05.24 в 10:03