Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се става "швейцарското село на България"?

Село Чавдар
Снимка: Уикипедия

По-малките общини притежават голям потенциал за развитите на висок жизнен стандарт и туристическа атрактивност. Само на 60 км. от София се намира село Чавдар, което с упоритост и смелост се е превърнало в доказателство, че децентрализацията е възможна и  животът в една малка община може да е привлекателен и пълноценен.

Как се става "швейцарското село на България"? Разговор в "Нашият ден" с Григор Даулов, кмет на община Чавдар, за предизвикателствата пред малките общини, проектите и програмите, които направиха едно малко населено място в едно от най-интересните места в страната.

По думите на Даулов успешното развитите на село Чавдар е резултат от много различни фактори, от последователност – то не е процес, който трае един-два мандата. Работата изисква нетрадиционни решения, инфраструктура, туристически проекти, отдаденост и добър екип.

"В един момент, когато инфраструктурата е надградена, се питаш – а сега накъде. Нашата визия е да превърнем общината в туристическа дестинация", споделя кметът на Чавдар и допълва, че културата и образованието трябва да са основата на всяко общество.

Ето защо в Чавдар често гостуват писатели, музиканти, организират се фестивали и се осъществяват разнообразни инициативи. Общината поддържа богат културен календар, в който различните събития и участници си взаимодействат. Пример за това е Коледното село на България, в чието осъществяване се включва писателят Георги Бърдаров. Всичко започва след негово литературно гостуване в населеното място.

"Хората са в основата на всичко", подчертава Даулов, според когото успехът е резултат както на усилията на общинската администрация, така и на жителите и гостите на село Чавдар.

Случва се селото да бъде посетено от над 100 хил. души за един месец – това е и новото предизвикателство пред туристическата инфраструктура на общината и пред местния бизнес. Предстои рок събитие с далечни гости от Австралия и Африка. Очаква се то да привлече много туристи, които трябва да бъдат настанени и изхранени. Към момента Община Чавдар изгражда хотел, който да посреща част от тези нужди.

На 23 април започва и Месецът на книгата в Чавдар. А всеки, който иска да се запознае с културния календар на Общината, може да следи нейната интернет страница.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Снимка – Уикипедия
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо профилактичните прегледи са важни и за пасивните пушачи?

Предварителни данни от онлайн анкета на Медицински университет – Пловдив и Фондация "Грижа за здравето" показват, че два процента от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари, а три процента използват електронни цигари. Резултатите бяха представени на пресконференция на 31 май, Световния ден за борба с тютюнопушенето. Според д-р..

обновено на 05.06.24 в 13:56
Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари с водещия на

Творческа хармония: Семейство художници от Бургас и тяхното изкуство на мечтите

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от Бургас семейство художници, които творят заедно и носят със себе си силата на изкуството и въображението, споделят своите мисли и чувства за творчеството, морето и живота. Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари разказват за своето вдъхновение и как създават своя фантастичен и чувствен свят на..

обновено на 05.06.24 в 11:17
Д-р Мими Виткова

Д-р Мими Виткова: За дефицитите и нуждите на българското здравеопазване

Кога ще бъде подписан нов колективен (КТД) в сферата на здравеопазването и какви реформи са необходими, за да заработи българската здравна система в полза на пациентите?  В "Lege Artis" гостува д-р Мими Виткова – бивш министър на здравеопазването (1995-1997), за да изкаже своето експертно мнение, относно дефицитите и проблемите в структурата на..

публикувано на 05.06.24 в 11:10

Ботаническата градина на БАН опазва опрашителите в градска среда

Проф. Светлана Николова , директор на Ботаническата градина на БАН в София, представя в "Нашият ден" новата инициатива за опазване на опрашителите в градска среда. От 6 юни посетителите на Ботаническата градина ще могат да се насладят на красива, медоносна градина с десетки видове растения,  чийто прашец и нектар са храна за пчелите и..

публикувано на 04.06.24 в 13:48